Mundobasket: Προκρίθηκε η Ελλάδα

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον συντομότερο δρόμο που δημιούργησαν οι τρεις πρώτες νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου και αξιοποιώντας τη σταθερή και αταλάντευτη πορεία της, σε συνδυασμό με τις ήττες που γνώρισαν οι άλλοι πέντε αντίπαλοί της, η εθνική ομάδα μπάσκετ προκρίθηκε στη φάση των «16» της διοργάνωσης και πλέον στοχεύει στην κατάκτηση της πρώτης θέσης του ομίλου. Η ελληνική ομάδα νίκησε το Πουέρτο Ρίκο (90-79) χθες το βράδυ στη Σεβίλλη για την 3η αγωνιστική και θέλει να παραμείνει στην πρώτη θέση της βαθμολογίας στην οποία ήδη βρίσκεται, επικρατώντας της Κροατίας και της Αργεντινής στους δύο εναπομείναντες αγώνες.

Η Εθνική τήρησε τις αρχές του παιχνιδιού της απέναντι και στους Πορτορικανούς που είχαν μια τελευταία ευκαιρία για να προκριθούν στους «16», και με εξαίρεση το δεύτερο πεντάλεπτο του πρώτου δεκαλέπτου, ουδέποτε απώλεσε τον έλεγχο του ρυθμού. Κι αν η άμυνα αποτελεί το μεγάλο εχέγγυο της Εθνικής, ο μέσος όρος της επίθεσης κυμαίνεται άνω των 80 πόντων και στους τρεις αγώνες.

Στον χθεσινό αγώνα, τέσσερις παίκτες είχαν διψήφιο πόντων, οι συνεργασίες στην κυκλοφορία της μπάλας απέφεραν 21 ασίστ, ενώ σε αρκετές φάσεις η ουσία συνδυάστηκε και με το θέαμα. Το Πουέρτο Ρίκο μείωσε για τελευταία φορά μέχρι τους 8 πόντους (79-71), αλλά ο Σλούκας με την ήρεμη οργάνωση του παιχνιδιού διέλυσε κάθε υποψία… πανικού.

«Ηταν ένα κρίσιμο παιχνίδι, γιατί ξέραμε ότι το Πουέρτο Ρίκο έπαιζε το τελευταίο χαρτί του. Με τις τρεις νίκες, αυξάνονται οι προσδοκίες μας, αλλά όπως ξεκινήσαμε έτσι θα συνεχίσουμε. Δεν έχουμε την πίεση του φαβορί, μας λείπουν εξαιρετικοί παίκτες, όμως είμαστε και παραμένουμε ομάδα», είπε ο αρχηγός της Εθνικής και πρωταγωνιστής στον χθεσινό αγώνα, Νίκος Ζήσης, ενώ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πέτυχε ρεκόρ πόντων στην Εθνική Ανδρών με τους 15 που σημείωσε.

Η αήττητη πορεία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και η εξασφάλιση της πρόκρισης, μέσω της 3ης θέσης του ομίλου και μόνο από τις δύο πρώτες νίκες, ενισχύθηκε κι από την ήττα της Αργεντινής στην αναμέτρηση με τους Κροάτες, οι οποίοι «πέταξαν τον ιδρώτα» τους στον ποταμό Γουαδαλκιβίρ της Σεβίλλης, με την ήττα που γνώρισαν χθες από τη Σενεγάλη.

H Εθνική έχει αποφύγει τη διασταύρωση με την οικοδέσποινα Ισπανία που θα αποτελούσε το υπέρτατο εμπόδιο στη φάση των «16», παρά τη νίκη στην ίδια φάση του περσινού Ευρωμπάσκετ, και θα παίξει με μία εκ των Σερβίας, Γαλλίας και Βραζιλίας από τον πρώτο όμιλο της Γρανάδας. Το ντέρμπι Γαλλίας – Σερβίας κρίθηκε υπέρ των «τρικολόρ» που ηττήθηκαν, όμως, στην πρώτη αγωνιστική από τους Βραζιλιάνους. Η εξασφάλιση της πρόκρισης αποτελεί αυτονόητο στόχο για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και τα πρώτα εύσημα για τους διεθνείς και τον Κατσικάρη αξίζουν για τις πειστικές εμφανίσεις. Ο βαθμός δυσκολίας κόντρα στους Βαλκάνιους Κροάτες και τους «γκάουτσος» της Αργεντινής θα είναι μεγαλύτερος συγκριτικά με τους προηγούμενους αντιπάλους και, αναλόγως με τα αποτελέσματα, θα επιβεβαιωθεί ή όχι η σταθερότητα του πήχυ υψηλότερων προσδοκιών, που τοποθετείται ενόψει του αγώνα-«τελικού» στην επόμενη φάση, στη Μαδρίτη, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

ΕΛΛΑΔΑ: Μάντζαρης, Μπουρούσης 12, Ζήσης 19 (4), Βασιλειάδης 4, Καλάθης 14, Γλυνιαδάκης 1, Παπανικολάου 4, Σλούκας 5 (1), Καϊμακόγλου 9, Αντετοκούνμπο 15, Βουγιούκας 2, Πρίντεζης 5.

ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ: Κλεμέντε 6, Μπαρέα 21 (4), Φράνκλιν 1, Ριβέρα 10 (2), Σάντσες 1, Χουέρτας 6, Μπάλκμαν 23, Γκαλίντο 5, Σαντιάγκο 6.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή