«Τα κακώς κείμενα θα διορθωθούν»

«Τα κακώς κείμενα θα διορθωθούν»

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νίκη στην Κρήτη επί του Πλατανιά ήταν βάλσαμο για τον Παναθηναϊκό σε μια εποχή που την είχε όσο τίποτα ανάγκη, είχε όμως και δύο κοφτερά «αγκάθια»: τα δύο ανύπαρκτα οφσάιντ με τα οποία ανακόπηκαν οι Μέντες και Καρέλης σε δύο φάσεις – γκολ. Ηταν το τρίτο παιχνίδι στις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές που οι «πράσινοι» αδικούνται σε φάσεις εξόφθαλμες και καθοριστικές, χωρίς αυτή τη φορά να το πληρώσουν με βαθμολογικές απώλειες. Ισως γι’ αυτό να μην ανέβηκαν οι τόνοι αμέσως μετά το παιχνίδι, κάτι που συνέβη την επόμενη ημέρα στη συνάντηση του Χιου Ντάλας με τους εκπροσώπους των ομάδων της Σούπερ Λίγκας, με αφορμή την κίνηση των ανθρώπων του Ολυμπιακού να προβάλουν σε βίντεο το τελευταίο σποτάκι του «Παράγκα και Οραμα» με στόχο να δείξουν ότι ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να πιέσει τους διαιτητές.

«Δεν με ενδιαφέρει ποιος το λέει και ποιος το φτιάχνει αυτό, δεν είναι αυτή η δουλειά μου», ήταν η απάντηση του Σκωτσέζου αρχιδιαιτητή, με τον Τάκη Φύσσα να ζητάει τον λόγο και να τοποθετείται: «Θα συμφωνήσω ότι το βίντεο αυτό δεν μπορεί να αφορά εσάς, αλλά τα αρμόδια όργανα. Βέβαια, η ύπαρξή του είναι το αποτέλεσμα εκατοντάδων μη αποδεκτών αποφάσεων και προκλητικών λαθών συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο και όχι μόνο στους αγώνες του Παναθηναϊκού. Αν θέλει κανείς βίντεο, μπορούμε να φέρουμε εκατοντάδες με φάσεις κατάφωρων αδικιών και όχι απλά με σχολιασμό των λαθών. Αν ήταν καλά τα πράγματα, εσείς θα μένατε στη Σκωτία και θα ερχόσασταν στην Ελλάδα μόνο για διακοπές, επομένως είναι άτοπο να διαμαρτύρεται κανείς για όποιον προβάλλει τα κακώς κείμενα. Κατά δεύτερον, μας ενδιαφέρει σαν Παναθηναϊκός να μάθουμε το σκεπτικό σας. Τι σκέφτεστε να κάνετε, ποια είναι η φιλοσοφία σας για διαιτητές που με τις αποφάσεις τους διαμορφώνουν αποτελέσματα. Τέτοια παραδείγματα έχουμε ήδη και φέτος. Να σας θυμίσω μια δική μου περίπτωση στη Σκωτία. Αποβλήθηκα σε ματς Χαρτς – Σέλτικ για φάουλ έξω από την περιοχή και η σκωτσέζικη Λίγκα την επόμενη μέρα αναγνώρισε το λάθος και τουλάχιστον αφαίρεσε την κόκκινη».

Ο Χιου Ντάλας πήρε πάνω του όλη την ευθύνη, αλλά τόνισε ότι με τη δική του παρουσία «όλα ξεκινούν από την αρχή». Κινούμενος σε 5 άξονες, τόνισε:

– Εγώ είμαι ο μοναδικός υπεύθυνος για τους ορισμούς και την αξιολόγηση των διαιτητών. Η κριτική και τα όποια θετικά σχόλια πρέπει να επικεντρωθούν στο πρόσωπό μου.

– Με την παρουσία μου στην ελληνική διαιτησία, τα πάντα ξεκινούν από μηδενική βάση. Δεν υπάρχουν προκαταλήψεις και προαπαιτούμενα. Το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν και εμείς πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Δεν διστάζω να παραδεχθώ ότι υπήρξαν περιπτώσεις λάθος ορισμού διαιτητή. Τα λάθη και τα κακώς κείμενα θα διορθωθούν.

– Παρακολουθώ όσο περισσότερα παιχνίδια μπορώ ζωντανά μέσω NOVA. Οσα δεν προλαβαίνω, τα παρακολουθώ από DVD που μου στέλνει η Σούπερ Λίγκα. Σε γενικές γραμμές είμαι ικανοποιημένος από τον μέσο όρο της απόδοσης των διαιτητών, δεν μπορώ, όμως, να μην αναφέρω ότι έχουν γίνει και σοβαρά λάθη, κυρίως από τους βοηθούς. Για κάποια έχω προβληματιστεί πολύ γιατί ήταν εξόφθαλμα και αφορούσαν σε περιπτώσεις καταλογισμού (ή μη καταλογισμού) γκολ.

– Είναι απαράδεκτο να υπάρχει επαφή διαιτητή με παράγοντες ομάδων. Εννοείται ότι πριν από όλους πρέπει να το αποφεύγουν οι διαιτητές, αλλά βεβαίως είναι πολύ κακό να προσπαθούν να πλησιάσουν οι ομάδες τους διαιτητές για να τους ασκήσουν πιέσεις. Οι διαιτητές θα προχωρούν με γνώμονα την αξία τους, την απόδοσή τους και τίποτε άλλο. Αυτό πρέπει να γίνει πεποίθηση σε όλους όσοι εμπλέκονται στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

– Επισημαίνω συνεχώς στους διαιτητές ότι πρώτο και κυρίαρχο μέλημά τους μέσα στο γήπεδο πρέπει να είναι η προστασία της σωματικής ακεραιότητας των ποδοσφαιριστών. Ολα τ’ άλλα έπονται.

• Ο Μέντες υπέστη μυϊκή ρήξη στη γάμπα και θα χάσει τους αγώνες με Ολυμπιακό Β. και Νίκη Βόλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή