1.000 σκάφη ανοίγουν πανιά με πλώρη τους Ολυμπιακούς Αγώνες

1.000 σκάφη ανοίγουν πανιά με πλώρη τους Ολυμπιακούς Αγώνες

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Σανταντέρ της Ισπανίας θα «σφραγιστεί» το 50% των ιστιοπλοϊκών εισιτηρίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Αυτές τις ημέρες, στο πανέμορφο λιμάνι του Βισκαϊκού κόλπου έχει ανοίξει πανιά ένας στόλος από, περίπου, 1.000 σκάφη. Ανάμεσά τους και 11 ελληνικά. Κοινό όνειρο όλων είναι να χαράξουν ρότα για τη Βραζιλία. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα διεξάγεται σε όλες τις ολυμπιακές κλάσεις και τις προκρίσεις τις παίρνουν οι χώρες. Η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί στις 21 Σεπτεμβρίου.

Οι Ελληνες ιστιοπλόοι, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, προετοιμάστηκαν για να συνεχίσουν τη χρυσή ολυμπιακή παράδοση. Από την περιοχή, όπου στο παρελθόν βρισκόταν η ρωμαϊκή πόλη Νικηφόρος Λιμένας (Portus Victoriae), θα διεκδικήσουν τις δικές τους νίκες που θα δώσουν στην Ελλάδα όσο το δυνατόν περισσότερες προκρίσεις. Και οι πιθανότητες είναι πολλές: στον ελληνικό στόλο βρίσκονται Ολυμπιονίκες, πρωταθλητές κόσμου και Ευρώπης.

«Σημαία» της αποστολής είναι η χρυσή Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου. Η πρωταθλήτρια των 470 αγωνίζεται μαζί με τον πρωταθλητή των Τορνέιντο, Κώστα Τριγκώνη στη νέα κλάση Nάκρα. «Ανυπομονούμε να δούμε πώς θα βγουν στην πράξη όλα αυτά που έχουμε δουλέψει. Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Πιστεύω ότι θα είναι ένας ενδιαφέρον αγώνας που θα γίνει σε έξι στίβους. Θα χρησιμοποιήσουμε ως δεύτερο προπονητή τον χρυσό Ολυμπιονίκη του Πεκίνο στα Τορνέιντο, Φερνάντο Οτσαβάρι, ο οποίος είναι από αυτή την περιοχή», δήλωσε στην «Κ» η ιστιοπλόος, ενώ ο Κώστας Τριγκώνης πρόσθεσε: «Σε σχέση με τους αντιπάλους μας ξεκινήσαμε αργά την προετοιμασία. Εγινε μεγάλος αγώνας για να φτάσουμε μέχρι εδώ. Επαθα ένα ατύχημα, είχαμε και κάποιες ζημιές και μπήκαμε στο νερό πριν από λίγες ημέρες. Σίγουρα δεν θα είμαστε ένας εύκολος αντίπαλος αλλά για να έρθει η πρόκριση πρέπει να καταφέρουμε και να βγάλουμε στο νερό όλες τις δυνατότητές μας».

Φαβορί για ένα από τα 18 εισιτήρια – πρόκρισης αλλά και για ένα μετάλλιο θεωρείται ο Βύρων Κοκκαλάνης. Ο αθλητής των RSX έκανε καλή προετοιμασία και, παρόλο, που δεν γνωρίζει τα νερά είναι έτοιμος για διάκριση. «Είμαι ευχαριστημένος από την προετοιμασία μου αλλά και από τον εξοπλισμό που διαθέτω. Θα πάμε καλά», τόνισε ο σέρφερ. Στα γυναικεία RSX θα αγωνιστεί η Κέλη Σκαρλάτου (προκρίνονται 13 χώρες).

Στα 470 των ανδρών θα προκριθούν 13 χώρες. Με το εθνόσημο θα αγωνιστούν οι Π. Μάντης – Π. Καγιαλής και Π. Καμπουρίδης – Ε. Παπαδόπουλος. Και τα δύο πληρώματα είναι έμπειρα με τους Μάντη – Καγιαλή να έχουν στο παλμαρέ τους και ένα χάλκινο από παγκόσμιο πρωτάθλημα, ενώ στην παγκόσμια ιστιοπλοϊκή κατάταξη βρίσκονται στη δεύτερη θέση. Ο Παύλος Καγιαλής ταξίδεψε στην Ισπανία με ράμματα στο δεξί χέρι. «Δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες δεν μπορέσαμε να κάνουμε όπως θέλαμε προπόνηση. Πρώτο στόχο έχουμε την πρόκριση και, ύστερα, την κατάκτηση ενός ακόμη παγκοσμίου μεταλλίου», δήλωσαν οι αθλητές. Στα 470 γυναικών (10 προκρίσεις) θα αγωνιστούν οι Δ. Παγίδα – Α. Α. Στρατηγίου και οι Α. και Σ. Καϊτατζίδου.

Εμπειρος ιστιοπλόος είναι και ο Γιάννης Μιττάκης που θα αγωνιστεί στα Φινν. Θέλει ένα από τα 12 εισιτήρια. «Δεν θα είναι εύκολο αλλά υπάρχει αισιοδοξία. Βασικός στόχος είναι η πρόκριση της χώρας» μας είπε ο «Φιννίστας».

Ιδιαίτερα δύσκολη θεωρείται η πρόκριση στα Λέιζερ Στάνταρντ (23 χώρες). Ο Αντώνης Μπουγιούρης έπαθε κήλη στην σπονδυλική στήλη και είχε να μπει στο νερό, σχεδόν, δύο μήνες. Επιπλέον την πρώτη… γνωριμία με το σκάφος του θα την κάνει στην Ισπανία. «Πρώτη φορά πηγαίνω σε έναν αγώνα κάτω από τέτοιες συνθήκες. Το σκάφος το αγόρασα από την Αυστραλία και θα έρθει κατευθείαν στο Σανταντέρ. Εχω μάθει ότι έχει από τους πιο δύσκολους στίβους. Στη δική μου κατηγορία θα πάρουν μέρος 150 σκάφη», υπογράμμισε ο πρωταθλητής. Στα Λέιζερ Ράντιαλ των γυναικών (19 χώρες) θα αγωνιστεί η Β. Καραχάλιου.

Στην κλάση των 49er, προκρίσεις από το Σανταντέρ θα πάρουν 10 χώρες. Με τη γαλανόλευκη σημαία στο ιστίο θα τρέξουν οι Στυλιανός Σωτηρίου – Αλφόνσο Παναγιωτίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή