«Πνεύμονας» χωρίς οξυγόνο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην περασμένη Τετάρτη, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννης Ανδριανός, ενημέρωσε την ΕΠΟ, ότι η Πολιτεία προτίθεται να παραχωρήσει έκταση στο Σχιστό για την κατασκευή του νέου προπονητικού κέντρου των Εθνικών μας Ομάδων Ποδοσφαίρου, εν όψει της αλλαγής χρήσης των εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά, υπογραμμίζοντας ότι «η αθλητική χρήση των εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά διασφαλίστηκε μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2015, με δυνατότητα και περαιτέρω παράτασης στην περίπτωση που καθυστερήσει η διαδικασία αξιοποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ».

Από το 1959, όταν και ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το αθλητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά (το 1961 δόθηκε στο κοινό), βασίζεται στη λογική του λαϊκού αθλητισμού και όχι της εξυπηρέτησης μόνο των επαγγελματιών αθλητών· εξ ου και η ονομασία Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας (ΕΑΚΝΑΚ).

Σήμερα, το Κέντρο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο των Βαλκανίων, υπολογίζεται ότι δέχεται καθημερινά (καιρού επιτρέποντος) περί τα 1.000 άτομα και ίσως τριπλάσιο αριθμό τα Σαββατοκύριακα, ενώ ο χώρος αποτελεί πόλο έλξης για δεκάδες σχολεία τα οποία πραγματοποιούν ημερήσιες εκδρομές. Γιατί, λοιπόν, τόση επικοινωνιακή «αγωνία» για την Εθνική ποδοσφαίρου που κινείται, άλλωστε, σε επαγγελματικό πλαίσιο και όχι για το πλήθος αθλητών και πολιτών, που βρίσκουν «καταφύγιο» στον χώρο;

Με το διαφαινόμενο κλείσιμό του, κανείς δεν γνωρίζει, όχι μόνο πού θα βρει διέξοδο όλος αυτός ο όγκος αθλητών και επισκεπτών, αλλά και τι θα απογίνουν ο τεράστιος εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις. Αυτή τη στιγμή το ΕΑΚΝΑΚ φιλοξενεί την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, μέρος της εθνικής στίβου, την Αρση Βαρών, τη Γυμναστική, το Κολυμβητικό κέντρο (κολύμβηση, καταδύσεις, συγχρονισμένη), την Πυγμαχία, ένα γήπεδο χόκεϊ.

Στον χώρο του Ελληνικού, πάνω από την παραλιακή λεωφόρο) βρίσκονται ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ, οι εγκαταστάσεις του κανό καγιάκ σλάλομ, του μπέιζμπολ και σόφτμπολ, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου (το χρησιμοποιούσε ως έδρα ο Εθνικός), ενώ δίπλα υπάρχει η ιστιοπλοϊκή Ολυμπιακή μαρίνα, βάση του αθλήματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Ο αθλητισμός  (κι όχι απαραίτητα ο πρωταθλητισμός, με τον οποίο συχνά συγχέεται ο όρος) είναι κοινωνικό αγαθό. Προσφέρει υγεία και κίνητρο ζωής για τους νέους. Κάποτε, ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, είχε αποκαλύψει μία έρευνα, βάσει της οποίας, για κάθε ευρώ που δαπανά η Πολιτεία στον αθλητισμό, γλιτώνει επτά από την Υγεία. Περίπου, από το 2012 κι έπειτα, το Κέντρο παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης. Το κλειστό προπονητήριο στίβου, από τον Αύγουστο, ανοίγει μόνο 4 ώρες τη μέρα και μόνο για επιλεγμένους αθλητές.

Πριν από λίγες ημέρες διαβιβάστηκε στην εισαγγελέα κατά της διαφθοράς και στην Ειδική Διεύθυνση Ελέγχου Εθνικών και Κοινοτικών Δαπανών και Καταπολέμησης Απάτης και Διαφθοράς του υπουργείου Οικονομικών, το πόρισμα διαπιστώσεων του έκτακτου ελέγχου που διενεργήθηκε στο Κέντρο, βάσει του οποίου θα έπρεπε να υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα πολλών χιλιάδων ευρώ, τα οποία δεν βρέθηκαν στους αντίστοιχους τραπεζικούς λογαριασμούς. Τελικά, ποιους σκοπούς εξυπηρετεί το ΕΑΚΝΑΚ;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή