Βρετανικό ντοκιμαντέρ για το Σπάρταθλο

Βρετανικό ντοκιμαντέρ για το Σπάρταθλο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι μπορεί να έχει στο μυαλό του ένας υπεραθλητής που προσπαθεί να τρέξει 246 χιλιόμετρα, από την Αθήνα έως τη Σπάρτη, και μάλιστα τρώγοντας μόνο ό,τι και ο αρχαίος ημεροδρόμος που έσπευσε πριν από τη Μάχη του Μαραθώνα να ζητήσει από τους Λακεδαιμονίους να συνδράμουν τους Αθηναίους;

Ο Ελληνοαμερικανός υπερμαραθωνοδρόμος Ντιν Καρνάζης σκοπεύει να τρέξει το Σπάρταθλο, που εκκινεί αύριο τα ξημερώματα για 32η φορά, τρώγοντας και πίνοντας μόνο ό,τι θα είχε στη διάθεσή του και ο Φειδιππίδης πριν από 25 αιώνες. Τη δοκιμασία αυτή, καθώς και την προσπάθεια τριών ακόμη Σπαρταθλητών θα καταγράψει σε ένα ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ ένα βρετανικής προέλευσης συνεργείο, με σκοπό την καταγραφή των σκέψεων και των αντιδράσεων τόσο του Καρνάζη όσο και δύο Βρετανών δρομέων, των Ρομπ Πίνινγκτον και Μαρκ Γούλι, και της Αθηναίας Αντζελας Τερζή.

«Ο αγώνας αυτός έχει κάτι που άλλοι υπερμαραθώνιοι δεν διαθέτουν: Την Ιστορία» λέει στην «Κ» ο Βρετανός παραγωγός και σκηνοθέτης του ημίωρου ντοκιμαντέρ «Ο Δρόμος για τη Σπάρτη», Μπάρνι Σπέντερ, που βρίσκεται στην Ελλάδα για το γύρισμα.

«Δεν πρόκειται για ντοκιμαντέρ, αλλά για… τεχνιμαντέρ» λέει ο κ. Σπέντερ, που σκοπεύει να αποδώσει κάτι πέρα από το αθλητικό και το ιστορικό στοιχείο του αγώνα, δηλαδή την ψυχολογική και πολιτιστική πτυχή της δοκιμασίας αυτής για κάθε «Σπαρταθλητή». Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχει ειδική μουσική επένδυση στην παραγωγή, που θα συνθέσει με έμπνευση από τον αγώνα το ελληνικό συγκρότημα Old House Playground που εδρεύει στο Μάντσεστερ.

«Σκοπός μας είναι να ρίξουμε φως στο τι περνά ανά πάσα στιγμή από το μυαλό των δρομέων» εξηγεί ο κ. Σπέντερ, που εργάστηκε στην Αθήνα ως ρεπόρτερ και ραδιοπαραγωγός από το 2004 έως το 2009: «Πώς αντιδρούν στις δυσκολίες που έχουν έξι αλλεπάλληλοι μαραθώνιοι;».

Μια απάντηση έδωσε η κ. Τερζή, νοσοκόμα στο επάγγελμα: «Οπως είπε ο Ντιν Καρνάζης, αν δεν μπορώ να τρέξω, θα περπατήσω, κι αν δεν μπορώ να περπατήσω θα μπουσουλήσω».

Συμμετοχή-έκπληξη θα έχει κι ο χρυσός Ολυμπιονίκης της γυμναστικής, Ιωάννης Μελισσανίδης, που θα «δανείσει» τη φωνή του στον Ηρόδοτο, τον πατέρα της Ιστορίας, για την αφήγηση των γεγονότων στα 490 π.Χ., ενώ θα είναι και καλλιτεχνικός σύμβουλος του ντοκιμαντέρ.

Ως ανεξάρτητη παραγωγή, όπως λέει ο κ. Σπέντερ, κάθε συμμετοχή είναι δεκτή για όσους θέλουν να βοηθήσουν στην πραγματοποίηση του γυρίσματος. Πληροφορίες συμμετοχής στην παραγωγή ή και τη χρηματοδότηση μπορεί να βρει κανείς στο Facebook (The Road to Sparta) και στο www.indiegogo.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή