Ο στίβος στη δίνη του ντόπινγκ

Ο στίβος στη δίνη του ντόπινγκ

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σύννεφα»ντόπινγκ έχουν συγκεντρωθεί πάνω από τα γραφεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού (IAAF) στο Πριγκιπάτο του Μονακό. Η καταιγίδα που μοιάζει να έρχεται από τις αποκαλύψεις για το ρωσικό -και όχι μόνο- σύστημα χορήγησης απαγορευμένων ουσιών αλλά και η συγκάλυψή του, απειλεί να πνίξει τα υψηλότερα κλιμάκια της Ομοσπονδίας, ακόμα και την ίδια την ηγεσία της. Το… σωσίβιό τους, ήδη, φόρεσαν, διά της παραιτήσεώς τους, δύο από τα στελέχη της IAAF ώστε να αποφύγουν τα χειρότερα. Οι «παραβάτες» φέρονται να είναι περισσότεροι από 200, μεταξύ των οποίων και 12 Ελληνες, όμως δεν έχει διαρρεύσει (ακόμα) κάποιο όνομα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Κατά του Ντόπινγκ (WADA) συγκρότησε τριμελή επιτροπή με επικεφαλής τον Ντικ Πάουντ για τη διερεύνηση των αποκαλύψεων της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης αναφορικά με τη συστηματική χρήση απαγορευμένων ουσιών από Ρώσους αθλητές και σύμφωνα με τον Υπουργό Αθλητισμού της Ρωσίας, Βιτάλι Μούτκο, ο WADA πήρε περίπου 3000 δείγματα για εξέταση. «Εάν δεν δράσουμε όπως πρέπει, τόσο οι διεθνείς οργανισμοί όσο και οι Ρώσοι, τότε ο αθλητισμός, στο κορυφαίο του επίπεδο, θα χάσει τη φήμη του και την αξιοπιστία του», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του WADA, Αρνε Λιούνγκβιστ.

Οι αποκαλύψεις αφορούν όχι μόνο τη χορήγηση ουσιών σε αθλητές αλλά και δωροδοκίες παραγόντων και γιατρών, νοθεία στους ελέγχους καθώς και επιλογή, με βάση τις πιθανότητες διάκρισης, των αθλητών που θα τιμωρούνταν. Στο σκάνδαλο φέρονται να ελέγχονται στελέχη της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου, ρωσικών υπουργείων όπως και ανώτεροι παράγοντες της IAAF, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο γιος του προέδρου της Ομοσπονδίας, Πάπα Μασάτα Ντιάκ, που ήδη παραιτήθηκε. Παράλληλα, την παραίτησή του υπέβαλε από τη θέση του ταμία της IAAF ο πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας, Βαλεντίν Μπαλαχνίτσεφ. Ο Ρώσος βρίσκεται στο επίκεντρο των αποκαλύψεων.

Ακόμα μεγαλύτερη διάσταση στο σκάνδαλο προσδίδει δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας «Telegraph», που κάνει λόγο για μη έλεγχο, κατά την προηγούμενη δεκαετία, 225 περιπτώσεων αθλητών από διάφορες χώρες, με μη φυσιολογικές ενδείξεις στο αίμα, στους οποίους περιλαμβάνονται και 12 Ελληνες. Η υπόθεση αφορά την περίοδο πριν από την καθιέρωση του «βιολογικού διαβατηρίου», από το 2001 έως το 2008.

H μαραθωνοδρόμος Λιλίγια Σομπούκοβα (Ρωσία) αποκάλυψε ότι αναγκάστηκε να πληρώσει 450.000 δολάρια στην ομοσπονδία της για να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου διότι ήταν ύποπτη για μη κανονικές ενδείξεις στο αιματολογικό της προφίλ. Οταν, τελικά, τιμωρήθηκε, η ομοσπονδία τής επέστρεψε το 1/3 των χρημάτων της μέσα από εταιρεία «βιτρίνα». Γνώστης της συναλλαγής ήταν και ο κ. Μπαλαχνίτσεφ, σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, ενώ πληροφορίες στον γαλλικό, αυτή τη φορά, Τύπο κάνουν λόγο για συναντήσεις του κ. Μπαλαχνίτσεφ με τον 50χρονο Πάπα Ντιάκ σε ξενοδοχεία της Μόσχας το 2011 που φέρεται να είχαν ως αντικείμενο τη συγκάλυψη του ρωσικού συστήματος ντόπινγκ. Κι αυτό ενώ «εκκρεμοδικεί» για τον υιό Ντιάκ και κατηγορία περί χρηματισμού του από το Κατάρ με 5 εκατ. δολάρια για την υποψηφιότητα της Ντόχα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2017.

Μια από τις βασικές αποκαλύψεις του γερμανικού Τύπου αυτή τη φορά, αφορά ένα βίντεο μαγνητοσκοπημένο από κινητό τηλέφωνο στο οποίο εμφανίζεται η νικήτρια των 800 μ. Μαρίγια Σαβίνοβα, στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου να παραδέχεται το φθινόπωρο του 2014 ότι «πώς αλλιώς δηλαδή να το κάνουμε; Αυτό είναι το σύστημά μας, και στη Ρωσία δουλεύει μόνο με τα φάρμακα. Ευτυχώς ο προπονητής μου συνεργάζεται με τον Αλεξέι Μελνίκοφ (έναν από τους κορυφαίους προπονητές της ρωσικής ομοσπονδίας) και αυτός φροντίζει να συγκαλύπτει τους ελέγχους: τον αφήνουν να αλλάζει τις ημερομηνίες των ελέγχων ενώ η Οξανδρολόνη φεύγει από τον οργανισμό μου πολύ γρήγορα, σε λιγότερο από 20 ημέρες».

Δύο από τις πηγές γερμανικού ντοκιμαντέρ, η αθλήτρια των 800 μ., Γιούλια Στεπάνοβα και ο σύζυγός της, Βιτάλι Στεπάνοφ, πρώην αξιωματούχος του ρωσικού οργανισμού κατά του ντόπινγκ που κατηγόρησαν και την IAAF για συγκάλυψη θετικών δειγμάτων, δηλώνουν ότι έχουν και άλλες αποδείξεις των ισχυρισμών τους ενώ έχουν φροντίσει να εγκαταλείψουν τη Ρωσία φοβούμενοι ακόμα και για τις ζωές τους.

Αυτό ωστόσο που αξίζει να σημειωθεί είναι πως όλα αυτά συμβαίνουν οκτώ μήνες πριν από τις εκλογές (19 Αυγούστου 2015) στο Πεκίνο, στις οποίες ο Ουκρανός Ολυμπιονίκης Σεργκέι Μπούμπκα αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της IAAF, που διεκδικεί και ο Ολυμπιονίκης μεσαίων αποστάσεων, Λόρδος Σεμπάστιαν Κόου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή