Ποδόσφαιρο σε απέραντο πράσινο…

Ποδόσφαιρο σε απέραντο πράσινο…

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οτιδήποτε αφορά την αγγλική ερασιτεχνική ομάδα Φόρεστ Γκριν Ρόβερς, από το όνομά της ώς τις φανέλες της και τους λόφους γύρω από την έδρα της στο Νέιλσγουερθ, στη δυτική Αγγλία, φωνάζουν «πράσινο».

Ωστόσο, τα τελευταία πέντε χρόνια η βασική αποστολή του συλλόγου είναι να γίνει αυτό που επαγγέλλεται ως ο πλέον οικολογικός ποδοσφαιρικός σύλλογος στον κόσμο. Πρόκειται για όραμα που προωθεί ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον χώρο της εναλλακτικής ενέργειας και έσωσε τον σύλλογο από την οικονομική καταστροφή το 2010, και αυτό είναι προφανές στα πάντα πλέον, από το φωτοβολταϊκό σύστημα στην οροφή των εξεδρών ώς το ρομπότ που κουρεύει το χωρίς χημικά γρασίδι.

Πλέον, η αποστολή της ομάδας είναι να εξαπλώσει τη νοοτροπία της σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς έχει πάρει θέση για είσοδο στα πλέι οφ της πρώτης τη τάξει ερασιτεχνικής κατηγορίας στην Αγγλία, της Κόνφερενς, με στόχο να κερδίσει την άνοδό της στις επαγγελματικές κατηγορίες της χώρας για πρώτη φορά στην ιστορία της, που καλύπτει 126 χρόνια.

«Οσο πιο ψηλά βρισκόμαστε στο ποδόσφαιρο τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μετάδοση του μηνύματός μας, ως ο πλέον πράσινος σύλλογος στον κόσμο που ήδη είμαστε» δηλώνει ο Ντέιλ Βινς, ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης της Φόρεστ Γκριν.

Ο κ. Βινς και η εταιρεία του, η Οικοτρίσιτι, επένδυσαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για την απόκτηση των μετοχών της Φόρεστ Γκριν. Χάρη στην εντοπιότητα και την οικονομική υγεία της εταιρείας, που με πάνω από 500 υπαλλήλους είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην περιοχή, η μεγάλη πλειονότητα των φίλων της Φόρεστ Γκριν είδε με καλό μάτι τη νέα ιδιοκτησία του συλλόγου.

«Η πρώτη μου αντίδραση όταν έμαθα ότι ο Ντέιλ Βινς ανέλαβε την ομάδα ήταν ότι επρόκειτο για φανταστικά νέα. Επιτέλους ήρθε κάποιος με ευρωστία ικανή να πάει τον σύλλογο ψηλότερα» λέει ο Τιμ Μπάρναρντ, πρόεδρος του συνδέσμου φίλων της Φόρεστ Γκριν: «Αλλωστε δεν ενοχλούσε κανέναν αν ο πρόεδρος ήθελε να ξοδέψει να λεφτά του για να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στην οροφή».

Ομως από τον Φεβρουάριο του 2011 τα σχέδια του κ. Βινς και της Οικοτρίσιτι άρχισαν να επηρεάζουν άμεσα τους φιλάθλους της: Λίγες εβδομάδες αφότου αφαίρεσε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος από τη διατροφή των ποδοσφαιριστών, επικαλούμενος «λόγους υγείας και απόδοσης» ο σύλλογος ανακοίνωσε ότι αφαίρεσε το κόκκινο κρέας και από το μενού στην οικογενειακή εξέδρα του γηπέδου της, του Νιου Λόουν.

Πάνε έτσι οι παραδοσιακές κρεατόπιτες, τα μπιφτέκια και τα λουκάνικα, που αποτελούν βασικό κομμάτι της εμπειρίας του γηπέδου στην Αγγλία. Τη θέση τους πήραν χορτοφαγικά φαγητά όπως πίτες με χούμους κολοκύθας, χορταρικά και καρότο, ή πολέντα με τσίλι και θυμάρι, ή φαλάφελ.

«Υπήρχαν κάποιοι φανατικοί του κρέατος που αποζήτησαν το Μπόβριλ και τις λουκανικόπιτες» λέει ο Φιλ Μπάτεργουερθ, οπαδός της ομάδας εδώ και 18 χρόνια: «Αυτό όμως αποτελεί πια παρελθόν πλέον, και το 95% των φιλάθλων της ομάδας μας θα έλεγα ότι είναι υπέρ όσων κάνει ο κ. Βινς».

Η Φόρεστ Γκριν τερμάτισε μόλις πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού στην πρώτη χρονιά του κ. Βινς και της Οικοτρίσιτι στην ιδιοκτησία της ομάδας, αλλά η επένδυσή τους βοήθησε τον σύλλογο να σταθεροποιηθεί. Υστερα από τρεις συνεχείς σεζόν όπου η Φόρεστ Γκριν τερμάτισε στη 10η θέση της Κόνφερενς, φέτος η ομάδα έχει την ευκαιρία να φέρει τις οικολογικές της προτεραιότητες στο επαγγελματικό επίπεδο της Λιγκ 2.

Με γνώμονα το περιβάλλον

Η Φόρεστ Γκριν προσπαθεί να καταστεί όλο και περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον: Η νότια εξέδρα πλέον καλύπτεται από 170 ηλιοσυσσωρευτές και φώτα LED, ενώ ένα αποστραγγιστικό σύστημα στην οροφή του γηπέδου ποτίζει τον βιολογικό χλοοτάπητα, που συντηρείται δίχως χημικά ή εντομοκτόνα.

Το γρασίδι κουρεύεται από το λεγόμενο «μόουμποτ»: Πρόκειται για συσκευή ρομπότ που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και προσανατολίζεται με GPS, που όχι μόνο εξοικονομεί χρόνο για τους εργαζόμενους του γηπέδου της ομάδας, αλλά και τους αποστέλλει γραπτά μηνύματα σε περίπτωση που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Επιπλέον παράγει μια βιολογική ουσία που βοηθά στη λίπανση του χλοοτάπητα.

Υστερα από υπολογισμούς που έδειξαν πως για κάποιους αγώνες όλη η ομάδα έπρεπε να ταξιδεύει συνολικά πάνω από 15.000 χιλιόμετρα, με τα ιδιωτικά αυτοκίνητα του κάθε παίκτη, η διοίκηση ενθάρρυνε τους ποδοσφαιριστές να μοιράζονται τις διαδρομές με τα οχήματά τους, παίρνοντας ο καθένας και μερικούς από τους συμπαίκτες του μαζί, ενώ κάποιοι στον σύλλογο έχουν ήδη στραφεί στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Για να ελαττώσουν περαιτέρω τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, κάποιοι από τους παίκτες διαμένουν σε οίκημα που είναι φιλικό προς το περιβάλλον και το προσφέρει ο σύλλογος. Γνωστό ως ο «ξενώνας» του συλλόγου, διαθέτει 12 δωμάτια, κουζίνα και κοινό σαλόνι.

«Νομίζω ότι απλώς προσαρμόζεσαι φυσικά σε αυτό», λέει ο αμυντικός Τζέιμς Τζένινγκς, για τη φιλοσοφία του συλλόγου: «Για παράδειγμα, μάθαμε να σβήνουμε τα φώτα μόλις βγαίνουμε από ένα δωμάτιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή