Το 7-1 δεν είναι τίποτα μπροστά στο 31-0 (κι όμως, έχει συμβεί…)

Το 7-1 δεν είναι τίποτα μπροστά στο 31-0 (κι όμως, έχει συμβεί…)

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λένε ότι ένα από τα λιγότερο ελκυστικά στοιχεία του (ευρωπαϊκού και λατινοαμερικανικού) ποδοσφαίρου για τους Αμερικανούς των Ηνωμένων Πολιτειών είναι τα λίγα γκολ σε κάθε αγώνα – ή, ακόμη χειρότερα, οι λεγόμενες και «λευκές ισοπαλίες» (χωρίς τέρματα, ήτοι 0-0). Αυτά τα 1-0, 1-1 ή, το πολύ, 2-1 ξενίζουν τους Γιάνκηδες που έχουν συνηθίσει σε ελαφρώς αστρονομικά σκορ στο μπέιζμπολ, στο αμερικανικό ποδόσφαιρο, στο χόκεϊ, αλλά και στο μπάσκετ (σπάνια τα τελικά σκορ στο ΝΒΑ να μην ξεπεράσουν τις «κατοστάρες», και από τις δύο πλευρές).

Από μια τέτοια σκοπιά, το εξωφρενικό 1-7 της Γερμανίας επί της Βραζιλίας θα πρέπει να άρεσε στους Αμερικανούς. Ακόμη πιο ωραία, πάντως, είναι τα μεγάλα σκορ, που όμως δεν συνιστούν συντριβή του αντιπάλου: 3-2, 4-3 κ.ο.κ., που συνεπάγεται ότι, κατά κανόνα, η εναλλαγή στο σκορ ήταν γεμάτη σασπένς ώς το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Ομως, την περασμένη Τρίτη είχαμε μια «μέγκα» συντριβή. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας, το 1982, η Ουγγαρία κέρδισε το Ελ Σαλβαδόρ με το διαστημικό 10-1, που είναι και η νίκη με τη μεγαλύτερη διαφορά στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου έως σήμερα. Στο ημίχρονο, το σκορ ήταν μόλις 3-0 (επτά γκολ στην επανάληψη, δεν είναι λίγο πράγμα), κι όταν το Σαλβαδόρ μείωσε, στο 64΄, το σκορ ήταν στα μισά: 5-0.

Εάν πάντως η Γερμανία προχθές δεν είχε μπροστά της τον τελικό, δεν ξέρουμε πού θα είχε φτάσει το σκορ. Ωστόσο, για να παρηγορήσουμε τους φίλους των πολύ αγαπητών κατά τα άλλα Βραζιλιάνων, υπάρχουν και πολύ χειρότερα: στις 11 Απριλίου του 2001, στα προκριματικά για το Μουντιάλ του 2002, η Αυστραλία έπαιξε με την εθνική της Αμερικανικής Σαμόα. Τελικό σκορ; Κρατηθείτε: 31-0! Παγκόσμιο ρεκόρ σε αγώνα εθνικών ομάδων, ενώ ένα ακόμη ρεκόρ σημείωσε ο Αυστραλός Αρτσι Τόμσον, σκοράροντας… δεκατρία (13!) γκολ. Εδώ πια χάνεται όχι μόνον η μπάλα, αλλά και κάθε νόημα.

Τα πρώτα δέκα λεπτά κύλησαν χωρίς γκολ. Μετά όμως όλα έγιναν κόλαση. Στο δέκατο ένατο λεπτό, το σκορ ήταν ήδη 6-0. Ο δε Τόμσον είχε κάνει το 2-0 στο 12΄ και το 8-0 στο 23΄. Σκόραρε ξανά στο 27΄, στο 29΄, στο 33΄, στο 37΄, στο 42΄ και στο 45΄. Στη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, βρισκόμασταν πια στο 15-0. Το τελευταίο γκολ μπήκε στο 89΄. Προκλήθηκε σύγχυση μάλιστα: ο ηλεκτρονικός πίνακας έδειχνε 32-0 και χρειάστηκε μια διαβούλευση και με τον διαιτητή για να καταλήξουν στο οριστικό 31-0. Τον αγώνα παρακολούθησαν 3.000 θεατές. Μπορείτε να δείτε τα γκολ στο YouTube. Αλλά είναι οργασμικά ανιαρό πράγμα και δεν αγγίζει τη μαγεία ενός αμφίρροπου 1-0.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή