Ανάχωμα της Ελβετίας απέναντι στη διαφθορά

Ανάχωμα της Ελβετίας απέναντι στη διαφθορά

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βάζοντας τους αθλητικούς παράγοντες στο ίδιο επίπεδο με τους… δικτάτορες, οι Ελβετοί βουλευτές ψήφισαν νόμο που επιτρέπει ενδελεχέστερο έλεγχο στους τραπεζικούς λογαριασμούς που διαθέτουν οι διοικητικοί οργανισμοί και οι ηγέτες τους. Η ανάγκη για τον νόμο αυτόν, που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα με ψήφους 128 υπέρ και 62 κατά, έγινε μεγαλύτερη από τα σκάνδαλα δωροδοκιών στη FIFA τα τελευταία χρόνια. Ετσι, τώρα, οι αθλητικοί ηγέτες με έδρα την Ελβετία, όπως ο πρόεδρος της FIFA Ζεπ Μπλάτερ και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, κατηγοριοποιούνται πλέον ως «πολιτικώς έκθετα πρόσωπα» στην ευρύτερη νομοθεσία που καλύπτει και το «ξέπλυμα» χρήματος.

«Κανονικά οι πρόνοιες αυτές αφορούν πολιτικούς και δικτάτορες», δήλωσε ο Ελβετός βουλευτής Ρόλαντ Μπιούχελ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο νόμος αφορά επίσης τα μέλη των εκτελεστικών επιτροπών, ακόμη και τους υπαλλήλους των αθλητικών ομοσπονδιών. Τέτοιες υπάρχουν πάνω από 60 στην Ελβετία, εκμεταλλευόμενες το παραδοσιακό καθεστώς φοροαπαλλαγών και τους χαλαρούς κανονισμούς περί ανταγωνισμού.

Ωστόσο, η βουλευτική ψήφος αποτέλεσε καθαρό σημάδι ότι η Ελβετία έχει βαρεθεί τη φήμη ότι είναι επιεικής με την αθλητική βιομηχανία των πολλών δισεκατομμυρίων. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προσπάθειας της FIFA για μεταρρυθμίσεις, ήταν ο σύμβουλός της κατά της διαφθοράς, Μαρκ Πίεθ, που κάλεσε την πατρίδα του να πάψει να αποτελεί «λιμάνι πειρατών».

Η ΔΟΕ επικρότησε την ψήφιση του νόμου: «Η ΔΟΕ στηρίζει πλήρως και καλοδέχεται τη σημαντική αυτή απόφαση των Ελβετών βουλευτών. Είναι άλλωστε ευθυγραμμισμένη με αυτό που η ΔΟΕ ήδη πράττει», δήλωσε από τη Λωζάννη όπου εδρεύει.

Ο νέος νόμος επιτρέπει λεπτομερέστερη έρευνα «κάθε περίεργης κίνησης» σε τραπεζικούς λογαριασμούς και ιδιοκτησίες στην Ελβετία και μόνο, είπε ο κ. Μπιούχελ. «Μπορούμε να εφαρμόσουμε μόνο τον νόμο στη δική μας χώρα», παραδέχθηκε: «Πρόκειται όμως για σημαντικό βήμα, προκειμένου να ακολουθήσουν και άλλες χώρες». Θα ακολουθήσει και άλλος νόμος, που θα μετατρέπει τη διαφθορά στον αθλητισμό σε έγκλημα. «Αυτός θα είναι ο πραγματικά σκληρός νόμος, που συνήθως εφαρμόζεται σε εταιρικά στελέχη και βουλευτές, και θα ψηφιστεί μέσα στο 2015», εξήγησε ο κ. Μπιούχελ. Η νομοθεσία αυτή θα καλύπτει και περιπτώσεις διαφθοράς εκτός Ελβετίας από μη Ελβετούς, που όμως μπορεί να συνδέονται με αθλητική εκλογή που διεξάγεται επί ελβετικού εδάφους. Ετσι, τυχόν περίπτωση δωροδοκίας στην Καραϊβική σχετικά με προεδρική εκλογή της FIFA στη Ζυρίχη θα μπορεί να ελεγχθεί από τις ελβετικές αρχές.

Ο κ. Μπιούχελ τόνισε ότι η συμπεριφορά των αθλητικών οργανισμών και των κορυφαίων αξιωματούχων μπορεί να επηρεάσει το πώς προσεγγίζουν το έργο τους οι βουλευτές: «Εξαρτάται από τη FIFA και τη ΔΟΕ να περάσουν τις μεταρρυθμίσεις τους και να διώξουν τους υπευθύνους (για διαφθορά). Αλλιώς, ο νόμος θα είναι ακόμη σκληρότερος», επισήμανε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή