Ενα βήμα πιο κοντά αθλητισμός και πολιτική

Ενα βήμα πιο κοντά αθλητισμός και πολιτική

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή χαιρέτισε ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που αναγνωρίζει την αυτονομία του αθλητισμού ως σημαντικό εργαλείο το οποίο θα βοηθήσει την προώθηση της πολιτικής ουδετερότητας, καθώς και θα οδηγήσει στη μείωση των μποϊκοτάζ και των διακρίσεων.

Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναφέρει ότι υποστηρίζει την ανεξαρτησία και την αυτονομία του αθλητισμού καθώς και την αποστολή της ΔΟΕ ως επικεφαλής του Ολυμπιακού Κινήματος.

«Υποδεχόμαστε με μεγάλη ικανοποίηση αυτό το ψήφισμα ως ιστορικό σημείο στις σχέσεις ανάμεσα στον αθλητισμό και την πολιτική», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ. «Οφείλουμε να συνεργαζόμαστε με πολιτικούς οργανισμούς με βάση αυτή την παραδοχή για την αυτονομία του αθλητισμού» είπε ο κ. Μπαχ, που έχει περάσει μεγάλο κομμάτι των 13 μηνών του στο πηδάλιο της ΔΟΕ προσπαθώντας να ενισχύσει τις σχέσεις με πολιτικούς ανά τον κόσμο.

«Οι εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ ΟΗΕ και ΔΟΕ μπορούν με αυτή τη βάση να αποτελέσουν παράδειγμα για τις σχέσεις σε εθνικό επίπεδο ανάμεσα σε ολυμπιακές επιτροπές και σε κυβερνήσεις. Η σχέση αυτή με τις κυβερνήσεις απαιτεί ότι ο αθλητισμός θα παραμένει πάντα πολιτικά ουδέτερος», πρόσθεσε.

Η ΔΟΕ επιθυμεί να ενισχύσει το σύστημα της αυτοδιακυβέρνησης ώστε να αποφύγει οποιαδήποτε παρέμβαση στις εθνικές ολυμπιακές επιτροπές, στις οποίες διαθέτει κι επιθυμεί να διατηρήσει τον αποκλειστικό έλεγχο.

Παλαιότερες πολιτικές διαμάχες οδήγησαν σε μποϊκοτάζ Ολυμπιακών Αγώνων, όπως το 1980 και το 1984, ενώ η ΔΟΕ έχει απαγορεύσει τη συμμετοχή σε χώρες όπου θεωρεί ότι σημειώνεται κυβερνητική παρέμβαση στο αθλητικό τους σύστημα. Το ψήφισμα του ΟΗΕ αναφέρει ακόμη ότι κάθε είδους διακρίσεις είναι ασύμβατες με τη συμμετοχή στο Ολυμπιακό Κίνημα. Η ΔΟΕ, που επικρίθηκε για τη σιωπή της επί του ρωσικού νόμου κατά της προπαγάνδας υπέρ των ομοφυλοφίλων, έχει πλέον εισαγάγει κανονισμό κατά των διακρίσεων στο συμβόλαιο που θα συνάπτει με διοργανώτριες πόλεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή