Μποϊκοτάζ του Μουντιάλ της Ρωσίας εξετάζει η Ε.Ε.

Μποϊκοτάζ του Μουντιάλ της Ρωσίας εξετάζει η Ε.Ε.

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο να καλέσει τα μέλη της σε μποϊκοτάζ της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2018, η οποία θα διεξαχθεί στη Ρωσία, εξετάζει η Ε.Ε., σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Όπως τονίζεται, η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μέρος μιας γενικότερης πολιτικής την οποία σχεδιάζει η Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία προτείνει την αποβολή της Ρωσίας από διάφορα «δημοφιλή πολιτιστικά, οικονομικά και αθλητικά γεγονότα», ως κύρωση για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση.

Αν και μια τέτοια απόφαση δεν αναμένεται να παρθεί στην επόμενη συνάντηση της Ε.Ε. στο τέλος της εβδομάδας, αρκετοί είναι οι διπλωματικοί κύκλοι – κυρίως από χώρες της Βαλτικής – που εμφανίζονται θετικοί ως προς τη συγκεκριμένη ιδέα.

«Η συγκεκριμένη συζήτηση είναι επίκαιρη, μιας και δεν βλέπουμε κάποια κίνηση καλής θέλησης από το Κρεμλίνο», τόνισε χαρακτηριστικά ένας Λετονός διπλωμάτης, ενώ ο επικεφαλής αναλυτής της Eurasia Group, της μεγαλύτερης συμβουλευτικής εταιρίας πολιτικών κινδύνων, πρόσθεσε: 

«Το μποϊκοτάζ από μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις δίνει μια αίσθηση Ψυχρού Πολέμου. Μια τέτοια κίνηση θα «πονέσει» τη Ρωσία πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε κύρωση σε οικονομικό επίπεδο αυτή τη στιγμή».

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ρωσική εισβολή στο Αφγανιστάν το 1979, οι ΗΠΑ απείχαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980, ενώ ανάλογη ήταν η αντίδραση της τότε σοβιετικής πλευράς στην Ολυμπιάδα του Λος Αντζελες, τέσσερα χρόνια αργότερα.

Οι επόμενες οικονομικές κυρώσεις από την Ε.Ε. προς τη ρωσική πλευρά αναμένεται να τεθούν επί τάπητος σήμερα, Τετάρτη, στην Κομισιόν, πριν σταλούν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για έγκριση στο τέλος της εβδομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή