Αγάπη μέχρι… θανάτου για την ομάδα τους

Αγάπη μέχρι… θανάτου για την ομάδα τους

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα για το υπέρτατο… εισιτήριο διαρκείας θα προσφέρει στους οπαδούς της μια από τις δημοφιλέστερες ομάδες της Βραζιλίας, η Κορίνθιανς, υποσχόμενη θέση στο κοιμητήριο του συλλόγου με κόστος αντίστοιχο της θέσης που θα έχει ο κάθε τάφος.

Ο σύλλογος που πήρε το όνομά του από την αγγλική ερασιτεχνική ομάδα-υπόδειγμα για το αθλητικό της ήθος στον 19ο αιώνα, φτάνει πλέον την εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου στο έπακρο προσδοκώντας τεράστια οικονομικά οφέλη από την… τρέλα των οπαδών της ομάδας του Σάο Πάολο.

Αν και η Κορίνθιανς δεν είναι ο πρώτος σύλλογος που αποφασίζει τη δημιουργία νεκροταφείου για τους οπαδούς του, είναι εντυπωσιακό το μέγεθος του έργου, καθώς ο χώρος προβλέπεται να υποδεχθεί έως και 70.000 οπαδούς της «Τιμάο», δηλαδή σχεδόν μιάμιση φορά τη χωρητικότητα της έδρας της ομάδας, το 48.000 θέσεων «Αρένα Κορίνθιανς».

Ο σύλλογος που ανέδειξε έναν εκ των κορυφαίων Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών στην ιστορία, τον Σώκρατες, και που αναδείχθηκε πρωταθλητής κόσμου πρόπερσι, δημιουργεί σε έναν τεράστιο χώρο ένα κοιμητήριο που στη μέση του θα έχει και ομοίωμα ποδοσφαιρικού γηπέδου στο κανονικό του μέγεθος. Κάποια σημεία του «γηπέδου» θα κρατηθούν για την ταφή των σημερινών ποδοσφαιριστών (αν δεν… μεταγραφούν σε κάποια αντίπαλη ομάδα στο μεταξύ), ενώ κάποιοι χώροι ταφής οπαδών κοντά στους ποδοσφαιριστές θα έχουν και το υψηλότερο κόστος.

Με σλόγκαν «για εκείνους που είναι οπαδοί από την αρχή έως το τέλος», το νεκροταφείο «Κορίνθιανς Για Πάντα» θα χρεώνει έως και 2.500 ευρώ για κάθε τάφο, και θα υποδεχθεί τους πρώτους του ενοίκους σε έναν χρόνο. Θα προσφέρονται ακόμη άνθη στα χρώματα του συλλόγου, σημαία σε μέγεθος φερέτρου για την ταφή, και χορωδία για να ψέλνει τον ύμνο της Κορίνθιανς στις κηδείες.

Την ιδέα καθιέρωσε πριν από αρκετά χρόνια η αργεντίνικη Μπόκα Τζούνιορς, δημιουργώντας ένα νεκροταφείο «για τις ανάγκες των οπαδών» λίγα χιλιόμετρα μακριά από την έδρα της ομάδας, το «Λα Μπομπονέρα». Το κοιμητήριο αυτό έχει χωρητικότητα 27.000 θέσεων, και έχει βρει μιμητές ακόμη και στην Ευρώπη, όπως στις περιπτώσεις του Αμβούργου και της Σάλκε, που δημιούργησαν αρκετά μικρότερα νεκροταφεία, χρεώνοντας όμως περισσότερα χρήματα.

Στην Ισπανία σύλλογοι όπως η Ατλέτικο Μαδρίτης, η Μπέτις κι η Εσπανιόλ (και προσεχώς και η Μπαρτσελόνα) έχουν δημιουργήσει ειδικούς χώρους στις έδρες που υποδέχονται έναντι αδρού ενοικίου χιλιάδες τεφροδόχους οπαδών τους, δίνοντας νέο νόημα στο κατά τα άλλα μακάβριο σύνθημα «εδώ θα γίνει ο τάφος σας»!

Αντιθέτως, η Μάντσεστερ Σίτι δεν χρεώνει τίποτε τους οπαδούς της που επιλέγουν τον χώρο «Μεμόριαλ Γκάρντεν», δηλαδή ένα μεγάλο παρτέρι εξωτερικά του Ετιχαντ Στέιντιουμ, για να σκορπίσουν τις στάχτες των δικών τους και να πραγματοποιήσουν επιμνημόσυνη δέηση με τον ιερέα του συλλόγου! Προσφέρονται ακόμη και βιβλία συλλυπητηρίων, ενώ ό,τι κασκόλ, στεφάνια, κάρτες κ.λπ. τοποθετούνται στη μνήμη των τεθνεώτων απομακρύνονται μετά από επτά μέρες. Και η ζωή συνεχίζεται…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή