Θρίλερ για Μπλάτερ και Κατάρ

Θρίλερ για Μπλάτερ και Κατάρ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που η FIFA ανέθεσε στο Κατάρ τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, μια ανάθεση που έχει απασχολήσει όσο καμιά άλλη τα μέσα ενημέρωσης, λόγω δεκάδων καταγγελιών περί διαφθοράς που ακολουθούν τη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Αν το πρόγραμμα μείνει ως έχει, σε 8 χρόνια από σήμερα θα δίνεται το εναρκτήριο λάκτισμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου αυτές τις μέρες του φθινοπωρινού Νοεμβρίου, για πρώτη φορά στην ποδοσφαιρική ιστορία. Και αυτό, διότι οι απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες των θερινών μηνών στο Κατάρ δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων μέσα στο καλοκαίρι, όπως παραδοσιακά πραγματοποιείται το Παγκόσμιο Κύπελλο. Το εν λόγω πρόβλημα είχε ξεπεραστεί με την εντυπωσιακή παρουσίαση της υποψηφιότητας του Κατάρ, με τα κλιματιζόμενα γήπεδα που θα δημιουργούσαν ιδανικές συνθήκες διεξαγωγής αγώνων.

Oμως, οι αλλαγές στο καλεντάρι, καθώς και οι υποθέσεις εξαγοράς ψήφων, έχουν δημιουργήσει ένα ομιχλώδες τοπίο πάνω από τη FIFA του Σεπ Μπλάτερ, με δύο βασικούς χορηγούς της παγκόσμιας ομοσπονδίας να φαίνονται αποφασισμένοι να μην ανανεώσουν τη συνεργασία τους με τη FIFA. Πρόκειται για την αεροπορική εταιρεία Emirates αλλά και τη Sony, που μαζί με άλλους χορηγούς της FIFA είχαν ζητήσει την έρευνα υποθέσεων διαφθοράς τον περασμένο Ιούνιο, όταν και ξέσπασε το σκάνδαλο δωροδοκίας και εξαγοράς ψήφων.

Οι διαφαινόμενες αποχωρήσεις των δύο χορηγών δημιουργούν μια «τρύπα» περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο η εμπορική δυναμική του ποδοσφαίρου και δη η δυναμική του Παγκοσμίου Κυπέλλου εξασφαλίζουν την αντικατάσταση των εν λόγω εταιρειών με καινούργιες, που γνωρίζουν πως βάζοντας χρήματα στο πρόγραμμα της FIFA, μπορούν να προσβλέπουν στην απόσβεση των επενδύσεών τους.

Τα κρούσματα διαφθοράς που ακολουθούν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA δείχνουν να μην έχουν σταματημό και όλες οι κατηγορίες που αποδίδονται μοιάζουν να γίνονται σε πολύ γοργούς ρυθμούς. Η απάντηση για αυτήν την ταχύτητα φαίνεται να έρχεται εξ Αμερικής, σαν σενάριο ενός κατασκοπικού θρίλερ. Ο Tσακ Μπλέιζερ ήταν από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 επικεφαλής της Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής και ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της FIFA. Η πολυέξοδη ζωή του και τα εκατομμύρια που ξόδευε χωρίς να δικαιολογεί από πού προέρχονταν τον οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια στα δίχτυα του FBI, το οποίο αντιλαμβανόμενο το «χαρτί» που είχε στα χέρια του, αποφάσισε να εφαρμόσει ένα μακροπρόθεσμο πλάνο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμα σημαντικότερες αποκαλύψεις (βλ. κείμενο που ακολουθεί παρακάτω).

Σύμφωνα με δημοσίευμα, ο Μπλέιζερ, με αντάλλαγμα την ελευθερία του, παρίστατο σε όλες τις συσκέψεις της FIFA που αφορούσαν τα φλέγοντα ζητήματα των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και του 2022 σε Ρωσία και Κατάρ, οδηγώντας στη σύλληψη ή την κατηγορία μελών της FIFA, όπως αυτές έγιναν γνωστές τους προηγούμενους μήνες.

Η ιστορία με τις μίζες του Μπλέιζερ έγινε γνωστή στη FIFA το 2013 και στο τότε αποχαιρετιστήριο γράμμα του, ο ίδιος είχε αναφέρει: «Είμαι αρκετό καιρό σε διοικητικό επίπεδο. Το τελευταίο καιρό είμαστε κάπως στάσιμοι. Θέλω να δοκιμάσω κάτι σε επιχειρηματικό επίπεδο και νομίζω πως πρόκειται για την κατάλληλη στιγμή. Ηθελα να δώσω χρονικό περιθώριο αντιδράσεων, πριν αποχωρήσω», δήλωσε ο Μπλέιζερ, ο οποίος τον τελευταίο χρόνο δίνει μάχη με τον καρκίνο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα των Νιου Γιορκ Ντέιλι Νιουζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή