Το ταλέντο «παλεύει» με τα προβλήματα της νέας γενιάς

Το ταλέντο «παλεύει» με τα προβλήματα της νέας γενιάς

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε αθλητές της νέας γενιάς που προετοιμάστηκαν… μετ’ εμποδίων θα συμμετάσχει η ελληνική πάλη στα παγκόσμια πρωταθλήματα ελληνορωμαϊκής, ελευθέρας και γυναικών, που θα αρχίσουν στο Ουζμπεκιστάν στις 8 Σεπτεμβρίου. Η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί από εννέα παλαιστές ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει η τριταθλήτρια κόσμου το 2012, Μαρία Πρεβολαράκη.

Από το 1970, οι αθλητές μας έχουν κατακτήσει 14 μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα με μοναδικό χρυσό της Σοφίας Πουμπουρίδου (2002, Χαλκίδα). Το τελευταίο μετάλλιο της ελληνορωμαϊκής συνέλεξε ο Ξενοφών Κουτσιούμπας (2001, Πάτρα) ενώ η ελευθέρα έχει πρόσφατες διακρίσεις καθώς ο Ιωάννης Αρζουμανίδης ανέβηκε δύο φορές σε βάθρο, στις διοργανώσεις του 2009 και 2010. Ο Αρζουμανίδης είναι και ο μεγάλος απών της διοργάνωσης στο Ουζμπεκιστάν. Ο πρωταθλητής προτίμησε να εστιάσει το αγωνιστικό του πρόγραμμα στην επόμενη χρονιά (2015) προκειμένου να διεκδικήσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Μετά το 2004, η ελληνική πάλη βρέθηκε σε «πέτρινα χρόνια». Από το 2010 ανέλαβε τα ηνία –και το, πιστοποιημένο από ορκωτούς λογιστές, χρέος των 2.820.000 ευρώ– ο ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ, Κώστας Θάνος. Οι παλαιστές που θα ταξιδέψουν στο Ουζμπεκιστάν διαθέτουν αρκετό ταλέντο, αλλά εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων υστερούν σε σχέση με τους αντιπάλους τους σε προετοιμασία. «Πρόκειται για νέα παιδιά που θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Πηγαίνουμε με αρκετές απουσίες. Ο Ματίας και ο Αρζουμανίδης θα δουλέψουν για την επόμενη χρονιά. Σημαία μας είναι η Μαρία. Δυστυχώς προέρχεται από τραυματισμό και έχει χάσει πολλές προπονήσεις, όμως είναι μεγάλη αθλήτρια», δήλωσε στην «Κ» ο Κώστας Θάνος.

H 23χρονη έχει, επίσης, κατακτήσει δύο ασημένια μετάλλια σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και αυτή τη χρονιά θεωρείται μία από τις καλύτερες αθλήτριες του κόσμου στα 53 κ. Ομως, μία κήλη στον αυχένα τής έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα. Με φυσικοθεραπείες προσπαθεί να αποφύγει την επέμβαση, που θα σημάνει και το πρόωρο τέλος στην καριέρα της. «Η προπόνηση που κάνω είναι συντηρητική. Δυστυχώς ο τραυματισμός επιδεινώθηκε τη χειρότερη στιγμή», υπογράμμισε η πρωταθλήτρια, ενώ ο προπονητής της ελληνορωμαϊκής, Κώστας Αρκουδέας, συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι οριακά θα ξεπεράσει το πρόβλημα. Εχει μείνει πίσω στην προετοιμασία, αλλά πάνω στον αγώνα έχει ψυχή. Αρκεί να μην πονάει». Στα 63 κ. θα αγωνιστεί η Αγόρω Παπαβασιλείου, που θα μεταβεί στη διοργάνωση με έξοδα του συλλόγου της.

Στην ελληνορωμαϊκή θα πάρουν μέρος οι Γεώργιος Πρεβολαράκης (71), Πέτρος Μανουηλίδης (75), Νικόλαος Βαρκάς (80), Δημήτριος Παπαδόπουλος (85), Σπύρος Κουντουρατζής (98). Τα έξοδα των Μανουηλίδη και Κουντουρατζή τα κάλυψαν οι σύλλογοί τους. «Τα προβλήματα είναι πολλά. Οι Βάρκας και Κουντουρατζής υπηρετούν στην Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και μόνο τις τελευταίες ημέρες μπόρεσαν να προπονηθούν. Το ίδιο και ο Πρεβολαράκης, που υπάγεται σε αστυνομικό τμήμα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Τα μέλη της εθνικής ομάδας πρέπει να μπορούν να δουλεύουν απρόσκοπτα. Ετσι χάνονται πολλά μεγάλα ταλέντα γιατί αρκετοί αθλητές δεν αντέχουν να έχουν όλη την ημέρα υπηρεσία και το βράδυ να προπονούνται. Στους αγώνες της Αρχαίας Ολυμπίας, στις 13.00 πήραν τα παιδιά φύλλο πορείας και στις 18.00 ήταν η ζύγιση», τόνισε ο 6ος ολυμπιονίκης της Αθήνας, Κώστας Αρκουδέας, και αναφερόμενος στη σύνθεση της ομάδας πρόσθεσε: «Εχουμε νέα παιδιά και διαθέτουμε και άλλα. Στο Ουζμπεκιστάν οι αγώνες θα είναι δύσκολοι. Δυστυχώς, έχουμε μείνει πολλά χρόνια πίσω και χρειάζεται αρκετή δουλειά για να πλησιάσουμε τους ξένους. Πάντως, σε αυτή τη γενιά υπάρχουν καλοί παλαιστές και είναι κρίμα να χαθούν».

Η ομάδα της ελευθέρας αποτελείται από τους Ανδρέα Τριανταφυλλίδη (70 κ.), Ιωάννη Τσεραχίδη (74) και Τιμοφέι Ξενίδη (86). Στο πλευρό των παλαιστών της ελευθέρας βρίσκεται και ο ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ, Αμιράν Καρντάνοφ. Ο Τιμοφέι Ξενίδης στο διεθνές τουρνουά της Αρχαίας Ολυμπίας είχε νικήσει και τον ασημένιο ολυμπιονίκη του Λονδίνου, Τζέιμ Εσπινάλ (Πουέρτο Ρίκο). Θεωρείται ιδιαίτερα ταλαντούχος αλλά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το άθλημα δεν του επιτρέπουν να πάρει μέρος σε πολλές προετοιμασίες. «Δυστυχώς, δεν μπορούμε να βοηθήσουμε όσο θέλουμε και όσο πρέπει τις εθνικές ομάδες. Το κόστος των προετοιμασιών είναι υψηλό. Ετσι, στηρίζουμε την ανάπτυξη», δήλωσε στην «Κ» ο Κώστας Θάνος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή