Στην Κρήτη το «αύριο» του μπάσκετ

Στην Κρήτη το «αύριο» του μπάσκετ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με… ρακές και όλο τον πλούσιο και ξακουστό κρητικό γαστρονόμο, η Κρήτη θα υποδεχτεί την ερχόμενη Τρίτη και θα φιλοξενήσει για 14 ημέρες το Ευρωμπάσκετ Νέων, ενώ οι φίλαθλοι του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου θα προσμένουν ως ανταπόδοση για την άρτια διοργάνωση που έχει προετοιμαστεί να παρακολουθήσουν τους πιο ταλαντούχους παίκτες του ευρωπαϊκού μπάσκετ και το βράδυ της 20ής Ιουλίου να… χορέψουν πεντοζάλη με τους Ελληνες παίκτες και τους προπονητές τους για να γιορτάσουν την κατάκτηση ενός μεταλλίου, στο κέντρο του γηπέδου «Δυο Αοράκια».

Το ελληνικό μπάσκετ έχει άσβεστη την προσδοκία να πρωταγωνιστήσει κυρίως σε αγωνιστικό επίπεδο και πάλι, καθώς και σε διοργανωτικό. Η Κρήτη για πρώτη φορά θα γίνει ο «ομφαλός» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, με τη φιλοξενία των είκοσι εθνικών ομάδων Νέων και αναμένεται να αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις και αναμνήσεις σε όποιον διαμείνει στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο.

Στη συγκεκριμένη Εθνική Ομάδα Νέων που συγκροτείται από γεννηθέντες του ’93 και του ’94 έχει γίνει επένδυση και προγραμματισμός τα δύο τελευταία χρόνια, ώστε να είναι έτοιμη να διεκδικήσει μια νέα διάκριση του ελληνικού μπάσκετ. Στο επίπεδο των ηλικιακών ομάδων, κάτω από την Εθνική Ανδρών, μπορεί το 2013 να κατακτήθηκε το χάλκινο μετάλλιο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από τους Παίδες, αλλά είναι φανερή η ανάγκη να υπάρξει νέα επιτυχία από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα που είναι ο προθάλαμος και ο τροφοδότης της Εθνικής Ανδρών.

Οπως συνέβη με την εξέλιξη των Παπανικολάου, Μάντζαρη, Σλούκα που έχουν χρισθεί διεθνείς στην Ανδρών και αφού στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης με τη Νέων στη Ρόδο το 2009 και δευτεραθλητές στην ίδια διοργάνωση το 2010 στην Κροατία.

Η «κληρονομιά» που άφησε εκείνη η ελληνική ομάδα πριν από 4 χρόνια καλείται τώρα να εμπλουτισθεί από τους διαδόχους της και με κοινό σημείο αναφοράς τον ίδιο προπονητή. Ο καθηγητής Κώστας Μίσσας έχει αρχίσει από το περσινό Ευρωμπάσκετ να διδάσκει τις αγωνιστικές και ψυχολογικές μεθόδους αναρρίχησης στην κορυφή, αξιοποιώντας το πλούσιο ταλέντο της συγκεκριμένης «φουρνιάς» παικτών, αλλά το αποτέλεσμα στο Ταλίν της Εσθονίας δεν δικαίωσε τις προσδοκίες. Στο πρώτο νοκ άουτ παιχνίδι της διοργάνωσης, η Εθνική Νέων, που είχε μεγαλύτερη πληρότητα και από τη φετινή ομάδα, δεν έφτασε ποτέ στα ημιτελικά και στη διεκδίκηση μεταλλίου, λόγω της ήττας από την Ισπανία στον προημιτελικό. Εννέα νίκες, μια ήττα και κατάληψη πέμπτης θέσης.

Εναν χρόνο αργότερα, στην Κρήτη, η Εθνική Νέων… ψάχνει τη δική της «βεντέτα» από το τρίτο μέχρι το πρώτο σκαλοπάτι του βάθρου των μεταλλίων.

Από την περσινή ομάδα θα λείπει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο που προτιμήθηκε να κληθεί στην Εθνική Ανδρών ύστερα από τον πρώτο χρόνο της θετικής παρουσίας του στο ΝΒΑ με τους Μιλγουόκι Μπακς, ενώ η μεγαλύτερη δυνατή πληρότητα επιτεύχθηκε την τελευταία εβδομάδα της προετοιμασίας με την προσθήκη των Αγραβάνη, Παπαπέτρου και Χριστοδούλου, που ήθελαν διακαώς να μη λείψουν από τη νέα πρόκληση της Εθνικής Νέων. Ο δρόμος του Ευρωμπάσκετ είναι μακρύς. Τέσσερις αγώνες στην πρώτη φάση των ομίλων (προκρίνονται οι τρεις πρώτοι), τρεις στη δεύτερη φάση στους νέους ομίλους που θα συγκροτηθούν (ειδική βαθμολογία με νίκες-ήττες) και τρεις ακόμα αναμετρήσεις-νοκ άουτ ώς τον τελικό και τον μικρό τελικό. Στον πρώτο όμιλο, η πρεμιέρα της ελληνικής ομάδας με αντίπαλο τη Λιθουανία σε ένα παιχνίδι κομβικής σημασίας για την κατάκτηση της πρώτης θέσης, ενώ θα ακολουθήσουν, κατά σειρά, οι αναμετρήσεις με τη Λεττονία, την Ουγγαρία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή