«Εφυγε» στα 88 του ο Ντι Στέφανο

«Εφυγε» στα 88 του ο Ντι Στέφανο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Αλφρέδο Ντι Στέφανο, τον «πρώτο μεγάλο στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου» σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «Μάρκα», θρηνούν η Ρεάλ, η Ισπανία, η Αργεντινή και η ποδοσφαιρική υφήλιος, αφού η ανακοπή καρδιάς που υπέστη το Σάββατο αποδείχθηκε χτες μοιραία για τον 88χρονο θρύλο της μπάλας.

Τον Ντι Στέφανο πρόδωσε η καρδιά του ενώ έτρωγε σε εστιατόριο πολύ κοντά στην έδρα της αγαπημένης του Ρεάλ, το Σαντιάγο Μπερναμπέου. Επειτα από 20 λεπτά προσπαθειών να ανανήψει, τον έβαλαν σε τεχνητό κώμα, αλλά χτες άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Μαδρίτης.

Ο Ντι Στέφανο αναδείχθηκε ποδοσφαιρικά στη Ρίβερ Πλέιτ του Μπουένος Αϊρες και έπειτα από μια απεργία ποδοσφαιριστών στην Αργεντινή πήγε να παίξει ποδόσφαιρο στη Μιγιονάριος Μπογοτά, στην Κολομβία. Συνολικά κατέκτησε έξι πρωταθλήματα σε Αργεντινή και Κολομβία, προτού περάσει τον Ατλαντικό.

Προκάλεσε σεισμό στην Ισπανία το 1953 όταν, ενώ είχε συμφωνήσει με την Μπαρτσελόνα, τελικά κατέληξε στη Ρεάλ Μαδρίτης, πράγμα που οι Καταλανοί αποδίδουν σε παρέμβαση του δικτάτορα Φράνκο. Ομως η ένταξη του Ντι Στέφανο στους «Μπλάνκος» δημιούργησε μια ομάδα-φαινόμενο στις δεκαετίες του ’50 και του ’60, η οποία σάρωνε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης επί πέντε συνεχόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τους Ισπανούς, άλλαξε την ιστορία του ποδοσφαίρου της χώρας όχι μόνο γιατί οδήγησε τη Ρεάλ στην κορυφή, αλλά και γιατί έκανε πολύ πιο λυσσαλέα τη διαμάχη μεταξύ Μπαρτσελόνα και Ρεάλ.

Ιδιαίτερη όμως ήταν και η καριέρα του Ντι Στέφανο με τις εθνικές ομάδες. Αγωνίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ σε τρεις (Αργεντινή, Κολομβία και Ισπανία), κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα με την Αργεντινή, όμως δεν είχε ποτέ του την τύχη να αγωνιστεί σε Παγκόσμιο Κύπελλο, αφού τη μόνη φορά που είχε δικαίωμα να αγωνιστεί σε ομάδα που προκρίθηκε στα τελικά (το 1962 στη Χιλή) τραυματίστηκε λίγο πριν από την έναρξη της διοργάνωσης.

Αργότερα ανέλαβε προπονητής σε αρκετούς συλλόγους, μεταξύ των οποίων και η Ρεάλ, χωρίς όμως να φτάσει ποτέ στο επίπεδο που είχε ως ποδοσφαιριστής. Τα τελευταία χρόνια ήταν επίτιμος πρόεδρος της Ρεάλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή