Μια αναφορά ασφαλείας, που παρήγγειλε η ίδια η FIFA, χαρακτήριζε το Κατάρ «στόχο υψηλού κινδύνου» μόλις ένα μήνα πριν από την ανάθεση της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο αραβικό εμιράτο, σύμφωνα με τα γραφόμενα στους «Σάντεϊ Τάιμς».
Η βρετανική εφημερίδα κατηγόρησε υψηλόβαθμα μέλη της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ότι «αγνόησαν τον δικό τους συναγερμό τρομοκρατίας» επιλέγοντας το Κατάρ σε μυστική ψηφοφορία τον Δεκέμβριο του 2010, καθώς οι αποκαλύψεις που εγείρουν ερωτήματα για την απόφαση εκείνη συνεχίζονται διεθνώς για τρίτη εβδομάδα.
Η έρευνα ασφαλείας για τις υποψήφιες χώρες, που παρήγγειλε ο γενικός γραμματέας της FIFA Ζερομ Βάλκε στα μέσα Νοεμβρίου του 2010, ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες πως το Κατάρ «θα τα έβρισκε πολύ δύσκολα στην αντιμετώπιση ενός μεγάλου περιστατικού» κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Η αναφορά συντάχθηκε από τον Αντρέ Προύις, τον επικεφαλής της νοτιοαφρικανικής αστυνομίας, που ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010, και σύμβουλο ασφαλείας της FIFA για την τρέχουσα διοργάνωση στη Βραζιλία.
Σύμφωνα με έγγραφα που έχει υπόψη της η βρετανική εφημερίδα, ο κ. Προύις αναγνώρισε ότι είχε χρόνο για «πολύ περιορισμένη εκτίμηση της απειλής», η οποία βασίζεται κατά κύριο λόγο στις πληροφορίες των αμερικανικών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών.
«Η τρομοκρατική απειλή κατά του Κατάρ σχετίζεται με την τοποθεσία του, την εγγύτητά του σε χώρες που μεταξύ άλλων έχουν παρουσία της Αλ Κάιντα», τόνιζε η αναφορά.
Ο κ. Προύις εντόπισε αρκετά μεγάλα έργα υποδομών ως πιθανούς στόχους και προειδοποίησε πως η εγγύτητα σημαντικών εγκαταστάσεων μεταξύ τους δημιουργεί προβλήματα, καθώς σε πολλά σημεία θα συμπίπτουν οι ζώνες ασφαλείας, ο έλεγχος του πλήθους και η κίνηση των οχημάτων.
«Δεδομένων των κινδύνων από τη συγκεντρωτική προσέγγιση, το Κατάρ παίρνει υψηλό βαθμό κινδύνου», ανέφερε ο συντάκτης της αναφοράς. «Είμαι της γνώμης ότι θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί κάποιο μεγάλο περιστατικό σε τέτοιο περιβάλλον χωρίς να χρειαστεί να ματαιωθεί η διοργάνωση».
Οι «Σάντεϊ Τάιμς» είχαν προηγουμένως κατηγορήσει τον πρώην πρόεδρο της ομοσπονδίας του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Χαμάμ, ότι κατέβαλε πάνω από 3,7 εκατ. ευρώ για να εξασφαλίσει στήριξη στο εμιράτο πριν από την ψηφοφορία. Στην τελευταία της έκδοση, η εφημερίδα παρέθετε λεπτομέρειες περί τη στήριξη που παρείχε ο επικεφαλής της υποψηφιότητας του Κατάρ, Χασάν αλ Ταουάντι, στην αποτυχημένη υποψηφιότητα του κ. Μπιν Χαμάμ για την προεδρία της FIFA.
Το Κατάρ έχει διαψεύσει έντονα τις κατηγορίες περί διαφθοράς και με νέα δήλωση επισήμου χαρακτήρισε το ρεπορτάζ των «Τάιμς» «αβάσιμο και γεμάτο υπόνοιες».
Η αγγλική εφημερίδα εγείρει ακόμη ερωτήματα σχετικά με τη συμπεριφορά του ερευνητή της FIFA που είχε διερευνήσει τις φήμες για συμφωνία αλληλοϋποστήριξης μεταξύ της υποψηφιότητας του Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 και της κοινής υποψηφιότητας της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για τη διοργάνωση του 2018. Ο Κρις Ιτον αποχώρησε από τη FIFA το 2012 για να γίνει υπεύθυνος κατά της διαφθοράς στο νέο πολυδάπανο Διεθνές Κέντρο Αθλητικής Ασφαλείας στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα. Οι δικηγόροι του δηλώνουν στην εφημερίδα πως η αποχώρηση του κ. Ιτον από τη FIFA δεν είχε καμία σχέση με το Κατάρ.