Γεμίζουν τα ταμεία των ομάδων

Γεμίζουν τα ταμεία των ομάδων

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειδή οι ελληνικές ομάδες ούτε τη δόξα αλλά ούτε και το χρήμα εμίσησαν, εκτός από τα αγωνιστικά κέρδη από την πρώτη εβδομάδα στους ομίλους των Κυπέλλων Ευρώπης, οι σύλλογοι που εκπροσωπούν το ελληνικό ποδόσφαιρο στο Τσάμπιονς και το Γιουρόπα Λιγκ φέτος μετρούν ήδη και τα οικονομικά οφέλη, μετά την επίσημη ανακοίνωση από την UEFA των χρημάτων που θα λάβει κάθε σύλλογος, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης και την πρόοδό του στις φετινές διοργανώσεις.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία φανερώνουν σημαντική εισροή χρημάτων στο ελληνικό ποδόσφαιρο από τη συμμετοχή τεσσάρων συλλόγων μας στις φάσεις των ομίλων. Ακόμη και ο Ατρόμητος, που πήρε μέρος στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ, έχει λαμβάνειν 140.000 ευρώ.

Μετά τη νίκη του επί της Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Ολυμπιακός έχει ήδη εξασφαλισμένα τουλάχιστον 21,5 εκατ. ευρώ για φέτος από την UEFA (χωρίς να υπολογίζονται φυσικά τα έσοδα από εισιτήρια κ.λπ.) ακόμη κι αν δεν πάρει ούτε έναν βαθμό επιπλεον στη συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από τη Νιόν, τα συνολικά έσοδα φέτος για το Τσάμπιονς Λιγκ (μαζί με τον αγώνα του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ τον Αύγουστο) θα ανέλθουν σε 1,34 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 55 εκατ. ευρώ μοιράζονται στις 20 ομάδες που συμμετείχαν στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, 40 εκατ. ευρώ πάνε στον… κουμπαρά του Γιουρόπα Λιγκ, 3 εκατ. ευρώ μοιράζονται στις ομάδες που αποκλείστηκαν στα προκριματικά, άλλα 3 εκατ. ευρώ στη νικήτρια του Σούπερ Καπ, Ρεάλ Μαδρίτης, και 2,2 εκατ. στην ηττημένη Σεβίλλη.

Τα υπόλοιπα 1,24 δισ. ευρώ μοιράζονται οι 32 ομάδες που, όπως ο Ολυμπιακός και ο ΑΠΟΕΛ, συμμετέχουν στη φάση των ομίλων, καθώς και η διοργανώτρια UEFA. Μέχρι τα πρώτα 707 εκατ. ευρώ, υπάρχει εγγυημένο έσοδο 530 εκατ. ευρώ που πηγαίνει στους συλλόγους, δηλαδή το 75%, ενώ το υπόλοιπο 25% το κρατάει η UEFA για την κάλυψη των οργανωτικών της αναγκών καθώς και για καταβολή πληρωμών αλληλεγγύης προς εθνικές ομοσπονδίες, λίγκες και συλλόγους. Από κει και πέρα ό,τι άλλο έσοδο προκύπτει, δηλαδή στη φετινή σεζόν άλλα 533 εκατ. ευρώ, μοιράζεται με αναλογία 82% στους συλλόγους και 18% στην UEFA.

Αφαιρουμένων μερικών άλλων ποσών, το τελικό (ιλιγγιώδες) νούμερο των 910,3 εκατ. ευρώ θα μοιραστεί στα δύο: Τα 500,7 εκατ. ευρώ θα αφορούν τις σταθερές πληρωμές, δηλαδή ό,τι πληρώνουν η συμμετοχή σε ομίλους, κάθε νίκη ή ισοπαλία και κάθε πρόκριση έως το τρόπαιο, ενώ τα 409,6 εκατ. είναι οι κυμαινόμενες πληρωμές, γνωστές ως μάρκετ πουλ, καθώς είναι διαφορετικές για κάθε εθνική αγορά με βάση το μέγεθος και τα τηλεοπτικά της συμβόλαια.

Eτσι κάθε σύλλογος, όπως ο Ολυμπιακός, παίρνει 8,6 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, 1 εκατ. για κάθε νίκη και 500.000 ευρώ για κάθε ισοπαλία. Οσοι προκρίνονται στους «16» λαμβάνουν 3,5 εκατ. ευρώ, οι οκτώ των προημιτελικών θα πάρουν άλλα 3,9 εκατ. ευρώ, οι ημιφιναλίστ 4,9 εκατ. ευρώ, ο ηττημένος του τελικού στο Βερολίνο θα πάρει 6,5 εκατ. και ο νικητής 10,5 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά το μάρκετ πουλ, τα ποσά για κάθε χώρα ανακοινώνονται από την UEFA στο τέλος των διοργανώσεων. Ομως, με δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός είναι και πάλι μόνος του από την Ελλάδα στους ομίλους του θεσμού (για τέταρτη σερί χρονιά), και έλαβε πρόπερσι 11,6 εκατ. ευρώ και πέρυσι 11,8 εκατ., αναμένεται φέτος να πάρει άλλα 12 εκατ. ευρώ από τα έσοδα που αφορούν την ελληνική αγορά. Πέρυσι συνολικά ο Ολυμπιακός έλαβε 27,4 εκατ. από την UEFA. Λαμβάνειν από το Τσάμπιονς Λιγκ έχει και ο Παναθηναϊκός, αφού η συμμετοχή στον τρίτο προκριματικό γύρο σημαίνει πληρωμή 200.000 ευρώ.

Ο κουμπαράς του Γιουρόπα Λιγκ

Τα έσοδα του Γιουρόπα Λιγκ είναι κατά πολύ μικρότερα του… μεγάλου αδελφού (Τσάμπιονς Λιγκ), που πάντως προσφέρει και 40 εκατ. στο αδελφάκι του. Ετσι από τα 168,75 εκατ. ευρώ που αναλογούν στις ομάδες από τα εκτιμώμενα έσοδα των 225 εκατ. ευρώ (το 25% το κρατάει η UEFA), ο τελικός κουμπαράς για τις ομάδες στον δεύτερο τη τάξει θεσμό φτάνει τα 208,75 εκατ. ευρώ.

Αυτά μοιράζονται με αναλογία 60-40 σε σταθερές πληρωμές και μάρκετ πουλ, δηλαδή σε 125,25 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή σε ομίλους, αποτελέσματα και προκρίσεις, και 83,5 εκατ. ευρώ με βάση το μέγεθος κάθε εθνικής αγοράς.

Κάθε μία από τις 48 ομάδες των ομίλων –μεταξύ τους οι Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Αστέρας Τρίπολης– λαμβάνει 1,3 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή, 200.000 ευρώ για κάθε νίκη και 100.000 για κάθε ισοπαλία, ενώ ο νικητής κάθε ομίλου λαμβάνει ακόμη 400.000 ευρώ και ο δεύτερος 200.000 ευρώ. Αλλες 200.000 δίνει η συμμετοχή στους «32», νέα πρόκριση στους «16» αποφέρει 350.000, η είσοδος στην οκτάδα δίνει 450.000 και στους ημιτελικούς 1 εκατ. ευρώ, ενώ ο νικητής θα πάρει 5 εκατ. και ο φιναλίστ 2,5 εκατ. ευρώ.

Το μισό μάρκετ πουλ (41,75 εκατ. ευρώ) αφορά τη φάση των ομίλων και το άλλο μισό μοιράζεται στις ομάδες που συνεχίζουν στις επόμενες φάσεις έως τον τελικό. Την περασμένη σεζόν, που ο ΠΑΟΚ ήταν η μοναδική ελληνική ομάδα στους ομίλους, πήρε 2,4 εκατομμύρια ευρώ. Επειδή ο Παναθηναϊκός είναι ο κυπελλούχος Ελλάδος θα λάβει το 40%, ενώ από 30% θα πάει σε ΠΑΟΚ και Αστέρα Τρίπολης για τη φάση των ομίλων.

Αρα ο Παναθηναϊκός μπορεί να αναμένει τουλάχιστον 2,3 εκατ. ευρώ, χώρια τα χρήματα από τα αποτελέσματα και τις προκρίσεις, ενώ ο ΠΑΟΚ και ο Αστέρας από 2,05 εκατ. Ο ΠΑΟΚ πέρυσι έλαβε από την UEFA πάνω από 7,3 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή