Εκκίνηση στο «τίποτα»

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάμε λοιπόν πάλι, για ένα νέο επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Στη σέντρα από σήμερα οι 18 μονομάχοι που θα διεκδικήσουν αυτό που μπορούν ή, αν θέλετε, θα προσπαθήσουν να το διεκδικήσουν. Γιατί συμβαίνει -όχι μόνο στην Ελλάδα- άλλο το πού επιθυμείς να φτάσεις και άλλο το πού… σε αφήνουν να φτάσεις.

Ερώτημα, σε κάθε αρχή περιόδου, το «τετριμμένο»: Τι το διαφορετικό μπορούμε να περιμένουμε; Η απάντηση, και γι’ αυτή τη σεζόν, μονολεκτική. «Τίποτα». Και δεν αναφέρομαι στο ποιος είναι φαβορί να κατακτήσει τον τίτλο ή να υποβιβαστεί ή να κόψει τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Γι’ αυτά, απευθυνθείτε στα γραφεία στοιχημάτων για να δείτε τις αποδόσεις των προβλέψεων.

Το «τίποτα» αφορά το ότι δεν πρόκειται να δούμε περισσότερο κόσμο στις εξέδρες. Ούτε πιο ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο, αλλά ούτε και καλύτερης ποιότητας μπάλα. Και φυσικά ούτε καλύτερες διαιτησίες. Δεν μπαίνω στη διαδικασία να γράψω «αντικειμενικές». Γιατί τέτοιες δεν θα βρεθούν να καταγραφούν, όχι από κανέναν, αλλά από κάποιον που θα έχει ηττηθεί. Το ότι ήρθε ξένος επικεφαλής της ελληνικής διαιτησίας δεν αποτελεί και εχέγγυο πως όλα θα είναι… αγγελικά πλασμένα.

Στο θέμα του ανταγωνισμού, δεν βλέπω να αλλάζει κάτι. Πέρυσι τέτοια εποχή, σημείωνα το πώς θα είναι ένα πρωτάθλημα χωρίς την παρουσία της ΑΕΚ. Φέτος, προστέθηκε και η απουσία του Αρη. Ομάδα η οποία, σε όποια αγωνιστική κατάσταση κι αν ήταν, οι αγώνες της στο «Κλεάνθης Βικελίδης» ήταν μια όαση, λόγω της παρουσίας των οπαδών της στις εξέδρες. Σίγουρα θα μας λείψει.

Αν προσπαθήσει κάποιος να κατατάξει τις ομάδες σε γκρουπ δυναμικότητας, δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει πολλές επιλογές. Θα ξεκινήσει από τον Ολυμπιακό, που λόγω των συνεχών συμμετοχών του στους «χρυσοφόρους» ομίλους του Champions League έχει ανοίξει την οικονομική ψαλίδα από τους υπόλοιπους, για να συνεχίσει με Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ. Σ’ αυτούς τους τρεις, για να μη φανεί ως «μονοπώλιο», θα προσθέσω και τους Ατρόμητο και Αστέρα Τρίπολης.

Ολες οι υπόλοιπες θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν και να διεκδικήσουν την παραμονή τους στην εθνική κατηγορία. Μπορεί απ’ αυτές να ξεπεταχτεί κάποια ως «ευχάριστη έκπληξη». Ομως είναι σίγουρο πως δεν θα μπορέσει να κρατηθεί μέχρι το τέλος του μαραθωνίου. Μακάρι να διαψευστώ, αλλά δεν το βλέπω.

Γιατί ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Με τις «παλιές καλές» ΑΕΚ και Αρη, δεν νομίζω πως θα είχαν δει πλέι οφ ή Ευρώπη οι ομάδες του Περιστερίου και της Τρίπολης.

Επομένως, όσο κι αν θέλουμε όλοι να ευχηθούμε καλή αρχή και να είμαστε αισιόδοξοι πως θα δούμε ένα καλύτερο πρωτάθλημα από το περσινό ή το προπέρσινο, δεν μας το επιτρέπουν τα δεδομένα με τα οποία παρατάσσονται στην αφετηρία οι δεκαοκτώ ομάδες. Δεν είναι μόνο η οικονομική διαφορά που τις χωρίζει, αλλά και η ελληνική νοοτροπία, πως -και στον αθλητισμό- ο ισχυρός μπορεί να επιβάλλει την άποψή του επί του αδυνάμου. Κι αν αυτό ήταν μόνο στον αγωνιστικό τομέα, δεν θα ήταν μεμπτό…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή