Πάμε για… Γαλλία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα εποχή της εθνικής ποδοσφαίρου, με προπονητή τον Κλάουντιο Ρανιέρι, ξεκινά αύριο, στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Ο 63χρονος Ιταλός προπονητής, με βαριά κληρονομιά, από τους προκατόχους του, Οτο Ρεχάγκελ και Φερνάντο Σάντος, καλείται να οδηγήσει την ομάδα μας στους τελικούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, στα γήπεδα της Γαλλίας, το καλοκαίρι του 2016.

Η αποστολή του δεν φαντάζει και τόσο εύκολη, έστω κι αν ο ίδιος δήλωσε πως ο αποκλεισμός θα είναι καταστροφή. Αφού λοιπόν καθόρισε ο ίδιος τον στόχο, δεν θα πρέπει να αναζητηθεί αλλού η αιτία, αν οι διεθνείς μας δεν ταξιδέψουν τελικά στη Γαλλία.

Με μια πρόχειρη ματιά στις αντιπάλους μας, θα δούμε πως για πρώτη φορά από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης δεν υπάρχει ομάδα από τις χώρες που την αποτελούσαν. Και αυτό σίγουρα αυξάνει, εν μέρει, τον βαθμό δυσκολίας. Φυσικά, ούτε η Ουγγαρία είναι η πάλαι ποτέ υπερδύναμη και τη Ρουμανία την είχαμε αποκλείσει πρόσφατα.

Από τις άλλες τρεις, μόνο η Βόρειος Ιρλανδία μπορεί να μας δημιουργήσει πρόβλημα, και αυτό θα προέλθει από το… πείσμα που έχουν οι παίκτες της όταν αγωνίζονται με την Εθνική τους. Φινλανδία και Νήσοι Φερόε συμπληρώνουν τον όμιλο.

Επομένως, η απευθείας πρόκριση εξαρτάται αποκλειστικά από την απόδοση της Εθνικής μας. Ουσιαστικός της αντίπαλος θα είναι μόνο ο… κακός εαυτός της. Και η «καταπολέμηση» αυτής της «νόσου» έγκειται στον Ρανιέρι. Ο οποίος έχει μια πιο «ελαστική» πειθαρχία, σε σχέση και με τον Σάντος, αλλά πολύ περισσότερο με τον Ρεχάγκελ.

Διαφέρει, όμως, και σε κάτι άλλο ο Ιταλός από τον Πορτογάλο και τον Γερμανό. Δείχνει να μην έχει «έμμονες ιδέες», αναφορικά με συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές. Και αυτό φάνηκε στις επιλογές που έκανε για τον αυριανό αγώνα. Μάλιστα, υπήρξαν και τα πρώτα αρνητικά σχόλια γι’ αυτές.

Πέρα πάντως από την πρόκριση, υπάρχει και άλλο ένα ζητούμενο. Αυτό των καλών εμφανίσεων. Κάτι που απέδειξαν οι διεθνείς μας, πως έχουν τις δυνατότητες να τις πραγματοποιούν και μάλιστα σε φάση τελικών Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αρκεί να μην «μπλοκαριστούν» από τις εντολές του προπονητή.

Και στο θέμα αυτό, ο Ρανιέρι δείχνει να έχει διαφορετικό τρόπο σκέψης από τους προκατόχους του. Αν και Ιταλός, δεν είναι λάτρης των αμυντικών συστημάτων, αλλά θέλει ισορροπίες μεταξύ όλων των γραμμών. Οι προτιμήσεις που έδειξε για τους παίκτες του αυριανού ματς μάς προϊδεάζουν πως η ομάδα θα κυνηγήσει το γκολ με δικές της προσπάθειες και δεν θα περιμένει το λάθος της αντιπάλου ή τις στημένες μπαλιές.

Μένει λοιπόν να δούμε αν αυτή η νέα εποχή δεν θα είναι της φιλοσοφίας «μισό γκολ» και ό,τι γίνει, αλλά αυτή στην οποία θα δημιουργηθεί ένα σύνολο, που θα φέρνει τον κόσμο στις εξέδρες και θα τον ενθουσιάζει και με την απόδοσή του. Οι προβλέψεις, με τους υπάρχοντες παίκτες, είναι αισιόδοξες. Και το ταλέντο έχουν, αλλά και την εμπειρία. Μένει να αξιοποιηθούν σωστά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή