Η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό στίβου

Η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό στίβου

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πανέμορφο στάδιο «Λέτσιγκρουντ» της Ζυρίχης με τους 31 προβολείς και τις 25.000 θέσεις θα ανοίξει σήμερα το πρωί τις πύλες του και μέχρι τις 17 Αυγούστου θα υποδεχτεί 1.439 αθλητές και αθλήτριες από 50 χώρες που θα πάρουν μέρος στο 22ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου ανδρών – γυναικών.

Με τα γαλανόλευκα θα αγωνιστούν 26 πρωταθλητές μας (14 άνδρες – 12 γυναίκες). Οι ελληνικές ελπίδες για διάκριση επικεντρώνονται, περισσότερο, στα άλματα. Εάν οι εκπρόσωποί μας σε επί κοντώ, μήκος, ύψος και τριπλούν βρεθούν σε καλή ημέρα, τότε είναι πιθανό να κατακτήσουν κάτι περισσότερο από ένα καλό πλασάρισμα.

Την αρχή, από ελληνικής πλευράς, θα κάνουν οι Κατερίνα Στεφανίδη και Νικόλ Κυριακοπούλου. Οι πρωταθλήτριες του επί κοντώ θα διεκδικήσουν «εισιτήρια» για τον τελικό του αγωνίσματος (14/8). Η Κατερίνα μαζί με τη Γερμανίδα Λίζα Ρίτζι έχουν πετύχει την κορυφαία επίδοση της Ευρώπης (4,71 μ.), ενώ η Νικόλ (3η το 2012) έχει περάσει τα 4,63. Στα φαβορί συγκαταλέγονται η Τσέχα Γιρίνα Πτατσνίκοβα –Σβομπόντονα και η Ρωσίδα Αντζέλικα Σιντόροβα με 4.70μ.

«Πρόκειται για έναν σπουδαίο αγώνα. Θα επιδιώξω να πάρω το καλύτερο δυνατό. Πάω με την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη, οπότε δεν είναι παράλογο να σκέφτομαι ακόμη κι ένα μετάλλιο» δήλωσε η Κατερίνα Στεφανίδη, ενώ η Νικόλ Κυριακοπούλου συμπλήρωσε: «Θέλω να χαρώ τον αγώνα. Η χρονιά είχε πολλά απρόοπτα, που δεν μου επέτρεψαν να την προγραμματίσω όπως θα ήθελα. Στόχος είναι ο τελικός κι εκεί να κυνηγήσω να κάνω έναν αγώνα μέσα στις δυνατότητές μου».

Λίγη ώρα αργότερα (12.40), οι Μαρία Γάτου και Γωγώ Κοκλώνη θα τρέξουν στα 100 μ. Εκεί ξεχωρίζουν η Ολλανδέζα Δάφνη Σίπερς (11.03), η Γαλλίδα Μίριαμ Σιουμαρέ, που έχει κι αυτή 11.03 αλλά και η Bουλγάρα πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2013, Ιβέτ Λάλοβα. Την πρόκριση για τον αυριανό ημιτελικό θα πάρουν οι τέσσερις πρώτες ανά σειρά και οι τέσσερις καλύτεροι χρόνοι.

Ο Δημήτρης Τσιάμης χρειάζεται ένα άλμα πάνω από τα 16,65 για να προκριθεί στον τελικό της Πέμπτης. Φαβορί θεωρούνται ο Ιταλός Φαμπρίτσιο Ντονάτο, ο Ρώσος Λιούκμαν Ανταμς και οι Γάλλοι Κομπουαρέ και Ραπινιέ που έχουν υπερβεί τα 17 μ. Το πρωινό πρόγραμμα θα κλείσει με τη συμμετοχή της Ελισάβετ Πεσιρίδου στον προκριματικό των 100 μ. εμπ.

Το απόγευμα, ο Γιώργος Τρέμος θα πάρει μέρος στη δισκοβολία με το όριο (64 μ.) να έχει οριστεί ένα μέτρο πάνω από το ατομικό του ρεκόρ. Ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής και Ολυμπιονίκης Ρόμπερτ Χάρτινγκ (Γερμανία) θεωρείται ως φαβορί για μία διάκριση. Στις 19.32, ο Μάκης Στεργιούλης θα διεκδικήσει την πρόκριση για τον ημιτελικό των 100 μ. Εχει φετινή επίδοση 10.22. Ξεχωρίζει ο πρωταθλητής Ευρώπης από τη Γαλλία, Κριστόφ Λεμέτρ (10.13) και ο συμπατριώτης του, Τζίμι Βικό (9.95). Η Εφη Κολοκυθά θα αγωνιστεί στο μήκος. Το όριο συμμετοχής στον τελικό είναι τα 6,65 και η αθλήτριά μας έχει 6,61. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2012, η Γαλλίδα Ελοϊζ Λεσούρ έχει φτάσει αυτή τη χρονιά τα 6.92μ.

Στα 10.000 μ., η Αναστασία Καραγιάννη θα επιδιώξει να βελτιώσει τη φετινή της επίδοση (33.45.99). H Βρετανίδα Τζούλια Μπλισντέιλ έχει την επίδοση της χρονιάς στην Ευρώπη (31.42.02).

Το στάδιο των ρεκόρ

Ενας… γαλαξίας από αστέρια του στίβου θα αγωνιστεί αυτές τις ημέρες στο φημισμένο «Λέτσιγκρουντ» της Ζυρίχης. Στο στάδιο όπου, στα 90 χρόνια λειτουργίας του, έχουν επιτευχθεί δεκάδες παγκόσμια ρεκόρ. Στον αγωνιστικό του χώρο πέτυχαν ρεκόρ, μεταξύ άλλων, ο Πάαβο Νούρμι (5.000), ο Αρμιν Χάρι (100 μ.), ο Γουίλι Ντάβενπορτ (110 μ. εμπ.), ο Σεμπάστιαν Κόου (1500 μ.), ο Καρλ Λιούις (100 μ.), ο Ρότζερ Κίνγκντομ (110 μ. εμπ.), ο Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ (5.000), ο Ασάφα Πάουελ (100 μ.) η Φάινα Μέλνικ (δισκοβολία) και η Ελενα Ισινμπάγεβα.

Η «τσαρίνα των αιθέρων» δεν θα αγωνιστεί στη Ζυρίχη, διότι έγινε μητέρα, αλλά στο «Λέτσιγκρουντ» θα βρεθούν δεκάδες Ολυμπιονίκες, πρωταθλητές κόσμου και Ευρώπης. Ομάδα… αστέρων διαθέτουν οι Γάλλοι. Ο Ολυμπιονίκης του επί κοντώ Ρενό Λαβιλενί θα διεκδικήσει το 3ο του χρυσό ευρωπαϊκό μετάλλιο και, ίσως, να επιδιώξει και την κατάρριψη του παγκοσμίου ρεκόρ του Σεργκέι Μπούμπκα (6,14). Το 3ο ευρωπαϊκό μετάλλιο είναι η επιδίωξη του Κριστόφ Λεμέτρ (100 μ.) και του Μεχιεντίν Μπεναμπάντ Μεκισί (3.000μ. στιπλ). Μία ακόμη χρυσή διάκριση θέλει και ο Βρετανός Ολυμπιονίκης Μο Φάρα (5.000 μ.).

Σπουδαία ονόματα έχει και το ύψος ανδρών. Αντιμέτωποι θα βρεθούν ο Ολυμπιονίκης Ιβαν Ούκοφ, ο πρωταθλητής κόσμου Μπογκντάν Μπονταρένκο, ο Αντρέι Προτσένκο αλλά και οι Ελληνες Κώστας Μπανιώτης και Αντώνης Μάστορας.

Στις γυναίκες, 10 αθλήτριες θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τα… κεκτημένα. Ανάμεσά τους η Σάντρα Πέρκοβιτς στη δισκοβολία και η Ανίτα Βλόνταρτσικ στη σφυροβολία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή