H μηχανή των γκολ με γαλλική φινέτσα

H μηχανή των γκολ με γαλλική φινέτσα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ολοι αγαπήσαμε το “Ρόκι νούμερο 1”, αλλά δεν είμαι σίγουρος και για το τελευταίο. Οπως και το “Ράμπο”. Θα έμοιαζε με κακή ταινία εάν επέστρεφα ξανά». Ο Τιερί Ανρί αποποιήθηκε τον ρόλο του ποδοσφαιρικού Σιλβέστερ Σταλόνε, δεν έβαλε σε κίνδυνο την υστεροφημία του και πριν από λίγες ημέρες, στα 37 του χρόνια, αποφάσισε να βάλει τέλος στην πλούσια καριέρα του. Εκανε την εμφάνισή του το 1994 στη Μονακό, αμφισβητήθηκε το 1999 στη Γιουβέντους, μεγαλούργησε μέχρι το 2007 στην Αρσεναλ, κατέκτησε τα τρόπαια που του έλειπαν έως το 2010 στην Μπαρτσελόνα, έμεινε με το κεφάλι ψηλά μέχρι το 2014 στη Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς και θύμισε λίγο από… Σταλόνε το 2012, «παίζοντας» σε ένα μικρής διάρκειας σίκουελ με τη φανέλα της Αρσεναλ. Παράλληλα, αποτέλεσε ισχυρό κεφάλαιο και για την Εθνική Γαλλίας από το 1997 έως το 2010.

Από τη δεκαετία του ’70 και έπειτα, οι φίλαθλοι των αντιπάλων της Αρσεναλ δεν έχαναν την ευκαιρία να τραγουδούν το «Boring, boring Arsenal!». Ενα σύνθημα που… εξυμνούσε το βαρετό ποδόσφαιρο των «κανονιέρηδων». Αυτή η ομάδα έφθασε μέσα σε κάποια χρόνια να παίζει το θεαματικότερο ποδόσφαιρο στην Αγγλία και –ίσως– στην Ευρώπη, να κατακτάει αήττητη την Πρέμιερ Λιγκ και να χάνει στις λεπτομέρειες το Τσάμπιονς Λιγκ. Δημιουργός της ήταν ο Αρσέν Βενγκέρ και στυλοβάτες της παίκτες όπως ο Ντένις Μπέργκαμπ, ο Πατρίκ Βιεϊρά και ο Τιερί Ανρί. Οσοι είχαν παρακολουθήσει εκείνη την Αρσεναλ δεν μπορούσαν να μην είχαν θαυμάσει τους περίτεχνους συνδυασμούς που συνήθως είχαν ως κύριο εκφραστή τον Ανρί· τον ψηλόλιγνο Γάλλο που σκόραρε με κάθε τρόπο, με το κορυφαίο πλασέ στον κόσμο και τις αέρινες κινήσεις.

Οταν μετακόμισε από τη Γιουβέντους, όπου πραγματοποίησε μετριότατες εμφανίσεις, στην Αρσεναλ, στις 3 Αυγούστου 1999 έναντι 11 εκατ. λιρών, οι περισσότεροι διατήρησαν επιφυλακτική στάση. Οταν μετά οκτώ αγώνες ο Γάλλος αδυνατούσε να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα, η αμφισβήτηση έφθασε σε οριακό σημείο. Οταν, όμως, σκόραρε στο ένατο, ξέχασε να… σταματήσει.

Στα οκτώ χρόνια παρουσίας του στο Λονδίνο σκόραρε 226 φορές σε 369 εμφανίσεις. Το 2007, η καριέρα του οδηγήθηκε σε ένα μεγαλύτερο μονοπάτι, το οποίο τον οδήγησε στη Βαρκελώνη. «Την πρώτη μέρα που μπήκα στα αποδυτήρια, δεν τόλμησα να τον κοιτάξω στα μάτια. Ηξερα όσα είχε κάνει», παραδέχθηκε λίγο αργότερα ο ηγέτης εκείνης της ομάδας, Λιονέλ Μέσι. Με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα σκόραρε 49 φορές σε 121 εμφανίσεις και έφθασε στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ το 2009. Κατέκτησε τα πάντα. Πρωταθλήματα και Κύπελλα σε Αγγλία και Ισπανία, Τσάμπιονς Λιγκ, Σούπερ Καπ, Διηπειρωτικό, καθώς και Μουντιάλ και Ευρωπαϊκό με την Εθνική Γαλλίας. «Eχει όσα ονειρεύεται ένας προπονητής. Φυσική δύναμη, τεχνική κατάρτιση, ευφυΐα και είναι αφοσιωμένος στη δουλειά του, κάνοντας ήρεμη ζωή». Αυτό μάλλον ήταν και το μυστικό του, σύμφωνα με τον Αρσέν Βενγκέρ, όπως υπογράμμισε στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Ανρί, το 2011, έξω από το Εμιρέιτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή