Η ΔΟΕ αλλάζει τον ολυμπιακό χάρτη

Η ΔΟΕ αλλάζει τον ολυμπιακό χάρτη

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πολλές καινοτομίες και με μία απόφαση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις ολοκληρώθηκε στο Μονακό η 127η γενική συνέλευση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Η Ολυμπιακή Επιτροπή του Κοσόβου έγινε δεκτή στη ΔΟΕ και οι αθλητές της θα μπορέσουν να πάρουν μέρος στη διοργάνωση του Ρίο. Ιδρύθηκε το 1992 και εκπροσωπεί περισσότερες από 30 ομοσπονδίες, με 13 από αυτές να είναι ολυμπιακών αθλημάτων. Πινγκ πονγκ, ιστιοπλοΐα, άρση βαρών, μοντέρνο πένταθλο, τζούντο και τοξοβολία έχουν ήδη γίνει μέλη στις αντίστοιχες διεθνείς ομοσπονδίες.

To 2012 είχε υπάρξει αίτημα για τη συμμετοχή Κοσοβάρων στους Ολυμπιακούς αλλά απορρίφθηκε. «Εχουμε καλούς αθλητές και θα επιστρέψουμε από το Ρίο με μετάλλια», δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος της Επιτροπής του Κοσόβου, Μπεσίμ Χασάνι.

Η απόφαση έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στη Σερβία. Κατά την παρουσίασή της, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, είπε: «Ξέρω ότι ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Σερβίας, Βλάντε Ντίβατς, θα δυσαρεστηθεί αλλά θα υποχωρήσει για το καλό των αθλητών του Κοσόβου».

Διαφορετική άποψη είχε ο υπουργός Αθλητισμού της Σερβίας και ασημένιος ολυμπιονίκης με την εθνική ομάδα πόλο της χώρας του, στην Αθήνα, Βάνια Ουντόβιτσιτς: «Λυπάμαι που ο αθλητισμός έχει γίνει πεδίο για πολιτικά υποκινούμενες αποφάσεις. Αυτή η απόφαση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Ποια ήταν τα κίνητρα για να δεχθεί η ΔΟΕ το λεγόμενο ευρωπαϊκό κράτος, το οποίο δεν αναγνωρίζεται ούτε από τα Ηνωμένη Eθνη;». Αξίζει να σημειώσουμε ότι η διοργανώτρια των Αγώνων του 2016, Βραζιλία, όπως και πολλές άλλες χώρες, δεν έχει αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος.

Στη συνέλευση της ΔΟΕ, μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε να αλλάξουν οι όροι διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων από τις υποψήφιες ολυμπιακές πόλεις, η δημιουργία ολυμπιακού καναλιού, αλλά και το ενδεχόμενο εισαγωγής νέων αθλημάτων στο πρόγραμμα αρκεί ο αριθμός των αθλητών να μην υπερβαίνει τις 10.500 για τους θερινούς Αγώνες και τις 2.900 για τους χειμερινούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή