«Καμπανάκι» της WADA για πλήθος νέων απαγορευμένων ουσιών

«Καμπανάκι» της WADA για πλήθος νέων απαγορευμένων ουσιών

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες «εξυπνότερες» μέθοδοι ελέγχων κατά του ντόπινγκ είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση των πολλών καινούριων ουσιών που χρησιμοποιούνται από τους αθλητές.

Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγήθηκε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA), Κρεγκ Ρίντι, ο οποίος μάλιστα επεσήμανε ότι τόπος προέλευσης πολλών εξ αυτών είναι η Κίνα, παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι κινεζικές αρχές για αντιμετώπιση του φαινομένου.

Οι πρόσφατες καταγγελίες για εκτεταμένη χρήση απαγορευμένων ουσιών από Ρώσους αθλητές, αλλά και οι διαφαινόμενες κυρώσεις κατά της ποδηλατικής ομάδας Astana, έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο την υπόθεση του ντόπινγκ, εντείνοντας τις προσπάθειες των υπευθύνων για την καταπολέμησή του.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ έκανε έκκληση να ενταθούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης του φαινομένου, καταπολεμώντας τα «κακά» του ντόπινγκ και προστατεύονται τους «καθαρούς» αθλητές. Άλλωστε, το θέμα θα μπορούσε να αποτελέσει και βασικό παράγοντα στις επερχόμενες εκλογές για την προεδρία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η WADA προτίθεται να εφαρμόσει νέο κώδικα με ισχυρότερες κυρώσεις από 1η Ιανουαρίου του 2015. Ωστόσο, με βάση τα λεγόμενα του επικεφαλής του, η απόσταση για να νίκη κατά του ντόπινγκ, παραμένει μεγάλη:

«Ενας πολύ μεγάλος αριθμός άγνωστων, μη ελεγμένων ουσιών εμφανίζεται στην αγορά», αναφέρει και προσθέτει ότι σημαντικός παράγοντας είναι η ελευθερία κινήσεων που χαρακτηρίζει το διαδίκτυο.

«Η έκταση του προβλήματος παραμένει πολύ μεγάλη», καταλήγει ο Ρίντι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή