Το «φάντασμα» Αρμστρονγκ και η ποδηλασία

Το «φάντασμα» Αρμστρονγκ και η ποδηλασία

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόρισμα της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τη Μεταρρύθμιση στην Ποδηλασία (CIRC), το οποίο εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες, αποδίδει ευθύνες στην ηγεσία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδηλασίας (UCI) για προστασία του Λανς Αρμστρονγκ παρά τις σαφέστατες ενδείξεις ότι ο ποδηλάτης που είχε κερδίσει επτά φορές τον Γύρο της Γαλλίας ντοπαριζόταν συστηματικά. Η επιτροπή κάνει λόγο επίσης για διακίνηση χρημάτων και άλλων… κινήτρων κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών στη UCI και ζήτησε μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία της διότι η χρήση ουσιών είναι εκτεταμένη στο άθλημα.

Η CIRC συστάθηκε μετά τις κατηγορίες κατά του Αρμστρονγκ ότι πρόσφερε μετρητά στη UCI ώστε να καλύπτει τη χρήση ουσιών. Ο Αρμστρονγκ, που ξεπέρασε τον καρκίνο πριν κατακτήσει επτά φορές τον Γύρο της Γαλλίας, από το 1999 ώς το 2005, είδε να του αφαιρούνται οι τίτλοι του το 2012 και να αποκλείεται εφ’ όρου ζωής από το άθλημα. Τώρα πια στα 43 του ο Αμερικανός ποδηλάτης παραδέχεται ότι έπαιρνε απαγορευμένες ουσίες.

Η επιτροπή ανέφερε ότι δεν εντόπισε κάποια σύνδεση μεταξύ των δωρεών ύψους 125.000 δολαρίων προς τη UCI και σε συγκάλυψη του ντοπαρίσματός του. Ωστόσο η CIRC κατηγόρησε ευθέως την ομοσπονδία για την προσπάθεια των πρώην προέδρων της, Χάιν Φερμπρούγκεν και Πατ Μακουέιντ, να προστατεύσουν τον Αρμστρονγκ από τις έρευνες.

«Εχουν επιβεβαιωθεί πολυάριθμα παραδείγματα που δείχνουν ότι η ηγεσία της UCI “υπερασπιζόταν” ή “προστάτευε” τον Λανς Αρμστρονγκ και λάμβανε αποφάσεις επειδή διέκειντο θετικά απέναντί του. Αυτό ίσχυε σε συνθήκες όπου υφίστατο βάσιμο σκεπτικό για να τον υποψιαστεί κανείς για ντόπινγκ», ανέφερε το πόρισμα της επιτροπής.

Η ομοσπονδία «εσκεμμένα περιόρισε το πεδίο» μιας ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τον Αρμστρονγκ το 2005. «Η UCI εξαίρεσε τον Αρμστρονγκ από τους κανόνες, απέφυγε να του κάνει στοχευμένο έλεγχο παρά τις υποψίες και τον στήριξε δημοσίως έναντι κατηγοριών για ντοπάρισμα, ακόμη και μέχρι το 2012. Η αίτηση και αποδοχή δωρεών από τον Λανς Αρμστρονγκ, δεδομένων των υποψιών, άφησαν ανοιχτή τη UCI σε επικρίσεις».

Το 1999 επετράπη στον Αρμστρονγκ να εμφανίσει μια παλαιά ιατρική συνταγή «ώστε να αποφύγει την τιμωρία» κατά τον Γύρο της Γαλλίας του 1999, όταν τέσσερα από τα 15 δείγματα που ελήφθησαν έδειχναν απαγορευμένα στεροειδή.

Οταν ο Αρμστρονγκ επέστρεψε στην ποδηλασία το 2009, η UCI του επέτρεψε να συμμετάσχει στον Γύρο της Αυστραλίας μολονότι δεν ήταν διαθέσιμος για έλεγχο τους προηγούμενους έξι μήνες, όπως απαιτείτο. Η επιτροπή έμαθε ότι ο κ. Μακουέιντ «έκανε μια ξαφνική στροφή» για να επιτρέψει στον Αρμστρονγκ να επιστρέψει 13 ημέρες νωρίτερα, σε αντίθεση με τις συμβουλές των υπαλλήλων της ομοσπονδίας.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι υπήρχε «προσωρινή σχέση ανάμεσα στην απόφαση αυτή» και στην κίνηση του Αρμστρονγκ μέσα στην ίδια ημέρα «να συμμετάσχει στον Γύρο της Ιρλανδίας», του οποίου συνδιοργανωτής ήταν ο αδελφός του κ. Μακουέιντ.

Η επιτροπή επεσήμανε ότι ο Αρμστρονγκ θεωρήθηκε «η ιδανική επιλογή για να τεθεί επικεφαλής της αναγέννησης του αθλήματος» μετά το σκάνδαλο αναβολικών της ομάδας Φεστίνα στον Γύρο της Γαλλίας του 1998. «Το γεγονός ότι ο Αρμστρονγκ ήταν Αμερικανός άνοιξε για το άθλημα μια νέα ήπειρο, ενώ είχε νικήσει και τον καρκίνο, κι έτσι τα ΜΜΕ τον έκαναν παγκόσμιο αστέρα», συμπέρανε η επιτροπή.

Ως απάντηση στο πόρισμα αυτό η UCI προέβη στην ανακοίνωση μέτρων που ενισχύουν τη δράση της κατά του ντόπινγκ. Ετσι αναμένεται στενότερη συνεργασία με τον παγκόσμιο οργανισμό κατά του ντόπινγκ (WADA) και άλλους ειδικούς για την ανάλυση νέων ουσιών και τάσεων, αλλά και για την επιτάχυνση της εξέτασης υποθέσεων σχετικών με το βιολογικό διαβατήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή