Η Βραζιλία ελκύει όλο και λιγότερο την ευρωπαϊκή αγορά

Η Βραζιλία ελκύει όλο και λιγότερο την ευρωπαϊκή αγορά

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βραζιλία είναι διάσημη για τον μεγάλο αριθμό ποδοσφαιριστών που παραδοσιακά παράγει, όμως τώρα είτε η πηγή στέρεψε είτε οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι δεν τη θεωρούν πλέον τόσο πλούσια, καθώς ο αριθμός των Βραζιλιάνων παικτών που έφυγαν την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο σημείωσε δραματική μείωση σύμφωνα με αξιωματούχους της FIFA και με στατιστικολόγους στη Βραζιλία.

Μόνον 178 ποδοσφαιριστές έφυγαν το καλοκαίρι από τη Βραζιλία με προορισμό τους συλλόγους της UEFA μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου που έκλεισε το μεταγραφικό «παράθυρο», δηλαδή οι λιγότεροι από κάθε χρονιά αφότου η FIFA άρχισε να καταγράφει τις λεπτομέρειες των μεταγραφών το 2011.

Η πλειονότητα των παικτών αυτών (148) μετακινήθηκαν ως ελεύθεροι ή δανεικοί, και μόνο 52 εκατ. ευρώ δαπάνησαν οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι για τους υπόλοιπους 30, δηλαδή ούτε το ένα τρίτο από την περυσινή δαπάνη, σύμφωνα με στοιχεία του συστήματος καταγραφής των μεταγραφών της FIFA.

Τη χρονιά αυτή δεν υπήρχε κάποιο μεγάλο βραζιλιάνικο όνομα στην αγορά, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια όταν οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι μάχονταν για την υπογραφή παικτών όπως οι Νεϊμάρ και Οσκαρ που έπαιζαν τότε στη Βραζιλία. Η μεγαλύτερη μεταγραφή για φέτος ήταν η απόκτηση του 19χρονου κεντρικού αμυντικού Ντορία από τη γαλλική Μαρσέιγ, που κατέβαλε 10 εκατ. ευρώ στην Μποταφόγκο.

«Πρόκειται για τη χειρότερη κίνηση στην αγορά των τελευταίων 30 ετών, για τους βραζιλιάνικους συλλόγους», έγραψε ο στατιστικολόγος και δημοσιογράφος Πάουλο Βινίσιους Κοέλιο στην εφημερίδα Φόλια ντε Σάο Πάουλο.

Οι ειδικοί έχουν επικαλεστεί διάφορους λόγους για την έλλειψη ενδιαφέροντος στην Ευρώπη για την απόκτηση ποδοσφαιριστών από τη Βραζιλία. Με το ποδόσφαιρο στη χώρα να βρίσκεται σε πτώση, υπάρχουν λιγότερα ταλέντα. Το ταπεινωτικό Παγκόσμιο Κύπελλο, στο οποίο ελάχιστοι Βραζιλιάνοι έλαμψαν, είναι πιθανό να έπεισε τους προπονητές στην Ευρώπη να επανεξετάσουν κατά πόσο είναι σκόπιμο να σπεύσουν να… ψωνίσουν από τη Βραζιλία.

Επιπλέον, οι ταραχές στην ανατολική Ευρώπη έχουν μπλοκάρει ένα πολυπερπατημένο μονοπάτι για νεαρούς Βραζιλιάνους που προσπαθούν να κάνουν το πρώτο τους ταξίδι προς τη Γηραιά Ηπειρο.

«Οι αγορές που εξασφαλίζουν σε πολλούς Βραζιλιάνους την είσοδο στην Ευρώπη είναι η Ρωσία και η Ουκρανία, και οι αγορές αυτές είναι προβληματικές φέτος» είπε ο Μάρκος Μότα, που είναι δικηγόρος πολλών παικτών όπως ο Νεϊμάρ, ο Λούκας Σίλβα και ο Ντορία.

«Υπάρχουν και μερικά άλλα κίνητρα» πρόσθεσε ο κ. Μότα από τη Ζυρίχη όπου είχε μεταβεί για την ολοκλήρωση της μετακίνησης του Ντόρια. «Αν προσέξετε το βραζιλιάνικο πρωτάθλημα, δεν υπάρχουν και πολλοί παίκτες που να τραβούν την προσοχή. Απλώς δεν υπάρχουν αρκετά καλοί παίκτες εκεί τη στιγμή αυτή». Επισήμανε μάλιστα τις μεταγραφές εντός Ευρώπης όπως του Ντιέγκο Κόστα και του Νταβίντ Λουίζ.

Από τον Ιανουάριο του 2011 όταν η FIFA άρχισε να συλλέγει λεπτομερώς τα στοιχεία των μεταγραφών, έως τον Ιούνιο του 2014, 5.526 Βραζιλιάνοι έκαναν διεθνή μεταγραφή, δηλαδή υπερδιπλάσιοι από τη δεύτερη εθνικότητα στον σχετικό πίνακα, τους Αργεντινούς. Πάντως η φετινή υστέρηση στις μεταγραφές Βραζιλιάνων σημαίνει λιγότερα προβλήματα για το πρωτάθλημα της Βραζιλίας και τις ομάδες του, που πάντα έχαναν τους καλύτερούς τους παίκτες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή