Το σεντόνι των δισεκατομμυρίων

Το σεντόνι των δισεκατομμυρίων

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πανηγύρι των δισεκατομμυρίων που στήνεται κάθε χρόνο στα ευρωπαϊκά γήπεδα αρχίζει και πάλι την Τρίτη προς τέρψιν των φιλάθλων, αφού το Τσάμπιονς Λιγκ αποτελεί το σταθερό μεσοβδόμαδο ραντεβού τους κάθε χρόνο με όλα τα αστέρια του παγκοσμίου ποδοσφαιρικού θεάματος, ανεξαρτήτως συλλογικών προτιμήσεων.

Τα αστέρια αυτά όμως έχουν πάντα τεράστιο κόστος διότι αποφέρουν ολοένα και αυξανόμενα κέρδη στους συλλόγους που επενδύουν σε αυτά. Ετσι η δαπάνη χρημάτων για τη βελτίωση των ρόστερ των γιγάντων του Τσάμπιονς Λιγκ όλο και διογκώνεται, παρά τις όποιες προσπάθειες ελέγχου γίνονται από τις αρμόδιες αρχές του αθλήματος.

Το συχνά αλόγιστο ξόδεμα χρημάτων προς παίκτες, συλλόγους, ατζέντηδες και διάφορους άλλους μεσάζοντες ενθαρρύνεται και από την καλπάζουσα αύξηση των εσόδων της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης, με την UEFA να ανακοινώνει στους συλλόγους ότι από το 2015-16 ώς το 2017-18 τα εμπορικά έσοδα θα αυξηθούν κατά 30% ακόμη. Σήμερα το Τσάμπιονς Λιγκ φέρνει 1,34 δισ. ευρώ από τηλεοπτικά δικαιώματα και χορηγούς, κι αυτό θα αυξηθεί στα 1,75 δισ. ευρώ τον χρόνο από την επόμενη σεζόν.

Επιπλέον, το «Οικονομικό Ευ Αγωνίζεσθαι» (Financial Fair Play), το σύστημα οικονομικού ελέγχου των συλλόγων από την UEFA, είχε σχετικά μικρή επίπτωση στις μεταγραφικές κινήσεις της Παρί Σεν Ζερμέν, της Ζενίτ και της Μάντσεστερ Σίτι παρά τις αποφάσεις για περιορισμούς και πρόστιμα σε βάρος τους πριν από μερικούς μήνες.

Η Παρί προέβη στην ακριβότερη απόκτηση αμυντικού παίκτη, με την αγορά του Νταβίντ Λουίζ από την Τσέλσι, που έφτασε τα 60 εκατ. ευρώ, αλλά απέφυγε να δώσει 80 εκατ. για να πάρει τον Ανχελ ντι Μαρία από τη Ρεάλ. Ετσι έμοιασε κάπως να συμμορφώνεται προς τις… υποδείξεις. Η δε Σίτι ξόδεψε 73 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι, αν και αυτό υπολείπεται σημαντικά των 116 εκατ. ευρώ που έδωσε το προηγούμενο καλοκαίρι, με αποτέλεσμα η συμπολίτισσα Γιουνάιτεντ (που έμεινε εκτός Ευρώπης φέτος) να αρπάξει τους παίκτες που επιθυμούσε (Ντι Μαρία και Φαλκάο) από την αγορά. Οσο για τη Ζενίτ, έπεσε από τα 32,8 εκατ. ευρώ το 2013 στα 22,8 εκατ. φέτος, σχεδόν το ένα πέμπτο από τα 103,7 εκατ. του 2012.

Το «Οικονομικό Ευ Αγωνίζεσθαι», που αρχικά επρόκειτο να εφαρμοστεί πλήρως από το 2012, τελικά θα πρέπει να περιμένει την πλήρη εφαρμογή του από το 2015, ενώ και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους συλλόγους αυτούς πρόκειται να κριθούν στα δικαστήρια. Μάλιστα η Ενωση των Ευρωπαϊκών Συλλόγων πέτυχε τα χρήματα από τα πρόστιμα να μοιράζονται στις υπόλοιπες ομάδες.

Ούτε η Μπαρτσελόνα υπέστη ακόμη άμεσες συνέπειες από την επιβολή απαγόρευσης μεταγραφών τον περασμένο Απρίλιο λόγω της απόκτησης πολλών ανήλικων ποδοσφαιριστών από το εξωτερικό. Με την απόκτηση του Λουίς Σουάρες και άλλων, οι «μπλαουγκράνα» δαπάνησαν 157 εκατ. ευρώ, ενώ η κάτοχος του Τσάμπιονς Λιγκ Ρεάλ Μαδρίτης έδωσε 136 εκατ. ευρώ.

Από τους άλλους κύριους διεκδικητές του τροπαίου, η Μπάγερν ξόδεψε περί τα 55 εκατ. ευρώ, αλλά έλαβε περί τα 60 εκατ. ευρώ για τους παίκτες που παραχώρησε, η περσινή φιναλίστ Ατλέτικο Μαδρίτης «έσπρωξε» 123,7 εκατ. ευρώ και η Λίβερπουλ μπόρεσε να δώσει 168 εκατ. ευρώ χάρη στα έσοδα από την παραχώρηση του Σουάρες στην Μπαρτσελόνα.

Η Τσέλσι περιόρισε τις δαπάνες της στα 114 εκατ. ευρώ, από 132 εκατ. ευρώ πέρυσι, με τον τεχνικό Ζοζέ Μουρίνιο να λέει ότι το «Οικονομικό Ευ Αγωνίζεσθαι» δε θα επιτρέψει πια ποτέ στην Τσέλσι να σπάσει το αγγλικό ρεκόρ που έκανε η Γιουνάιτεντ δίνοντας 75 εκατ. ευρώ για τον Ντι Μαρία. Ιδωμεν…

Μπάγερν – Σίτι το ντέρμπι της 1ης αγωνιστικής

Η παράσταση αρχίζει. Η ελίτ της Ευρώπης μπαίνει στην αφετηρία των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου εκπροσωπείται τόσο το ελληνικό όσο και το κυπριακό ποδόσφαιρο. Ο πρωταθλητής Ελλάδας, Ολυμπιακός, μετέχει στον 1ο όμιλο και κάνει πρεμιέρα κόντρα στη φιναλίστ της διοργάνωσης, Ατλέτικο Μαδρίτης, την Τρίτη το βράδυ στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Το γεγονός πως στην 1η αγωνιστική αντιμετωπίζει την ηττημένη του τελικού της προηγούμενης διοργάνωσης ενδεχομένως να είναι και καλό σημάδι, αφού την προηγούμενη φορά που είχε παίξει σε πρεμιέρα με τη φιναλίστ της διοργάνωσης είχε πετύχει τη μεγαλύτερη νίκη του στους ομίλους κόντρα στην Μπάγερ Λεβερκούζεν.

Από την άλλη πλευρά, ο πρωταθλητής Κύπρου, ΑΠΟΕΛ, επιστρέφει στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης, όπου την περίοδο 2011-12 είχε γράψει Ιστορία, προχωρώντας έως τον προημιτελικό γύρο. Είναι για τρίτη φορά στους ομίλους (η πρώτη ήταν τη σεζόν 2009-10), αλλά τώρα το έργο του είναι εξαιρετικά δύσκολο στον 6ο όμιλο, με αντιπάλους την Μπαρτσελόνα (του Σουάρες), την Παρί Σεν Ζερμέν (του Νταβίντ Λούις) και τον Αγιαξ. Μάλιστα, την Τετάρτη αρχίζει την περιπέτειά του σε μια από τις δυσκολότερες έδρες της Ευρώπης, το Καμπ Νου της Βαρκελώνης, όπου θα αντιμετωπίσει την παρέα του Μέσι.

Αναμφίβολα, το μεγάλο ματς της 1ης αγωνιστικής φιλοξενείται στο Μόναχο, όπου την Τετάρτη θα αναμετρηθούν η Μπάγερν και η Μάντσεστερ Σίτι. Στο δυναμικό των «Βαυαρών» ανήκει, πλέον, ο Τσάμπι Αλόνσο, ο οποίος άφησε τη Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς στα 32 του χρόνια έψαχνε μια νέα πρόκληση στην καριέρα του. Ωστόσο, παρελθόν αποτελεί ο Μάριο Μάντζουκιτς. Ο διεθνής Κροάτης μετακόμισε από το Μόναχο στη Μαδρίτη για να ενισχύσει την αντίπαλο του Ολυμπιακού, Ατλέτικο Μαδρίτης. Ξεκαθάρισε, πάντως, πως δεν είναι ο νέος Ντιέγκο Κόστα, για τον οποίο η Τσέλσι ξόδεψε 38 εκατομμύρια ευρώ για να τον πάρει από τη φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ και να τον κάνει κάτοικο Λονδίνου. Επιπλέον, από την Μπάγερν αποχώρησε και ο Τόνι Κρόος για να συνεχίσει την καριέρα του στη Ρεάλ Μαδρίτης. Πάντως, στα ταμεία της γερμανικής ομάδας μπήκαν 30 εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι λίγα για έναν παίκτη του οποίου το συμβόλαιο έληγε το ερχόμενο καλοκαίρι.

Βεβαίως, τα χρήματα αυτά δεν συγκρίνονται με τα 80 εκατομμύρια ευρώ που έδωσαν οι Μαδριλένοι για να αποκτήσουν τον Κολομβιανό επιθετικό Χάμες Ροντρίγκες από τη Μονακό, ο οποίος δίχως άλλο ήταν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Χρήματα, πάντως, τα οποία ουσιαστικά τα πήραν πίσω, χάρη στην πώληση του Ντι Μαρία στην (απούσα φέτος από την Ευρώπη) Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που έφθασε τα 75 εκατομμύρια ευρώ.

Νικοσ Γαβαλασ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή