Αργεντινοί και Γκανέζοι έχουν κατασκηνώσει στη Βραζιλία

Αργεντινοί και Γκανέζοι έχουν κατασκηνώσει στη Βραζιλία

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Λούκας Ποντόνι ψάχνει τις τσέπες του για να βρει 45 σεντς προκειμένου να αγοράσει το μεσημεριανό του από τα κυβερνητικά συσσίτια της Βραζιλίας. Είναι ένας από τους 160.000 Αργεντινούς που κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ ταξίδεψαν στη Βραζιλία για να παρακολουθήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο, ωστόσο η εικόνα του δεν ταιριάζει καθόλου με εκείνη των τουριστών που ξόδεψαν περίπου 3 δισ. δολάρια στη χώρα του καφέ. Ο 23χρονος ηθοποιός είναι άφραγκος, αλλά δεν σκοπεύει να επιστρέψει στην πατρίδα του.

«Η Βραζιλία είναι απίστευτη και θέλω να μείνω», τόνισε ο Ποντόνι, ο οποίος έχει κατασκηνώσει κοντά στο Σαμπαδρόμιο στο Ρίο, τρέφεται στα συσσίτια και ψάχνει για περιστασιακές δουλειές προκειμένου να ταξιδέψει και προς τη βόρεια Βραζιλία. «Μπορεί να μου πάρει εβδομάδες ή ακόμα και μήνες. Θα πάω όπου η ζωή με βγάλει», δηλώνει και φαίνεται πως σε αυτή την περιπέτεια δεν είναι μόνος του. «Δεν σκέφτομαι να γυρίσω πίσω. Ηρθα για το Μουντιάλ, αλλά τώρα νομίζω πως ήρθα για να μείνω», συμπληρώνει ένας 25χρονος φίλος του Ποντόνι, ονόματι Μάρτιν Τσιτσέρο.

Τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν πως εκατοντάδες Αργεντινοί έχουν ξεμείνει στη Βραζιλία, στην πλειονότητά τους άνδρες ηλικίας από 20 έως 25 ετών. Το ένα τρίτο περίπου είναι γυναίκες.

Η αστυνομία της Βραζιλίας δεν επιβεβαιώνει τον ακριβή αριθμό των «επισκεπτών», ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα για την τύχη τους. Πολλοί από αυτούς, άλλωστε, ψάχνουν μια καλύτερη ζωή στην αναπτυσσόμενη οικονομία της Βραζιλίας, βλέποντας την άσχημη κατάσταση στη χώρα τους.

Ο δημοτικός γραμματέας Τουρισμού του Ρίο, Αντόνιο Πέδρο Φιγκέιρα ντε Μέλο, ανέδειξε και μια άλλη πτυχή του προβλήματος, το οποίο είναι ο ελλιπής έλεγχος των 780 μιλίων των χερσαίων συνόρων των δύο χωρών. «Αιφνιδιαστήκαμε από την εισροή των Αργεντινών. Σε κάθε χώρα, οι άνθρωποι πριν μπουν δηλώνουν πού θα μείνουν, για πόσο χρονικό διάστημα, τα χρήματα που έχουν μαζί τους και αν έχουν ασφάλεια υγείας. Αυτό δεν έγινε εδώ», ανέφερε ο Μέλο, ο οποίος βλέπει το Σαμπαδρόμιο να έχει μετατραπεί σε κάμπινγκ γεμάτο από Αργεντινούς τουρίστες που φορούν τα ίδια ρούχα επί μέρες και κάνουν μπάνιο στα σιντριβάνια της πόλης ή σε υπαίθρια ντους στις παραλίες.

Η παρουσία τους εκεί εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, αφού είναι γνωστή η (ποδοσφαιρική) αντιπαλότητα με τους Βραζιλιάνους. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχουν σημειωθεί νέα κρούσματα βίας, όπως είχε συμβεί κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Οι βραζιλιάνικες Αρχές σε συνεργασία με τις αργεντίνικες προχώρησαν σε μια πρώτη απόπειρα εκδίωξης των κατασκηνωτών από το Σαμπαδρόμιο, αλλά ουσιαστικά το μόνο που κατάφεραν ήταν να τους σκορπίσουν στα πάρκα της περιοχής, όπου βρήκαν νέο καταφύγιο.

Οι Αργεντινοί, πάντως, δεν είναι οι μόνοι που έχουν «κατασκηνώσει» στη χώρα, περίπου ένα μήνα μετά τη λήξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Υπάρχουν και μερικές εκατοντάδες Γκανέζοι, οι οποίοι πρόσφατα ζήτησαν άσυλο από τη βραζιλιάνικη κυβέρνηση, η οποία μελετά το αίτημά τους. Οι Αφρικανοί φίλαθλοι ισχυρίστηκαν ότι είναι μουσουλμάνοι και ζητούν άσυλο για να διαφύγουν από θρησκευτικές συγκρούσεις. Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Πληροφοριών της Γκάνας αρνήθηκε ότι η χώρα του βιώνει θρησκευτικές συγκρούσεις και ήδη έχει κινήσει τις διαδικασίες, μέσω της αντιπροσωπείας της Γκάνας στη Βραζιλία, για να διερευνηθεί η υπόθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή