Η πολιτική που ασκεί ο αθλητισμός

Η πολιτική που ασκεί ο αθλητισμός

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία κουβέντα ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, έριξε τις μάσκες πολλών παραγόντων και… παραγοντίσκων του αθλητισμού, τονίζοντας ότι είναι ανώφελο να προσποιείται κανείς ότι ο αθλητισμός δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική.

Με μια απροσδόκητη αποστροφή κατά την ομιλία του σε ασιατικό ολυμπιακό φόρουμ με την ευκαιρία των Πανασιατικών Αγώνων στη Νότια Κορέα, ο κ. Μπαχ εξήγησε ότι η ΔΟΕ οφείλει να προσαρμόζεται και να αντιδρά στα ευρύτερες εξελίξεις ανά τον κόσμο. «Κατά το παρελθόν έλεγαν ότι ο αθλητισμός δεν έχει τίποτε να κάνει με την πολιτική, ή με το χρήμα και τις επιχειρήσεις. Η στάση αυτή είναι λανθασμένη και δεν μπορεί να την υποστηρίζει κανείς πια. Οφείλουμε να συνεργαζόμαστε με τους πολιτικούς που διοικούν αυτόν τον κόσμο, και με τη διεθνή διακυβέρνηση», είπε ο Γερμανός παράγοντας το περασμένο Σάββατο στην Ιντσεον. «Για να εξασφαλίσουμε τη λειτουργία του παγκόσμιου αθλητισμού, οφείλουμε να είμαστε πολιτικώς ουδέτεροι, όμως να κατανοούμε ότι οι αποφάσεις μας έχουν και πολιτικές συνέπειες», πρόσθεσε ο κ. Μπαχ, τονίζοντας ότι η προσέγγισή του αυτή αποτελεί και ένα από τα βασικά θέματα της πρώτης του χρονιάς στην ηγεσία της ΔΟΕ, όπως έδειξε και με την επεκτεινόμενη συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Προσφάτως ο πρόεδρος της ΔΟΕ είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στην πατρίδα του οποίου, τη Νότια Κορέα, έκανε και τις παραπάνω δηλώσεις ο επικεφαλής του ολυμπιακού κινήματος. Περιέγραψε μάλιστα τον Νοτιοκορεάτη ως «έναν σπουδαίο φίλο του ολυμπισμού με τον οποίο έχουμε και εξαιρετικές σχέσεις». Στους 12 μήνες που βρίσκεται στον προεδρικό θώκο στη Λωζάννη, ο κ. Μπαχ έχει συναντηθεί με 81 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο.

Οι δηλώσεις του κ. Μπαχ όμως έχουν ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι έρχονται μόλις λίγους μήνες μετά το… ξέσπασμά του τον περασμένο Φεβρουάριο, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, εναντίον των ξένων ηγετών που αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν την τελετή έναρξης λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία.

Τότε είχε κατηγορήσει τους δυτικούς ηγέτες που απέφυγαν να μεταβούν στο Σότσι, λέγοντας ότι «προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικό όφελος», μιλώντας μάλιστα αμέσως μετά τον κ. Πούτιν κατά την έναρξη της συνόδου της ΔΟΕ στο ρωσικό θέρετρο, ενόψει των Χειμερινών Αγώνων. Δεν είναι μυστικό ότι ο κ. Μπαχ και ο Ρώσος πρόεδρος διατηρούν πολύ καλή σχέση, ούτε είναι τυχαίο ότι ο κ. Μπαχ κάθισε πλάι στον κ. Πούτιν στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Ρίο.

Από την προπαγάνδα των Ολυμπιακών του Χίτλερ το 1936, τα μποϊκοτάζ των Δυτικών στη Μόσχα το 1980 και των κομμουνιστικών χωρών το 1984 έως και τους πανάκριβους αγώνες στο Σότσι, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν γίνει επανειλημμένως αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και κρατικής προπαγάνδας, για να μην αναφερθούμε σε περιστατικά ατομικής έμπνευσης όπως συνέβη με τους Μαύρους Πάνθηρες (1968) και τη δολοφονία των Ισραηλινών (1972).

Η ανοικτή παραδοχή ότι ο αθλητισμός και ιδιαιτέρως το ολυμπιακό κίνημα επηρεάζονται από την πολιτική (και μπορούν ώς ένα βαθμό να την επηρεάσουν) είναι ένα βήμα μπροστά. Ο κόσμος του αθλητισμού πρέπει να είναι ευαίσθητος και να μην εθελοτυφλεί προ των πολιτικών ζητημάτων και πιέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή