Ενα ντέρμπι, άπειρα κίνητρα

Ενα ντέρμπι, άπειρα κίνητρα

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες κλισέ θα μπορούσαν να αποτυπώσουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την ακραία αντιπαλότητα ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης, δύο συλλόγους, που στην ιστορία του ποδοσφαίρου μοιάζουν να είναι οι σούπερ ήρωες ενός παιδικού βιβλίου. Οι ομάδες στις οποίες οποιοσδήποτε άνθρωπος που έχει ποτέ κλωτσήσει μια μπάλα και ονειρεύτηκε να γίνει κάποια μέρα ποδοσφαιριστής, θα ήθελε να αγωνιστεί.

Οι δύο ναοί του ποδοσφαίρου, σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη, έχουν χαρίσει μερικές από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές του παγκόσμιου αθλητισμού, όχι μόνο του ποδοσφαίρου. Ενας αγώνας, στον οποίο ακόμα και ένας άνθρωπος που δεν ασχολείται με το ποδόσφαιρο θα θέλει να τον παρακολουθήσει. Μαδρίτη και Βαρκελώνη είναι ιστορικές πόλεις, αλλά οι δύο ομάδες έχουν καταφέρει να εισαγάγουν στον τουριστικό τους χάρτη και το δικό τους όνομα. Δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες ποδοσφαιριστές, που αποτελούν τους κορυφαίους όλων των εποχών, έχουν περάσει έστω και για ένα φεγγάρι της καριέρας του από τις δύο ομάδες.

Αλλη μία ποδοσφαιρική ιεροτελεστία αύριο (22.00), στο «Καμπ Νου» θα συμπληρώσει ακόμη μία ιστορία σε αυτό το γεμάτο από ήρωες βιβλίο. Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε εθνικότητας, κάθε φυλής, προερχόμενοι από όλες τις ηπείρους του πλανήτη θα στηθούν μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή, για να παρακολουθήσουν το περίφημο «κλάσικο» όχι της Ισπανίας, αλλά ολόκληρου του κόσμου. Οι λιγότερο προνομιούχοι θα το ακούσουν στο ραδιόφωνο και οι περισσότερο, δηλαδή μόλις 98.787 άνθρωποι, θα δουν από κοντά τη μεγάλη κόντρα του «Καμπ Νου», που έχει διεξαχθεί 262 φορές κατά το παρελθόν.

Η ασπρόμαυρη μπάλα θα ταξιδέψει στο μυαλό και στις σκέψεις οποιουδήποτε ποδοσφαιρόφιλου. Το παιχνίδι αυτό καθαυτό είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμο, αλλά τα κίνητρα δεν λείπουν ποτέ. Πιθανότατα αύριο να κριθεί το πρωτάθλημα Ισπανίας, με τις δύο ομάδες να βρίσκονται πάρα πολύ κοντά στη βαθμολογία της Πριμέρα Ντιβιζιόν. Μόλις ένας πόντος χωρίζει τους πρωτοπόρους «μπλαουγκράνα» από τους «μερένχες» στη μεγάλη κόντρα της ισπανικής Λίγκας.

Η έννοια του φαβορί υπάρχει μόνο στα λόγια και στις αναλύσεις. Στην προϊστορία η Μπαρτσελόνα προηγείται απλώς με 11 νίκες. Εχουν σημειωθεί 107 για τους Καταλανούς, 96 για τους Μαδριλένους και μόλις 58 ισοπαλίες που καταδεικνύουν πως το πάθος για τη νίκη ξεπερνά την οποιαδήποτε «μικροπολιτική» κόντρα. Η γενιά των τωρινών ποδοσφαιρόφιλων βλέπει παίκτες όπως ο Μέσι και ο Ρονάλντο σε αυτές τις μαγικές βραδιές, με τον Αργεντινό να είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών σε αυτές τις αναμετρήσεις με 21 γκολ.

Μέσι ή Ρονάλντο; Νεϊμάρ ή Μπέιλ; Σουάρες ή Μπενζεμά; Αντσελότι ή Λουίς Ενρίκε; Κασίγιας ή Κλαούντιο Μπράβο; Απονομή ή επιμήκυνση της αγωνίας; Η απάντηση θα δοθεί στη Βαρκελώνη λίγο πριν από τις 12 το βράδυ της Κυριακής.

Οι ιστορικότερες κόντρες ανά την Ευρώπη

Ρεάλ και Μπαρτσελόνα αποτελούν μία ειδική κατηγορία στην ποδοσφαιρική ιστορία. Αναμφίβολα αυτή η αντιπαλότητα είναι κάτι ξεχωριστό στο δημοφιλέστερο άθλημα του κόσμου. Yπάρχουν, όμως, πολλές ακόμη ποδοσφαιρικές ιστορίες στην Ευρώπη που «γεννήθηκαν» μέσα από την κόντρα δύο ομάδων.

Αύριο συγκρούονται στο «Ανφιλντ» η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Λίβερπουλ, στο μεγαλύτερο ντέρμπι της Αγγλίας. Οι δύο πιο επιτυχημένες ομάδες της χώρας με τη Γιουνάιτεντ να έχει 75 νίκες έναντι 64 της Λίβερπουλ και 51 ισόπαλα παιχνίδια. Επίσης, εξέχουσα θέση στις μεγάλες κόντρες έχει η αναμέτρηση της Αρσεναλ με την Τότεναμ, που αποτελεί το ντέρμπι του Λονδίνου. Αντίστοιχα και στο Λίβερπουλ, στην αντιπαράθεση της ομώνυμης ομάδας με την Εβερτον. Στο Μάντσεστερ, Σίτι και Γιουνάιτεντ «διχοτομούν» μία πόλη.

Λίγο βορειότερα, στη Σκωτία, το απόλυτο ντέρμπι μεταξύ Ρέιντζερς και Σέλτικ κεντρίζει το ενδιαφέρον ολόκληρης της σκωτσέζικης κοινωνίας. Η μεγάλη έχθρα δεν περιορίζεται σε ποδοσφαιρικά κριτήρια αλλά έχει τις βάσεις της στη θρησκευτική και την κοινωνική αντιπαράθεση των συλλόγων. Οι προτεστάντες Ρέιντζερς έχουν 159 νίκες έναντι των καθολικών της Σέλτικ με 144, σε 399 αναμετρήσεις.

Προχωρώντας νοτιοανατολικότερα, προς τα Βαλκάνια και συγκεκριμένα στη Σερβία, δύο ομάδες μοιράζονται μία πόλη. Παρτιζάν και Ερυθρός Αστέρας το μόνο κοινό που έχουν είναι το έτος ίδρυσης (1945). Στην αρχή τα πολιτικά κίνητρα και εν συνεχεία ο «έλεγχος» της πόλης οδήγησαν σε ένα από τα πιο εχθρικά και αιματηρά ντέρμπι της Ευρώπης.

Επίσης, στον Νότο, Ρόμα και Λάτσιο αποτελούν μεγάλες ομάδες, αλλά όχι τις σημαντικότερες της Ιταλίας. Πρόκειται για ντέρμπι με πολιτικές προεκτάσεις δεδομένης της δεξιάς καταβολής των Λατσιάλι και της αριστερής της Ρόμα. Η Ρόμα έχει 58 νίκες και η Λάτσιο 42 σε σύνολο 190 αγώνων. Τοπικό χαρακτήρα έχει και ο αγώνας της Μίλαν με την Ιντερ, που όπως και η Ρόμα με τη Λάτσιο, μοιράζονται το ίδιο γήπεδο.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν χτίσει μια αντιπαλότητα που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα. Σε όλες τις ανεπίσημες λίστες των σημαντικότερων ντέρμπι, ο αγώνας των «αιωνίων» κατατάσσεται ιδιαιτέρως ψηλά, ακόμη και στην κορυφή ορισμένων λιστών.

Στη Γερμανία, το κλασικό ντέρμπι δεν είναι ανάμεσα στην Μπορούσια Ντόρτμουντ και την Μπάγερν Μονάχου, αλλά αυτό της «κοιλάδας του Ρουρ» ανάμεσα στην Ντόρτμουντ και τη Σάλκε.

Ο τίτλος του «διηπειρωτικού ντέρμπι» ανήκει στις αναμετρήσεις μεταξύ της Φενέρμπαχτσε και της Γκαλατάσαραϊ, που τις χωρίζει ο… Βόσπορος. Η Φενέρ, που έχει τη δύναμή της στην εργατική τάξη, ανήκει στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ενώ η αριστοκρατία της «Γκαλατά» πατάει στο ευρωπαϊκό μέρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή