9ο τουρνουά Pro-Am της Aegean: Τουριστική σεζόν 10 μηνών χάρη στο γκολφ

9ο τουρνουά Pro-Am της Aegean: Τουριστική σεζόν 10 μηνών χάρη στο γκολφ

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oσο αθλητικός τύπος κι αν είσαι, την πρώτη φορά που θα κληθείς να παίξεις γκολφ συντονίζοντας γόνατα, μέση, ώμους, αγκώνες και καρπούς, με το βλέμμα στο λευκό σφαιρίδιο που βρίσκεται μπροστά στα πόδια σου, θα βρεις αέρα ή γρασίδι. Θα χρειαστείς κάμποσες απόπειρες μέχρι να ακούσεις το λυτρωτικό «τακ» του μπαστουνιού που βρίσκει το μπαλάκι, όχι φυσικά για να το εκτοξεύσεις 200 μέτρα μακριά σε μια υπέροχη επαγγελματική τροχιά που θα το φέρει πιο κοντά στο «πράσινο», αλλά έστω για να το στείλεις… κάπου, στραβά και άτσαλα, για να το τιμωρήσεις που τόση ώρα σε «κοροϊδεύει» ακίνητο στο ξύλινο καρφάκι του. Και όταν -επιτέλους- το καταφέρεις, υπάρχει πιθανότητα να κολλήσεις το μικρόβιο του γκολφ και να αντιληφθείς τι του βρίσκουν κοντά 7 εκατομμύρια Ευρωπαίοι παίκτες κάθε ηλικίας, που συντηρούν 7.000 γήπεδα ανά την Γηραιά Ηπειρο και σε μεγάλο ποσοστό «αποδημούν» κάθε χειμώνα προς τα θερμά κλίματα του Νότου, ξοδεύοντας χιλιάδες ευρώ, για να επιδοθούν στο άθλημά τους.

Το 9ο τουρνουά Pro-Am της Αegean, που διεξήχθη μέσα Ιουνίου στα βραβευμένα γήπεδα της Costa Navarino στη Μεσσηνία, ανήκει πλέον στην ιστορία, έχοντας δώσει σε εμάς, τους διστακτικούς αρχάριους, την ευκαιρία να «γνωριστούμε» με το γκολφ με τη βοήθεια διάσημων επαγγελματιών, όπως ο Γερμανός Tino Schuster, αλλά και έχοντας δικαιώσει τη φήμη του ως ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Ο Ιταλός Tour player Nicolo Gaggero στέφθηκε νικητής για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Η αρτιότητα της διοργάνωσης δοκιμάστηκε επιτυχώς για πρώτη φορά σε συνθήκες ξαφνικής καταιγίδας, που σήμανε διακοπή της αγωνιστικής δράσης για το φόβο κεραυνών και πρόσθεσε ολίγον καλοδεχούμενο… σασπένς. Οι 240 επαγγελματίες και ερασιτέχνες παίκτες από 14 χώρες που απολαμβάνουν σαν παρέα, πλέον, το ετήσιο ραντεβού τους μοιράστηκαν διακρίσεις, έπαθλα και ωραίες αναμνήσεις. Ειδικά οι 60 επαγγελματίες διεκδίκησαν 70.000 ευρώ, το υψηλότερο prize fund της Ευρώπης σε αγώνα Pro-Am. Η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, παρούσα για δεύτερη χρονιά στην τελετή λήξης, διαβεβαίωσε ότι, με τη νέα τουριστική νομοθεσία, το γκολφ εντάσσεται στην αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας. Η Ιερά Μονή «Παναγία Καλυβιανή», καταφύγιο κορασίδων και υπερήλικων γυναικών στο Ηράκλειο Κρήτης, έλαβε οικονομική ενίσχυση ύψους 8.000 ευρώ από χορηγούς. Και ο οικοδεσπότης – πρόεδρος της Aegean Airlines, κ. Θεόδωρος Βασιλάκης, φανατικός παίκτης και επίμονος υποστηρικτής της ανάπτυξης του γκολφικού τουρισμού, είχε κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποιημένος, για μια διοργάνωση που έχει φιλοξενήσει 446 ομάδες και συνολικά 1.782 παίκτες από 20 και πλέον χώρες από όλο τον κόσμο, προσφέροντας συνολικά 590.000 ευρώ σε βραβεία και θέτοντας νέα θεμέλια για το μέλλον του αθλήματος στην Ελλάδα.

Για να υπάρξει μέλλον, βέβαια, πρέπει να γίνουν πολλά. Να λυθούν παρεξηγήσεις που θέλουν το γκολφ απαραιτήτως ελιτίστικο και «απρόσιτο» για τους «κοινούς θνητούς», να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου επιστήμονες και οικολογικές οργανώσεις ώστε να θέσουν τις σωστές περιβαλλοντικές προδιαγραφές και, πάνω απ’ όλα, να «θέσει η πολιτεία το θεσμικό πλαίσιο που θα καταστήσει το γκολφ επιχειρηματικά ελκυστικό», όπως λέει ο κ. Βασιλάκης. Αν και εξαιρετικά δαπανηρή επένδυση, με τεράστιες δυσκολίες στη χωροθέτηση και τη συγκέντρωση των απαιτούμενων εκτάσεων και με υπέρογκα κόστη συντήρησης, το γκολφ, κατά τον ίδιο, μπορεί να γίνει το όχημα για να χτιστούν εγκαταστάσεις, θέρετρα και παραθεριστικές κατοικίες, να ανοίξουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, να δημιουργηθούν υπεραξίες γης και να επιμηκυνθεί η τουριστική σεζόν, από τους δύο-τρεις μήνες το χρόνο στους δέκα ή και έντεκα, με επαναλαμβανόμενους επισκέπτες υψηλού οικονομικού επιπέδου. Το παράδειγμα υπάρχει: με τα δύο γήπεδα της Costa Navarino και με τις απευθείας πτήσεις προς Καλαμάτα της Aegean Airlines από Ρωσία, Ουκρανία, Σουηδία, Γερμανία και Γαλλία, η Μεσσηνία έγινε φέτος η πρώτη τουριστική περιοχή στην Ελλάδα που «άνοιξε» για τους ξένους στις 20 Φεβρουαρίου. «Το γκολφ είναι μια παγκόσμια αγορά με τεράστιο δυναμικό», είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Aegean. «Πολλές μελέτες επαληθεύουν τον θετικό αντίκτυπο του αθλήματος στην κοινωνία και την οικονομία. Ειδικότερα ο αθλητικός τουρισμός στον τομέα του γκολφ προσελκύει τουρίστες υψηλού επιπέδου που δαπανούν πολλά χρήματα, ενισχύει την γκάμα και τη διαφοροποίηση των τουριστικών προορισμών και, κυρίως, συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου». Ιδού ο στόχος λοιπόν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή