Η Ευρώπη… μαθαίνει την Κύπρο

Η Ευρώπη… μαθαίνει την Κύπρο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφωνη άφησε την ποδοσφαιρική Ευρώπη ο θρίαμβος της Κύπρου στη Ζένιτσα επί της «μουντιαλικής» Βοσνίας με σκορ 2-1, σε μια βραδιά γεμάτη εκπλήξεις για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου του 2016.

Ο Κύπριος τεχνικός Πάμπος Χριστοδούλου οδήγησε στο ντεμπούτο του την κυπριακή ομάδα σε μια από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία της, και μάλιστα με ανατροπή, αλλά και απόκρουση πέναλτι στην εκπνοή.

Η Βοσνία είχε πάρει το προβάδισμα με τέρμα του Βεντάντ Ιμπίσεβιτς από το 6ο λεπτό, όμως ο άσος της Σιόν Δημήτρης Χριστοφή ισοφάρισε λίγο πριν από το τέλος του ημιχρόνου. Οι Βόσνιοι βγήκαν μπροστά στην επανάληψη για να ανακτήσουν το προβάδισμα, αλλά σε μια αντεπίθεση ο «Τζίμης» πέτυχε το δεύτερό του γκολ στη βραδιά και πέμπτο στην καριέρα του με το εθνόσημο στο στήθος στο 75ο λεπτό, παγώνοντας τη Ζένιτσα.

Οι Βόσνιοι κέρδισαν και πέναλτι στο 89ο λεπτό, που αμφισβήτησαν έντονα οι Κύπριοι, όμως ο Αντώνης Γιωργαλλίδης, ο πρώην τερματοφύλακας του Εργοτέλη, απέκρουσε την προσπάθεια του Μιραλέμ Πιάνιτς κρατώντας τη νίκη που κάνει την Κύπρο να τρέφει για πρώτη φορά βάσιμες ελπίδες πρόκρισης σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, δεδομένου ότι ακόμη και οι τρίτοι κάθε ομίλου έχουν δυνατότητα πρόκρισης.

Στον ίδιο όμιλο πήγε να κάνει το «μπαμ» και η Ανδόρα, που προηγήθηκε με 1-0 της Ουαλλίας, αλλά ο Γκάρεθ Μπέιλ «καθάρισε» με δύο δικά του τέρματα (2-1).

Aρκετές εκπλήξεις

Θύματα εκπλήξεων έπεσαν όμως η Ολλανδία και η Τουρκία. Η Ολλανδία ηττήθηκε εκτός έδρας από την Τσεχία με 2-1 λόγω γκάφας του αμυντικού Ντάριλ Γιάνμαατ στις καθυστερήσεις, όταν το γύρισμά του στον τερματοφύλακα ήταν πολύ δυνατό, χτύπησε στο δοκάρι και ο Βάτσλαβ Πίλαρ χάρισε από κοντά τη νίκη στους Τσέχους. Η φάση έκανε έξαλλο τον νέο τεχνικό των Ολλανδών Γκους Χίντινκ, που χρειάστηκε αρκετά λεπτά για να ηρεμήσει μετά τον αγώνα, και καθυστέρησε πάνω από ένα ημίωρο να προσέλθει για την τηλεοπτική του συνέντευξη. Οι δε Τούρκοι υπέστησαν βαριά ήττα με 3-0 στην Ισλανδία, μένοντας από το 58ο λεπτό με 10 παίκτες, όταν το σκορ ήταν ακόμη 1-0.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή