Αποστάσεις από το CAS κρατά η ΕΠΟ

Αποστάσεις από το CAS κρατά η ΕΠΟ

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ στην ΕΠΟ έχουν ζητήσει και αναμένουν την παρέμβαση της FIFA και της UEFA, είτε μέσω επιστολής είτε μέσω εκπροσώπου, προκειμένου να μπλοκάρουν τον νέο αθλητικό νόμο, η «δημόσια διαβούλευση» γίνεται με αφορμή το άρθρο 113 που προβλέπει ότι το CAS θα λειτουργήσει ως το δικαστήριο που θα κρίνει τυχόν παραβίαση του καταστατικού και των κανονιστικών διατάξεων των διεθνών αθλητικών συνομοσπονδιών από διατάξεις που περιλαμβάνονται στον νέο νόμο.

Η ΕΠΟ θεωρεί το διεθνές αθλητικό δικαστήριο της Λωζάννης αναρμόδιο και χθες με ανακοίνωσή της αναφέρει: «Το CAS δύναται να επιληφθεί σε υποθέσεις μεταξύ μερών που αποδέχονται καταστατικά τη λειτουργία του ή έχουν συμβληθεί μαζί του, και για να συμβεί αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ανήκουν στην αθλητική οικογένεια. Κανένα κράτος, παγκοσμίως, δεν υπάγεται σε αυτή την κατηγορία, διότι είναι ευκόλως εννοούμενο ότι κανένα κράτος δεν είναι μέλος της αθλητικής οικογένειας. Οι αρμοδιότητες του CAS οριοθετούνται αυταπόδεικτα από την αμιγώς αθλητική του υπόσταση και ασφαλώς σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται οι νόμοι ενός κράτους».

Ωστόσο, η ιστοσελίδα του CAS δεν είναι τόσο κατηγορηματική όσο είναι η ΕΠΟ, αφού μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «το CAS έχει αποστολή του την επίλυση νομικών διαφορών στον τομέα του αθλητισμού. Το κάνει αυτό προφέροντας αποφάσεις που έχουν την ίδια ισχύ με αυτές των τακτικών δικαστηρίων. Κάθε διαφορά που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τον αθλητισμό μπορεί να διευθετηθεί στο CAS, από εμπορικής φύσεως μέχρι και απόφαση πειθαρχικού χαρακτήρα ενός αθλητικού οργανισμού. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να προσφύγει στο CAS, όπως αθλητές, σωματεία, αθλητικές ομοσπονδίες, διοργανωτές αθλητικών εκδηλώσεων, χορηγοί, τηλεοπτικές εταιρείες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή