Ποδόσφαιρο: Περισσότερο «χρυσάφι» η Eυρώπη

Ποδόσφαιρο: Περισσότερο «χρυσάφι» η Eυρώπη

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αύξηση μεταξύ 40% και 62% στα μπόνους συμμετοχής στις ομάδες που προχωρούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις παραχώρησε χθες η UEFA στην Ενωση των Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA), κάτι που σημαίνει αυξημένα έσοδα και για τις ελληνικές ομάδες που θα μπαίνουν σε ομίλους και περαιτέρω στις φάσεις νοκ άουτ του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ. Η νέα συμφωνία, διαρκείας τριών ετών προβλέπει δικαιότερη κατανομή μεταξύ των συμμετεχόντων.

Ετσι, η απλή συμμετοχή στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης θα επιβραβεύεται με 12 εκατομμύρια ευρώ για κάθε ομάδα από την επόμενη σεζόν και έως το 2018, αντί 8,6 εκατ. που είναι η σημερινή… αποζημίωση καθεμιάς εκ των 32 ομάδων. Η νίκη πλέον θα πριμοδοτείται με 1,5 εκατ. ευρώ, αντί του 1 εκατ. σήμερα, αλλά το μπόνους της ισοπαλίας θα παραμείνει στα 500.000 ευρώ.

Η πρόκριση στους 16 θα αποφέρει σε κάθε σύλλογο 5,5 εκατ. ευρώ, αντί 3,5 εκατ. σήμερα, και μια θέση στα προημιτελικά θα χαρίζει άλλα 6 εκατ. στις οκτώ τυχερές, από 3,9 εκατ. σήμερα. Οι τέσσερις ημιφιναλίστ θα λάβουν από 7 εκατ., αντί 4,9 εκατ. έως και φέτος, ενώ ο νικητής θα πάρει μαζί με το κύπελλο και 15 εκατ. ευρώ, δηλαδή 43% περισσότερα από ό,τι φέτος.

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση όμως έρχεται για τον φιναλίστ του θεσμού, αφού από 6,5 εκατ. ευρώ θα παίρνει 10,5 εκατ., δηλαδή 62% περισσότερα χρήματα. Η νέα αμοιβή του φιναλίστ είναι μάλιστα ίση με όσα θα πάρει η ομάδα που θα σηκώσει το φετινό τρόπαιο στο Βερολίνο.

Ολα αυτά τα χρήματα αφορούν μόνο τα μπόνους συμμετοχής και βαθμών και δεν αφορούν τα τηλεοπτικά δικαιώματα που αποφέρουν επιπλέον έσοδα. Ετσι υπολογίζεται ότι από του χρόνου όποια ομάδα κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ θα πάρει γύρω στα 54-55 εκατ. ευρώ από μπόνους συν έως και 40 εκατ. ευρώ από το λεγόμενο μάρκετ πουλ, δηλαδή τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα που μοιράζονται βάσει των ομάδων που προχωρούν από κάθε χώρα. Αυτό πάει να πει ότι μαζί με τα έσοδα των εισιτηρίων η ομάδα που θα πάρει τον τίτλο από το 2016 θα έχει ως έσοδα το απίστευτο ποσό των 100 εκατ. ευρώ!

Η λογική για εξομάλυνση των ανισοτήτων μεταξύ των συλλόγων υπαγορεύει και την αύξηση κατ’ αναλογίαν των εσόδων για τις ομάδες του Γιουρόπα Λιγκ. Σήμερα για κάθε ευρώ που δίδεται στις ομάδες του Γιουρόπα Λιγκ, οι ομάδες του Τσάμπιονς Λιγκ παίρνουν 4,3 ευρώ. Από του χρόνου η αναλογία πέφτει στο 1 προς 3,3 ευρώ, με τον νικητή του δεύτερου τη τάξει θεσμού να παίρνει 15,3 εκατ. από το 2016 και όσους μπαίνουν στους ομίλους να λαμβάνουν από 2,4 εκατ. ευρώ.

Αύξηση προβλέπεται και για την αποζημίωση των συλλόγων για τη συμμετοχή των ποδοσφαιριστών τους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2020, αφού θα λάβουν συνολικά 200 εκατ. ευρώ.

Η UEFA επίσης ανανέωσε το συμβόλαιό της με την εταιρεία μάρκετινγκ διαχείρισης τηλεοπτικών δικαιωμάτων Team για έξι ακόμη χρόνια με δυνατότητα μονομερούς επέκτασης για άλλα τρία, δηλαδή έως το 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή