Σε θέση άμυνας η Ρωσία και η FIFA

Σε θέση άμυνας η Ρωσία και η FIFA

5' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ένταση να κλιμακώνεται στα εδάφη της Ρωσίας και της Ουκρανίας, δεν είναι λίγοι αυτοί που δυναμώνουν τη φωνή τους ζητώντας να αφαιρεθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 2018 από τη Ρωσία. Ανάμεσά τους προστέθηκε και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βρετανίας, Νικ Κλεγκ, ο οποίος με αφορμή την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους χαρακτήρισε «αδιανόητο» να διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο σε μια χώρα που κατηγορείται από τη Δύση ότι παρέχει στήριξη και όπλα στους αυτονομιστές, ενώ υπάρχουν και υπόνοιες για ρωσική ανάμειξη στην πτώση του αεροσκάφους. Η ηγεσία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA) δέχθηκε το τελευταίο διάστημα και κρούσεις από Γερμανούς πολιτικούς, οι οποίοι δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να γίνει μποϊκοτάζ στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η απάντηση της FIFA ήταν και είναι σταθερή: «Αυτή η διοργάνωση θα είναι μια δύναμη του καλού».

Ο κ. Κλεγκ, όμως, προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας λόγο για πακέτο μέτρων προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης και της ακύρωσης του πρώτου γκραν πρι της Φόρμουλα 1 επί ρωσικού εδάφους που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στο Σότσι τον Οκτώβριο. «Τα ερωτήματα θα αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες και καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού για το κατά πόσο η Ρωσία θα έχει το δικαίωμα να φιλοξενήσει μεγάλα αθλητικά γεγονότα όπως ένα γκραν πρι», πρόσθεσε. Και σε αυτή την περίπτωση, πάντως, το αφεντικό της Φόρμουλα 1, Μπέρνι Εκλστοουν, ήταν κατηγορηματικός πως δεν υπάρχει περίπτωση να μη διεξαχθεί ο αγώνας στο Σότσι.

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής γ.γ. της κοινοβουλευτικής ομάδας της καγκελαρίου Μέρκελ, Μίχαελ Φουκς, ανέφερε πως η αφαίρεση του Μουντιάλ από τη Ρωσία θα έχει περισσότερο θετικά αποτελέσματα παρά αρνητικά. «Η FIFA θα πρέπει να σκεφτεί πολύ καλά εάν η Ρωσία είναι η κατάλληλη οικοδέσποινα γι’ αυτή τη διοργάνωση, από τη στιγμή που δεν θα μπορεί να εγγυηθεί ούτε καν τις ασφαλείς αεροπορικές μεταφορές», τόνισε ο κ. Φουκς, συμπληρώνοντας πως η Γερμανία και η Γαλλία είναι έτοιμες να φιλοξενήσουν το Μουντιάλ αν χρειαστεί.

Διακριτικές επιφυλάξεις εξέφρασαν και οι Ολλανδοί, οι οποίοι επισήμαναν πως είναι ακόμη νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα. «Η ολλανδική ποδοσφαιρική ομοσπονδία γνωρίζει πως ένα Παγκόσμιο Κύπελλο εγείρει μεγάλες συγκινήσεις. Είναι σκόπιμο να γίνει μια συζήτηση για το Μουντιάλ της Ρωσίας, όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες για το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ολλανδικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, η οποία προσπαθεί να κρατήσει τις ανάλογες ισορροπίες από τη στιγμή που τα 2/3 των θυμάτων στο μαλαισιανό αεροσκάφος ήταν Ολλανδοί.

Η FIFA μοιάζει περικυκλωμένη, όμως δεν εγκαταλείπει την αδιάλλακτη στάση της. «Η ιστορία έχει δείξει ότι το μποϊκοτάζ αθλητικών διοργανώσεων ή η πολιτική της απομόνωσης δεν είναι οι ενδεδειγμένοι τρόποι αντιμετώπισης ενός προβλήματος. Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στον εποικοδομητικό διάλογο ανάμεσα στους ανθρώπους και στις κυβερνήσεις», ήταν η απάντηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, η οποία συνήθως αντικρούει τις όποιες διαμαρτυρίες μέσω του υπουργού Αθλητισμού της Ρωσίας και μέλους της εκτελεστικής της επιτροπής, Βιτάλι Μούτκο. «Προετοιμαζόμαστε με ηρεμία και χτίζουμε τις εγκαταστάσεις για να φιλοξενήσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο», υπογράμμισε ο κ. Μούτκο σε ρωσικά ΜΜΕ, αναφέροντας πως το μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας το 1980 ήταν ένα λάθος και πως τέτοιες πράξεις γίνονται από πολιτικούς για προσωπικό όφελος.

Η Ρωσία έχει ήδη ανακοινώσει προϋπολογισμό 20 δισ. δολαρίων για την κατασκευή και ανακαίνιση σταδίων, καθώς και άλλων κατασκευαστικών έργων ενόψει του πρώτου Μουντιάλ στην Ανατολική Ευρώπη. Οσο για τις οικονομικές κυρώσεις που επιθυμούν ορισμένοι να επιβάλουν στη Ρωσία και ενδεχομένως να πλήξουν και τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Βιτάλι Μούτκο απάντησε: «Η FIFA έχει δηλώσει πολλές φορές ότι ο αθλητισμός είναι εκτός πολιτικής. Μια τέτοια διοργάνωση γίνεται για τους ποδοσφαιριστές και τους φιλάθλους».

Οι αντιρρήσεις για το Μουντιάλ της Ρωσίας έρχονται να προσθέσουν μπόλικο νερό στον μύλο της αμφισβήτησης για την ακεραιότητα της FIFA, η οποία είδε το γόητρό της να πλήττεται σημαντικά μετά την ανάθεση του Π.Κ. του 2022 στο Κατάρ. Η διοργάνωση αυτή μπορεί να απέχει ακόμη οκτώ χρόνια, αλλά μέρα με τη μέρα πληθαίνουν και εκεί οι φωνές διαμαρτυρίας για ένα πείραμα που από τόσο νωρίς μοιάζει να είναι αποτυχημένο.

Γενική κατακραυγή για το Κατάρ

Ολα δείχνουν πως το Μουντιάλ της Ρωσίας θα διεξαχθεί κανονικά το 2018, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ. Οι καταγγελίες προς τη FIFA για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα, με την Παγκόσμια Ομοσπονδία να βρίσκεται ξανά σε δύσκολη θέση.

Η FIFA, θέλοντας να εκτονώσει τη γενική κατακραυγή που έχει ξεσπάσει μετά τις αποκαλύψεις για τα εξευτελιστικά ωρομίσθια των εργατών στα γήπεδα, ανακοίνωσε πως θα παρακολουθήσει από κοντά τις εργασίες στο Κατάρ προκειμένου να διαπιστώσει αν ισχύουν οι… μισθοί των περίπου 60 σεντς την ώρα. Eνας εκπρόσωπός της τόνισε ότι έχει επανειλημμένα προτρέψει τις Αρχές του Κατάρ να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της εκμετάλλευσης κυρίως μεταναστών εργατών, επισημαίνοντας πως η καλή διαβίωση των εργαζομένων αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Επίσης υπογράμμισε ότι θα παρακολουθεί στενά την προετοιμασία του Κατάρ τους επόμενους μήνες. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βελτιωθεί η καλή μεταχείριση των μεταναστών εργαζομένων. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 ως καταλύτη για τη θετική κοινωνική αλλαγή», δήλωσε η FIFA.

Αποδείξεις πληρωμής στο υπό κατασκευή στάδιο Αλ Γουάκρα έδειχναν πως για περίπου 10ωρη εργασία επί 30 ημέρες τον μήνα, οι εργάτες λάμβαναν ως πληρωμή περίπου 6 ευρώ ημερησίως. Αμεσα, Βρετανοί πολιτικοί ξεσηκώθηκαν και ζήτησαν από αγγλικές κατασκευαστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Κατάρ να δείξουν στην αραβική χώρα πώς θα πρέπει να λειτουργεί υπεύθυνα.

Συγκεκριμένα, ο Βρετανός βουλευτής Νικ Ρέινσφορντ δήλωσε: «Λαμβάνοντας υπόψη το ποσό των χρημάτων που δαπανώνται για την προετοιμασία του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, είναι λυπηρό το γεγονός ότι κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού, συμπεριλαμβανομένων των σοκαριστικά χαμηλών αμοιβών. Δεν είναι καλό ούτε για FIFA ούτε για τους κατασκευαστές να αποποιούνται τις ευθύνες τους, λέγοντας ότι δεν είναι δικό τους πρόβλημα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Τζιμ Μέρφι, ο οποίος δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις είναι «απολύτως καταστροφικές για τη FIFA και το Κατάρ», ενώ έκανε λόγο και για κακοποίηση των εργαζομένων.

Εκτός από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, τις συνεχόμενες επιθέσεις προσπάθησε να αντικρούσει και η Οργανωτική Επιτροπή του Κατάρ, η οποία παρουσίασε μια εντελώς διαφορετική εικόνα: «Οι εργαζόμενοι ζουν σε τριώροφες πολυκατοικίες, που είναι πεντακάθαρες και δεν έχουν πάνω από τρία κρεβάτια στα υπνοδωμάτια, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν και ιδιωτικά μπάνια», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση…

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή