Το «μετέωρο» βήμα του Αρη

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακροβατεί μεταξύ δεύτερης και τρίτης κατηγορίας ο ποδοσφαιρικός Αρης και ουδείς μπορεί να προβλέψει πού θα αγωνιστεί την επόμενη χρονιά. Με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να αντέξει τις υποχρεώσεις στη Φούτμπολ Λιγκ (και τα χρέη…) και να κάνει πρωταθλητισμό για να επιστρέψει άμεσα στη Σούπερ Λίγκα.

Από την άλλη πλευρά, παραμένει… ταμπού για τους δύο βασικούς μετόχους της ΠΑΕ, την Κοινωνία Μελών Αρη και τον Ερασιτέχνη, η δήλωση αδυναμίας συμμετοχής στη Φούτμπολ Λιγκ και ο υποβιβασμός στη Φούτμπολ Λιγκ 2, όπου εκεί θα γίνει εκκαθάριση, όπως στην περίπτωση της ΑΕΚ.

Οι οργανωμένοι οπαδοί έχουν ζητήσει την κάθαρση του συλλόγου και θεωρούν ότι αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διαδικασίας εκκαθάρισης, στηρίζοντας επί της ουσίας το πλάνο του Γιώργου Γαλανού. Ο συγκεκριμένος παράγοντας είχε το πρωί της Πέμπτης συναντήσεις στην Αθήνα με στελέχη της ΕΠΟ και τη δικηγόρο Πένυ Κονιτσιώτη, που «έτρεξε» την εκκαθάριση της ΠΑΕ ΑΕΚ. Προέκυψε το συμπέρασμα από αυτές τις επαφές ότι είναι εφικτό να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία, αλλά έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος, κυρίως λόγω της «εγκληματικής» αδράνειας της διοίκησης Στεφανίδη, που επί δυόμισι μήνες έταζε χορηγίες και χρήματα τα οποία ποτέ δεν ήρθαν στην ΠΑΕ, πέρα από την πώληση του Σωκράτη Διούδη στην Μπριζ.

Τα δεδομένα

Ο Αρης δεν μπορεί να κερδίσει την άνοδο στην κατηγορία έχοντας όλα τα χρέη του παρελθόντος, ελάχιστα έσοδα και ένα ρόστερ εξαιρετικά αδύναμο προκειμένου να κάνει πρωταθλητισμό.

Την ώρα που η πλειονότητα του κόσμου έχει αρχίσει να αποδέχεται ως μοναδική βιώσιμη λύση την εκκαθάριση της ΠΑΕ και τη συμμετοχή στην τρίτη κατηγορία, έκανε την εμφάνισή του ο Θανάσης Κώνστας, στενός συνεργάτης του Λάμπρου Σκόρδα στην τελευταία θητεία του στη διοίκηση της ΠΑΕ, τη χρονιά που ολοκληρώθηκε.

Ο Κώνστας εμφάνισε αντίγραφο εγγυητικής επιστολής από αγγλική τράπεζα ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία προορίζονται για την ΠΑΕ, όπως περιγράφεται στα συνοδευτικά έγγραφα, με την προϋπόθεση αυτή να υπαχθεί στο (πτωχευτικό) άρθρο 106 και να εξυγιανθεί υπό αυτήν τη νομική οδό.

«Μπαλάκι» ευθυνών

Η «καυτή πατάτα» βρίσκεται στα χέρια των μετόχων, της Κοινωνίας Μελών Αρη και (κυρίως) του Α.Σ. Αρη. Αυτοί θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα γίνει και δεν το κάνουν προς το παρόν γιατί δεν ξέρουν ακόμα και σήμερα ποιος δρόμος είναι ο λιγότερο δυσμενής για την ποδοσφαιρική ομάδα. Μέχρι και προχθές ο πρόεδρος του Α.Σ. και παλιά δόξα του μπάσκετ Χάρης Παπαγεωργίου είχε διαδοχικές επαφές με ανθρώπους του Αρη (και με τον Κώνστα για την εγγυητική), προκειμένου να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει!

Αν οι μέτοχοι αποφασίσουν να κρατήσουν την ομάδα στη Φούτμπολ Λιγκ, είναι σχεδόν αδύνατο αγωνιστικά ο Αρης να κερδίσει την άνοδό του και χάνεται μία χρονιά, χωρίς όμως να χαθούν ταυτόχρονα και τα χρέη.

Αν αποφασίσουν να δηλώσουν αδυναμία (καταληκτική ημερομηνία είναι η προσεχής Δευτέρα 11 Αυγούστου, εκτός εάν οι άνθρωποι του Αρη ζητήσουν ολιγοήμερη παράταση) και συμμετοχή στην τρίτη κατηγορία, τότε ο Αρης μπαίνει σε διαδικασία εκκαθάρισης, η οποία και αυτή κρύβει κινδύνους να μην επιτύχει, γιατί μπορεί να μπλοκαριστεί νομικά από μετόχους που έχουν προσωπικό συμφέρον (Σκόρδας, Ματθαίου).

Πρόκειται για μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έτσι στη συμπλήρωση 100 χρόνων ιστορίας του συλλόγου. Ουσιαστικά, ο Αρης βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση από γκρεμό και προσπαθεί να βρει κλαδί για να πιαστεί και να σωθεί, αλλά μαλώνουν οι εσωτερικοί… κόσμοι του!

Με σύνθεση ανάγκης η προετοιμασία στη Βουλγαρία

Η διοικητική αστάθεια και όσα συμβαίνουν στη Θεσσαλονίκη είναι λογικό να έχουν αντίκτυπο και στο αγωνιστικό τμήμα. Ο Αρης προετοιμάζεται στο Πράβετς, πληρώνοντας την προκαταβολή των 5.000 ευρώ κυριολεκτικά λίγες ώρες πριν από την αναχώρηση της ομάδας οδικώς για τη Βουλγαρία, ύστερα από… έρανο που έγινε!

Οσο παράλογη μοιάζει σήμερα η απόφαση της διοίκησης της ΠΑΕ να κλείσει το προπονητικό κέντρο στο Πράβετς για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας, άλλο τόσο παράλογη είναι η στάση των μελών της. Από τη δεύτερη μέρα και μετά δεν υπάρχει ούτε ένας παράγοντας του Αρη στο Πράβετς για να είναι δίπλα στην ομάδα. Εφορος, μάνατζερ, διοίκηση είναι ο… προπονητής Δημήτρης Καλαϊτζίδης. Αυτός είναι που τρέχει για όλα όσα αφορούν την προετοιμασία της ομάδας, είτε εντός είτε εκτός του αγωνιστικού χώρου. Αυτόν μόνο βλέπουν οι ποδοσφαιριστές.

Ποιοι ποδοσφαιριστές; Τα ονόματα των περισσότερων που συμμετέχουν σε αυτή την προετοιμασία είναι άγνωστα στον κόσμο του Αρη. Η αποστολή αναχώρησε με 21 παίκτες, εκ των οποίων συμβόλαιο με την ομάδα είχαν οι 15. Τέσσερις παίκτες είναι από την ομάδα κάτω των 20 ετών και την ομάδα κάτω των 17, καθώς και δύο υπό δοκιμή! Μόλις ένας ξένος, ο Σιντί Σανιά από τη Σενεγάλη, που έχει να παίξει ποδόσφαιρο από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν και αγωνίστηκε στη Νορβηγία με τη Σόγκνταλ.

Με αυτό το ρόστερ, ο Αρης όχι άνοδο δεν μπορεί να διεκδικήσει, εφόσον αγωνιστεί στη Φούτμπολ Λιγκ, αλλά είναι από τα φαβορί για υποβιβασμό, αν αναλογιστεί κανείς ότι φέτος υποβιβάζονται επτά ομάδες στη Φούτμπολ Λιγκ 2. Είναι χαρακτηριστικό το στιγμιότυπο από μια προπόνηση στο Πράβετς, όπου ο Καλαϊτζίδης, έχοντας λειψανδρία στους επιθετικούς, «βάφτισε» σέντερ φορ τον τερματοφύλακα Νίκο Γκελή για να μπορέσει να βγάλει το πρόγραμμα.

Ο Αρης έχει δικαίωμα να αποκτήσει άλλους δύο παίκτες άνω των 24 ετών, χρειάζεται τουλάχιστον άλλες 6-7 μεταγραφές, αλλά σήμερα δεν υπάρχουν χρήματα ούτε καν για προκαταβολές. Φυσικά, ο Καλαϊτζίδης περιμένει, και είναι απόλυτα φυσιολογικό να είναι προβληματισμένος με ό,τι έχει συναντήσει, αν και προσπαθεί να δουλέψει με το υπάρχον ρόστερ όσο καλύτερα μπορεί.

Οι παίκτες πριν και μετά τις προπονήσεις γίνονται… ομάδες και μπαίνουν στο Διαδίκτυο να διαβάσουν για τις εξελίξεις που δεν έρχονται! Ο αρχηγός του φετινού Αρη, Μιχάλης Γιαννίτσης, ο πιο παλιός παίκτης στο φετινό ρόστερ, τόνισε από το Πράβετς: «Δεν θέλω να πω ψέματα, γενικά μας επηρεάζει. Ψαχνόμαστε και μεταξύ μας. Αλλά αυτό αφορά ένα μέρος της ημέρας μας. Οταν πρέπει να κάνουμε προπόνηση, θα πρέπει είμαστε σοβαροί, 100% συγκεντρωμένοι. Απλώς δεν γίνεται να μας αφήσει τελείως αδιάφορους, γιατί αυτά που ακούμε είναι μεγάλες αλλαγές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή