Ο εθνικός ύμνος έγινε… μανία

Ο εθνικός ύμνος έγινε… μανία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια υπέροχη παράδοση έχει δημιουργηθεί με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, χάρη στο παθιασμένο τραγούδι των φιλάθλων αλλά και των ποδοσφαιριστών.

Η FIFA περιορίζει κάθε ύμνο στα 90 δευτερόλεπτα ώστε να μην καθυστερούν οι αγώνες της διοργάνωσης. Ωστόσο, πολλοί ύμνοι διαρκούν πολύ περισσότερο, και οι φίλαθλοι, ιδιαιτέρως οι Νοτιοαμερικανοί που με υπερηφάνεια φιλοξενούν το Μουντιάλ στην ήπειρό τους, αναλαμβάνουν μετά το τέλος της ανάκρουσης από τα μεγάφωνα να τραγουδήσουν α καπέλα τον υπόλοιπο ύμνο προξενώντας ρίγη συγκίνησης και δάκρυα στα μάτια των παικτών.

Ετσι ακουσίως η FIFA έχει δημιουργήσει μερικές από τις πλέον συγκινητικές και πατριωτικές στιγμές του Π. Κ. «Οταν ακούμε να τραγουδούν με τον τρόπο αυτόν τον εθνικό ύμνο, παίρνουμε επιπλέον κίνητρο, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό», δήλωσε ο αρχηγός της Βραζιλίας, Τιάγκο Σίλβα. «Δείχνει ότι οι φίλαθλοι είναι στο πλευρό μας. Αυτό έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της Εθνικής και έχει μεγάλη επίδραση στον τρόπο που παίζουμε». Οι οπαδοί της Βραζιλίας ξεκίνησαν την παράδοση αυτή από πέρυσι, στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, και οι φίλοι της Χιλής και της Κολομβίας την ακολούθησαν. Χωρίς μουσική να παίζει, το να ακούγονται χιλιάδες οπαδοί να τραγουδούν μαζί έχει προκαλέσει ανατριχίλα και έχει σοκάρει τους παίκτες των αντίπαλων ομάδων.

Πριν από την έναρξη των αγώνων της Χιλής, οι οπαδοί της τραγουδούσαν επί περίπου 30 δευτερόλεπτα αφού η FIFA έκοβε τον ύμνο τους, του οποίου το ρεφρέν λέει ότι η Χιλή θα γίνει ο τάφος των ελεύθερων ή το καταφύγιο για τους καταπιεσμένους. «Ο τρόπος που ψέλνουν τον εθνικό ύμνο είναι εντυπωσιακός», είπε ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Χιλής, Σέρχιο Χάδουε.

Ομοίως οι οπαδοί της Κολομβίας προσέφεραν μια εντυπωσιακή εμπειρία πριν από τον αγώνα με την Ελλάδα στο Μπέλο Οριζόντε, όταν φώναζαν με δύναμη «Ω, γκλόρια ινμαρσεσίμπλε», δηλαδή «Ω, δόξα ανεξίτηλη» επί περίπου 30 δεύτερα αφού η FIFA σταμάτησε τη μουσική στο κατάμεστο Μινεϊράο.

Ο ύμνος όμως της Βραζιλίας κανονικά διαρκεί σχεδόν τέσσερα λεπτά κι έχει μια εισαγωγή περίπου 20 δευτερολέπτων πριν αρχίσουν οι στίχοι. Η FIFA δήλωσε ότι η ομοσπονδία της Βραζιλίας τής έχει δώσει μια εκτέλεση των 60 δευτερολέπτων. Ετσι μόλις τελειώνει η μουσική, οι παίκτες και οι οπαδοί της Βραζιλίας συνεχίζουν να ψέλνουν ακόμη δυνατότερα επί τουλάχιστον μισό λεπτό κραυγάζοντας τους στίχους που περιλαμβάνουν μια αναφορά στην «αντηχούσα φωνή ενός ηρωικού λαού». «Η αντίδραση των οπαδών είναι εντυπωσιακή», δήλωσε ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας Ζούλιο Σέζαρ μετά τον πρώτο αγώνα με την Κροατία. «Τους φέρνει πιο κοντά σε μας και εμάς σε εκείνους». Οι παίκτες της Κροατίας φάνηκαν κατάπληκτοι όταν το κοινό συνέχισε να τραγουδά. Κάποιοι γύρισαν να κοιτάξουν τους παίκτες της Βραζιλίας να δουν τι κάνουν, αλλά έμειναν με σεβασμό στη γραμμή τους. Η FIFA δήλωσε ότι το τραγούδι των οπαδών δεν έχει προξενήσει κάποιες ιδιαίτερες οδηγίες, ούτε όμως σκέπτεται να αλλάξει τον κανονισμό των 90 δευτερολέπτων. «Δεν νομίζω ότι μπορεί η FIFA να μας κάνει να το σταματήσουμε», λέει η 36χρονη Βραζιλιάνα Βανέσα Μόλικα Τεϊσέιρα. «Είναι πια σήμα κατατεθέν για την ομάδα μας», προσθέτει ο Ζούλιο Σέζαρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή