Η έκρηξη που έφερε εισαγγελική έρευνα

Η έκρηξη που έφερε εισαγγελική έρευνα

4' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η έρευνα της Δικαιοσύνης που διερευνά τη δράση εγκληματικής οργάνωσης στον χώρο του ποδοσφαίρου για την οποία έχουν προκύψει ενδείξεις.

Την περασμένη Τετάρτη ενώπιον του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Αριστείδη Κορέα, είχαν κληθεί να καταθέσουν ανωμοτί 11 πρόσωπα, στο πλαίσιο της διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η συσχέτιση ευρημάτων δύο υποθέσεων που έχουν ως αφετηρία το 2012, όπως προκύπτει από το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών που είδε το φως της δημοσιότητας την 8η Ιουλίου.

Η πρώτη υπόθεση αφορά την έκρηξη στο αρτοποιείο του πρώην διαιτητή Σούπερ Λιγκ, Πέτρου Κωνσταντινέα.

Ο συγκεκριμένος διαιτητής, πριν γίνει στόχος επίθεσης, είχε διαιτητεύσει τον αγώνα «Ξάνθη – Ολυμπιακός 1-0» για τον οποίο, όπως καταθέτει είχε δεχθεί «υποδείξεις» από δύο υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΠΟ προκειμένου να «προσέξει» τη μία ομάδα.

Μετά τη διαιτησία του Κωνσταντινέα υπήρξαν αντιδράσεις και αλλαγές στην ΚΕΔ. Ο Κωνσταντινέας παρότι με εισήγηση της ΕΠΟ έγινε διεθνής διαιτητής τον Ιανουάριο του 2012, δεν ορίστηκε ξανά σε αγώνα παρά μόνο σ’ έναν (Ατρόμητος – ΠΑΟΚ) στο τέλος της σεζόν, μετά τη λήξη του οποίου, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη διαιτησία αφήνοντας αιχμές…

Με αφορμή το περιστατικό της έκρηξης δρομολογήθηκε εισαγγελική έρευνα και ζητήθηκε η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. Στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών περιλαμβάνονται ενδεικτικοί διάλογοι που έγιναν κατά την περίοδο Μάιος-Ιούλιος του 2012 μεταξύ προσώπων που κατέχουν καίριες θέσεις στο ποδόσφαιρο. Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών συνομιλούν με τηλέφωνα που εμφανίζεται ότι ανήκουν σε… πακιστανικά ονόματα.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά τους πίνακες διαιτησίας της περιόδου 2012-2013. Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση υπήρξε δημοσίευμα της «Κ» τον Αύγουστο του 2012. Για την υπόθεση αυτή κατέθεσε ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ, Χρήστος Σάββας, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι παρά το γεγονός ότι ήταν μέλος της επιτροπής, αποκλείστηκε από τη συνεδρίαση για τον καταρτισμό των πινάκων. Επίσης κατέθεσε το πρώην μέλος της ΚΕΔ, Κύρος Βασάρας, ο οποίος ήταν παρών στη συνεδρίαση αλλά με επιστολή που έστειλε στο Δ.Σ. της ΕΠΟ διαχώρισε τη θέση του από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Η ΕΠΟ, με αφορμή την κατάθεση Βασάρα, έστειλε δύο επιστολές στην UEFA ζητώντας την αντικατάστασή του από την επιτροπή διαιτησίας της UEFA, ενώ στο μεταξύ, η διοίκηση Σαρρή που εξελέγη τον Οκτώβριο του 2012, τον απομάκρυνε από την ΚΕΔ.

Στο βούλευμα περιλαμβάνονται περίπου 15 καταθέσεις από ανθρώπους του ποδοσφαίρου οι οποίες εκτιμώνται ως επιβαρυντικές.

Μεταξύ αυτών, υπάρχει αυτόβουλη κατάθεση παρατηρητή διαιτησίας της Σούπερ Λιγκ που πριν από λίγες μέρες «βγήκε» από τους πίνακες, ο οποίος υποστηρίζει ότι στον πίνακα «μπαίνουν» διαιτητές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα ισχυρών.

Δύο πρόεδροι ΠΑΕ, ο Αλέξης Κούγιας της Παναχαϊκής και ο Σταμάτης Βελλής που αποχώρησε από τον Απόλλωνα, κάνουν λόγο για ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο και αναφέρουν ως μέλη της συγκεκριμένα πρόσωπα που κατέχουν υψηλές θέσεις στην ΕΠΟ.

Οπως αναφέρεται στο βούλευμα, προκύπτουν ενδείξεις για τις πράξεις της κακουργηματικής απάτης, της δωροδοκίας και δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος, καθώς και για κακουργηματικές πράξεις εκβίασης, απόπειρας ανθρωποκτονίας και εκρηκτικών υλών.

Ο αντεισαγγελέας θεωρεί ότι πρόεδρος ΠΑΕ της Super League και στενοί του συνεργάτες προσεγγίζουν πρόσωπα του κρατικού μηχανισμού για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ομάδας τους. Στις 100 σελίδες περιγράφεται ένα σύστημα από πρόσωπα που δίνουν και δέχονται εντολές για ορισμούς διαιτητών και εκδόσεις αποφάσεων των πειθαρχικών οργάνων. Παράλληλα, εξασφαλίζουν ή πιέζουν για εύνοια σε συγκεκριμένες ομάδες και διαχειρίζονται τους διαιτητές ανάλογα με τη σχέση που υπάρχει με τις διοικήσεις των ποδοσφαιρικών Ενώσεων – μελών της ΕΠΟ.

Υπενθυμίζεται ότι τα πρόσωπα που κλήθηκαν ως ύποπτα είναι ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γ. Σαρρής, ο β΄ αντιπρόεδρος Γ. Παπακωνσταντίνου και το μέλος του Δ.Σ., Α. Σταθόπουλος. Επίσης, ο νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ, Θ. Κουρίδης, το μέλος της ΚΕΔ, Θ. Μπριάκος, το πρώην μέλος της ΚΕΔ, Γ. Δούρος, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Β. Μαρινάκης, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Λεβαδειακός, Γ. Κομπότης και οι διαιτητές της Σούπερ Λίγκας, Γ. Κάμπαξης, Κ. Ιωαννίδης, Α. Αμπάρκιολης. Ολοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για τη 15η Σεπτεμβρίου.

Γερμανική εφημερίδα για την υπόθεση

«“Πρόσεξε, ο Ολυμπιακός πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσει αύριο! Κατάλαβες;” Με αυτά τα λόγια απείλησε εμμέσως πλην σαφώς τον Πέτρο Κωνσταντινέα μέσα στον ίδιο του τον φούρνο στην Καλαμάτα ένας άγνωστος τον Ιανουάριο του 2012. Η διήγηση προέρχεται από την κατάθεση του τότε διαιτητή της UEFA στον εισαγγελέα Αθηνών. Η προσταγή του αγνώστου “εισακούστηκε” και ο Ολυμπιακός κερδίζει στο παιχνίδι της 22ης Ιανουαρίου τον Παναθηναϊκό. Καθώς, όμως, ο Ολυμπιακός χάνει λίγες μέρες αργότερα από την Ξάνθη, ξεκινούν τα αντίποινα για τον Καλαματιανό διαιτητή, που έσπασε την “ομερτά”. Στην αρχή πετροβολούν τον φούρνο, έναν μήνα αργότερα σκάει μια βόμβα έξω από το κατάστημα. Το μήνυμα ήταν σαφές, ο Κωνσταντινέας ανακοινώνει την αποχώρησή του από το ποδόσφαιρο». Με αυτήν τη γλαφυρή περιγραφή η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) «συστήνει» στο κοινό της το σκοτεινό παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου, αναφέροντας τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Ευάγγελο Μαρινάκη, τονίζοντας ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί τη Δικαιοσύνη». Ο συντάκτης αναφέρει το περιστατικό που ο κ. Μαρινάκης μπήκε στο ημίχρονο του αγώνα Ολυμπιακού – Αστέρα Τρίπολης στην καμπίνα του διαιτητή, «για να του ευχηθεί καλή τύχη», όπως ισχυρίστηκε. Ωστόσο, «απαλλάχθηκε ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων».

Το «διά ταύτα» από τις 100 σελίδες των καταγεγραμμένων τηλεφωνημάτων που έχει μελετήσει ο εισαγγελέας Αριστείδης Κορέας στρέφεται ενάντια στον Ευάγγελο Μαρινάκη και τους στενούς του συνεργάτες. Οπως φέρεται να δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα ο εισαγγελέας, επικεφαλής του Ολυμπιακού χρησιμοποιούσαν ένα στενό δίκτυο από αστυνομικούς, δικαστές, πολιτικούς και άλλους παράγοντες για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα της ομάδας τους. Επίσης, οι συνέπειες που υφίστανται οι αθλητικοί συντάκτες στην Ελλάδα, που θέλουν να καλύψουν την υπόθεση, περιγράφονται με μελανά χρώματα στη FAZ. «Η υπόθεση διαφθοράς, που θα αρχίσει να εξετάζεται τον επόμενο μήνα, θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις», τονίζεται στο άρθρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή