Μία ακόμη προβληματική πρεμιέρα

Μία ακόμη προβληματική πρεμιέρα

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληγωμένο βαθύτατα πολύ πριν φτάσει η ώρα να βγει στη σέντρα, το πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ, της πάλαι ποτέ αγαπημένης Β΄ Εθνικής, ξεκινά… κουτσουρεμένο και με καθυστέρηση δύο εβδομάδων. Αιτία της αναβολής ήταν τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες από τις ομάδες. Κουβαλώντας συσσωρευμένα χρέη από τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς ισχυρές διοικήσεις που να εγγυώνται την οικονομική αυτάρκειά τους, με πολύ λιγότερο κόσμο πλέον στις εξέδρες και με δραστική μείωση των εσόδων από τους χορηγούς, οι 26 ομάδες προχώρησαν στην απόφαση να μην ξεκινήσει το πρωτάθλημα στις 28 Σεπτεμβρίου όπως ήταν προγραμματισμένο, με στόχο να πιέσουν τις καταστάσεις και να ικανοποιηθούν ορισμένα αιτήματά τους που θα αποφόρτιζαν, έστω και λίγο, τη μεγάλη οικονομική πίεση.

Η αναβολή ελάχιστα άλλαξε την κατάσταση. Είναι πολλά τα προβλήματα σε οικονομικό και θεσμικό επίπεδο για να επιλυθούν μέσα σε λίγες ημέρες και κατά συνέπεια, το πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ αρχίζει κάτω από τις ίδιες συνθήκες που υπήρχαν δύο εβδομάδες νωρίτερα. Η πίεση δεν έφερε την αύξηση της χορηγίας του ΟΠΑΠ, ο οποίος είναι ο βασικός (ουσιαστικά μοναδικός) χρηματοδότης του πρωταθλήματος. Αντί για τα περυσινά 5,5 εκατ. ευρώ, οι ομάδες θα μοιραστούν εφέτος 4,5 εκατ., με το ποσό που αναλογεί στην κάθε μία να είναι ακόμα μικρότερο λόγω της αύξησης του αριθμού τους. Με μικρότερη την πίτα και περισσότερα τα κομμάτια της μοιρασιάς, τα χρήματα που θα εισπράξει η κάθε μία είναι μόλις 175 χιλ. ευρώ. Ακόμα κι αν υλοποιηθεί η υπόσχεση της Σούπερ Λίγκας ότι θα ενισχύσει το κοινό ταμείο με 600 χιλ. ευρώ, το «στοίχημα» παραμένει ίδιο: να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα με 26 ομάδες, χωρίς να σκάσουν κι άλλα «κανόνια» στην πορεία…

Τα οικονομικά προβλήματα προκάλεσαν την πρόωρη αποχώρηση δύο ιστορικών ομάδων, του Αρη και της Δόξας Δράμας που επέλεξαν να αγωνιστούν στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα για να απαλλαγούν από ένα μεγάλο μέρος των χρεών τους. Οι θέσεις τους παρέμειναν κενές και αντί για 28 ομάδες, θα μετάσχουν στο πρωτάθλημα μόνο 26, χωρισμένες σε δύο ομίλους των 13 και όχι των 14 ομάδων. Επειδή και ο Αρης και η Δόξα Δράμας προέρχονται γεωγραφικά από τον Βορρά, αποφασίστηκε να μετατεθεί ο Φωκικός από τον νότιο στον βόρειο όμιλο, ώστε να υπάρχει τουλάχιστον αριθμητική ισορροπία.

Πέρα από τις δύο αυτές σημαντικές απουσίες, η φετινή Φούτμπολ Λιγκ έχει και ηχηρές παρουσίες, μιας και δύο από τις 26 ομάδες της έχουν κατακτήσει πρωτάθλημα Ελλάδος. Η ΑΕΚ είναι ως ιστορικό (και όχι μόνο) μέγεθος το μεγάλο όνομα της διοργάνωσης και όχι απλώς του νοτίου ομίλου, με τη Λάρισα να παραμένει ισχυρός «παίκτης» του βορείου ομίλου παρά την αγωνιστική υποβάθμισή της λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων. ΑΕΚ και ΑΕΛ δεν είναι, βέβαια, οι μόνες ιστορικές ομάδες της κατηγορίας. Ο Ηρακλής, ο Απόλλων, ο Φωστήρας, η Καλαμαριά, ο Ολυμπιακός Βόλου, ο Παναιγιάλειος, ο Πιερικός είναι σύλλογοι με βαριά φανέλα και πολύχρονη παρουσία άλλοτε στην Α΄ Εθνική, αυξάνοντας με την παρουσία τους το ενδιαφέρον και το επίπεδο του ανταγωνισμού.

Με τις συνεχείς αλλαγές ως προς τον αριθμό των ομάδων και το σύστημα διεξαγωγής του, το πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ έχει εξελιχθεί σε «πειραματόζωο». Το φετινό σύστημα προβλέπει την άνοδο δύο (και όχι τριών ή 2+1 μέσω μπαράζ όπως πέρυσι) ομάδων στη Σούπερ Λίγκα και στον υποβιβασμό συνολικά 12, με στόχο να διεξαχθεί την επόμενη χρονιά πρωτάθλημα ενός ομίλου. Οι τρεις πρώτες ομάδες κάθε ομίλου περνάνε στα πλέι οφ και σχηματίζουν ένα νέο πρωτάθλημα έξι ομάδων και 10 αγωνιστικών, με τις δύο πρώτες στο τέλος να ανεβαίνουν κατηγορία. Οποια πάρει την πρώτη θέση κάθε ομίλου, αρχίζει τα πλέι οφ με μπόνους 3 βαθμών συν όποιους βαθμούς τής αναλογούν διαιρώντας διά πέντε τη βαθμολογική διαφορά της με τον τρίτο του ομίλου. Υποβιβάζονται απευθείας οι τρεις τελευταίες κάθε ομίλου στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, ενώ θα γίνουν πλέι άουτ για κάθε όμιλο ξεχωριστά, όπου θα συμμετάσχουν έξι ομάδες (από τον 5ο μέχρι τον 10ο της βαθμολογίας), για να υποβιβασθούν οι τρεις τελευταίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή