Στο αεροπλάνο της… φυγής οι ξένοι σταρ στην Ουκρανία

Στο αεροπλάνο της… φυγής οι ξένοι σταρ στην Ουκρανία

5' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρίση στην Ουκρανία, που  προσέλαβε περαιτέρω διεθνή διάσταση με την πτώση του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών πριν από 10 ημέρες, έχει σοβαρές συνέπειες και στο ποδόσφαιρο της χώρας, καθώς όλο και πιο πολλοί ξένοι ποδοσφαιριστές σκέφτονται να αποχωρήσουν από το ουκρανικό πρωτάθλημα, ενώ οι ομάδες της χώρας «στριμώχνονται» στα δυτικά, μακριά από τις εστίες έντασης.

Εξι ποδοσφαιριστές ανακοίνωσαν πριν από μια εβδομάδα ότι δεν επιστρέφουν στην πρωταθλήτρια Ουκρανίας, Σαχτάρ Ντόνετσκ, φοβούμενοι τα χειρότερα, μετά την κατά τα φαινόμενα κατάρριψη του μαλαισιανού αεροπλάνου. Οι Βραζιλιάνοι Ντάγκλας Κόστα, Φρεντ, Ισμαΐλι, Αλεξ Τεϊσέιρα και Ντεντίνιο καθώς και ο Αργεντινός Φακούνδο Φερέιρα αποφάσισαν να μην πάρουν το αεροπλάνο της επιστροφής από τη Λιόν με την υπόλοιπη αποστολή της Σαχτάρ ύστερα από φιλικό αγώνα στη Γαλλία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ουκρανικής ομάδας που απείλησε με κυρώσεις, πείθοντας κάποιους εξ αυτών να επιστρέψουν άμεσα. Ταυτόχρονα, στην πατρίδα του την Αργεντινή επέστρεψε ο Σεμπαστιάν Μπλάνκο της Μέταλιστ Χάρκιβ.

«Συμπαθώ την ομάδα, τον κόσμο της και την πόλη, αλλά φοβάμαι. Θέλουμε να μείνουμε στον σύλλογο, αλλά πρέπει να έχουμε συνθήκες εργασίας χωρίς κινδύνους», δήλωσε ο Ντάγκλας Κόστα, που αγωνίζεται από το 2010 στην ομάδα των ανθρακωρύχων.

Σειρά πήραν στη διάρκεια της εβδομάδας τρεις ακόμη Αργεντινοί παίκτες της Μέταλιστ, οι Χοσέ Σόσα, Αλεχάνδρο Γόμες και Γιόναταν Κριστάλδο. Οι τρεις δήλωσαν ότι δεν επιστρέφουν στην Ουκρανία και στην πόλη που είναι κοντά στη γραμμή του πυρός και κατοικείται κατά κύριο λόγο από ρωσόφωνους.

«Είναι παράλογο να μείνουμε σε μια χώρα όπου δεν αισθανόμαστε πια ασφαλείς» δήλωσε ο Γόμες. «Οι ποδοσφαιριστές πρέπει να επιστρέψουν στην ομάδα, διαφορετικά θα υπάρξουν σοβαρές τιμωρίες όπως προβλέπουν τα συμβόλαιά τους», απείλησε ο γενικός διευθυντής της Μέταλιστ, Αλεξάντερ Νοτσένκο.

Οι Λατίνοι ποδοσφαιριστές ακολούθησαν το παράδειγμα των πέντε ξένων παικτών της Τσερνομόρετς Οδησσού, που τον Μάρτιο αποχώρησαν οριστικά από την ομάδα της Μαύρης Θάλασσας. Πρόκειται για τον πρώην ποδοσφαιριστή του Πανθρακικού και του Πανιωνίου, Σίτο Ριέρα (αδελφό του Αλμπερτ Ριέρα που πέρασε απο τον Ολυμπιακό), καθώς και τους Φρανκ Τζα Τζετζέ, Πάμπλο Φοντανέλο, Μάρκους Μπέργκερ και Αντερσον Σαντάνα. Η Τσερνομόρετς πάντως έδειξε κατανόηση και τους άφησε να φύγουν.

Ετσι, ενδεικτικός της νέας κατάστασης στην ουκρανική λίγκα -που ξεκίνησε από χθες τη νέα της σεζόν χωρίς πια τις ομάδες της αποσχισθείσας Κριμαίας, τη Σεβαστοπόλ της Σεβαστούπολης και την Ταβρίγια της Συμφερούπολης- ήταν ο αγώνας του ουκρανικού Σούπερ Καπ την περασμένη Τρίτη στο Λβιβ, κοντά στα ουκρανοπολωνικά σύνορα. Εστω και χωρίς τους έξι Λατίνους της, η Σαχτάρ κατέβαλε την Ντιναμό Κιέβου με 2-0 και κατέκτησε το τρόπαιο, σε ένα γήπεδο που πλέον θα αποτελεί το νέο της σπίτι.

Η Σαχτάρ είχε αρχικά δηλώσει ως έδρα της το Χάρκιβ, γνωστότερο με το ρωσικό του όνομα «Χάρκοβο», αλλά πλέον αποφάσισε να φύγει πολύ δυτικότερα πηγαίνοντας μέχρι νεωτέρας στο Λβιβ, που βρίσκεται πάνω από 1.000 χιλιόμετρα μακριά από το Ντόνετσκ. Είναι δηλαδή σαν να μεταφέρει μια ομάδα της Αλεξανδρούπολης την έδρα της στην… Καλαμάτα.

Επειδή όμως το Κίεβο είναι η έδρα της αιώνιας αντιπάλου, Ντιναμό, και το Λβιβ ήδη αποδείχθηκε φιλόξενο για τη Σαχτάρ στη νίκη της στο Σούπερ Καπ, οι ιθύνοντες της πρωταθλήτριας Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι αν και μεταφέρουν τα γραφεία της ομάδας στο Κίεβο, τα εντός έδρας παιχνίδια της τόσο για τις ουκρανικές διοργανώσεις όσο και για το Τσάμπιονς Λιγκ θα διεξαχθούν στη Λβιβ Αρίνα, την έδρα της Καρπάτι Λβιβ.

Ομοίως, η περυσινή δευτεραθλήτρια Ντνίπρο ανακοίνωσε ότι μετέφερε την έδρα του αγώνα της με την Κοπεγχάγη για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ αυτή την Τετάρτη από το Ντνιπροπετρόφσκ στο Ολυμπιακό Στάδιο του Κιέβου, κατόπιν σύστασης της UEFA να απομακρυνθεί η αναμέτρηση από την επικίνδυνη ζώνη.

Το Ντνιπροπετρόφσκ δεν έχει «βιώσει» τις ταραχές που έχουν σημειωθεί ανατολικότερα, όμως επειδή είναι ως επί το πλείστον ρωσόφωνο και οι πολιτικές πτήσεις προς την περιοχή δεν θεωρούνται πλέον ασφαλείς, η UEFA αποδέχθηκε το σχετικό αίτημα της Κοπεγχάγης και της δανέζικης ομοσπονδίας για μεταφορά του αγώνα στο Κίεβο.

Ο ρόλος του προέδρου Αχμέτοφ

Ο πρόεδρος της Σαχτάρ, και πλουσιότερος άνθρωπος της Ουκρανίας, ο Ρινάτ Αχμέτοφ, έχει σταθεί απέναντι στους φιλορώσους αντάρτες, φοβούμενος προφανώς ότι αν η ανατολική Ουκρανία περάσει σε ρωσικά ή φιλορωσικά χέρια θα έχει την τύχη πολλών Ρώσων εκατομμυριούχων που δεν τα είχαν καλά με το Κρεμλίνο. «Ανεξαρτησία ή απορρόφηση από τη Ρωσία θα σημάνει την οικονομική καταστροφή της περιοχής» δήλωνε τον Μάιο.

Μετά το αρχικό του μούδιασμα όταν ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία την άνοιξη με τις διαδηλώσεις στο Κίεβο κατά του εξορισθέντος πλέον προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο κ. Αχμέτοφ απέφυγε τις πολλές δηλώσεις.

Αντιθέτως, όταν η φιλορωσική πλειοψηφία στην επαρχία Ντόνμπας (που έδωσε το όνομά της και στην έδρα της Σαχτάρ) διοργάνωσε δημοψήφισμα υπέρ της αυτοδιάθεσης της περιοχής, κόντρα στις προεδρικές εκλογές στο Κίεβο, ο κ. Αχμέτοφ όχι μόνο στάθηκε απέναντι στους φιλορώσους αλλά και έδωσε εντολή στους 300.000 υπαλλήλους των επιχειρήσεών του, κατά κύριο λόγο στην περιφέρεια του Ντόνετσκ, να διοργανώσουν αντιδιαδηλώσεις, έναντι στο αποσχιστικό κίνημα, χωρίς όμως να πείσει τους εργάτες του να συμμετάσχουν μαζικά.

Πιο έτοιμοι να τον ακολουθήσουν ήταν οι οπαδοί της Σαχτάρ, με τους φανατικότερους να μη διστάζουν να φωνάξουν υβριστικά συνθήματα κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σε πολλές περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων και στον τελικό του Κυπέλλου Ουκρανίας, εν χορώ με τους οπαδούς της αντιπάλου Ντιναμό Κιέβου. Ομοίως υπάλληλοι της Μετινβέστ συμμετείχαν σε ομάδες εκκαθάρισης δημοσίων κτιρίων στη Μαριούπολη τον Μάιο βοηθώντας τις ουκρανικές αστυνομικές δυνάμεις να καταστείλουν την αντίσταση των ρωσόφωνων. Η ανταμοιβή τους; Ο καθένας παίρνει 25 δολάρια την ημέρα επιπλέον.

Ως άνθρωπος της εξουσίας, είχε στηρίξει στις εκλογές του 2010 τον κ. Γιανουκόβιτς και αποκόμισε στη συνέχεια επικερδή κρατικά συμβόλαια. Τώρα για να πείσει τους εργάτες του στις 100 και πλέον επιχειρήσεις του να μην ενταχθούν στο αποσχιστικό κίνημα των φιλορώσων, βάζει επί τρία λεπτά τις σειρήνες στα εργοστάσια να ηχούν κάθε μέρα, για να ξυπνά τον φόβο του πολέμου, ενώ πρόσφερε και αύξηση 20% σε κάθε εργαζόμενο.

Κυκλοφορούν πολλές θεωρίες για τη στάση του κ. Αχμέτοφ: Οτι έχοντας στενούς εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία θέλει να ελέγξει τους ασυγκράτητους αυτονομιστές κατ’ εντολήν της Μόσχας, ότι κάνει το καλό παιδί στη Δύση για να μη βγει ένταλμα της Ιντερπόλ εναντίον του, ή ότι το Κίεβο του υποσχέθηκε ότι ο άρχοντας του Ντόνμπας θα παραμείνει άρχοντας στο Ντόνμπας σε μια αποκεντρωμένη Ουκρανία.

Προς το παρόν όμως, πήρε τη Σαχτάρ του και πήγε στα δυτικά. «Αν δεν υπαχθεί στις αρχές της ανεξάρτητης περιφέρειάς μας, δεν θα υπάρχει πια Αχμέτοφ στο Ντόνμπας» ξεκαθάρισε πρόσφατα ο Ρόμαν Μανέκιν, σύμβουλος της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή