Προ αδιεξόδου το ελληνικό ποδόσφαιρο

Προ αδιεξόδου το ελληνικό ποδόσφαιρο

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα άκρα φαίνεται να οδηγούνται η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού με τους ΕΠΟ, FIFA και UEFA με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του νέου αθλητικού νομοσχεδίου που θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Η πλειονότητα των διατάξεων βρίσκει αντίθετη την ομοσπονδία, η οποία έχει προβεί σε καταγγελία προς τους διεθνείς οργανισμούς, ζητώντας τη συνδρομή τους.

Χθες, η ΕΠΟ δημοσιοποίησε επιστολή που έστειλαν προς τον πρόεδρο Γ. Γκιρτζίκη ο γενικός γραμματέας της FIFA, Z. Βάλκε και της UEFA, Tζ. Ινφαντίνο βάζοντας επίσημα θέμα αποκλεισμού του ελληνικού ποδοσφαίρου, αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί ως έχει. «Δεδομένων των συνθηκών, διά της παρούσης σας πληροφορούμε ότι σε περίπτωση που το νομοσχέδιο υιοθετηθεί όπως προτείνεται, δεν μας μένει καμία άλλη επιλογή παρά να παραπέμψουμε την υπόθεση στα οικεία όργανα της FIFA και της UEFA για άμεσες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της ΕΠΟ» αναφέρεται στην κοινή επιστολή των FIFA-UEFA, οι οποίες υποστηρίζουν ότι «ένας αποκλεισμός της ΕΠΟ θα σημαίνει ότι καμία ελληνική ομάδα οποιασδήποτε μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ΠΑΕ, δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στις διοργανώσεις της FIFA ή της UEFA. Πρόσθετα, η άρση του αποκλεισμού θα τελεί υπό την αίρεση της επιστροφής στην προτέρα κατάσταση, γεγονός το οποίο σημαίνει την κατάργηση του νόμου».

«Δεν δέχομαι τελεσίγραφα» ήταν η πρώτη αντίδραση του υφυπουργού Αθλητισμού, Στ. Κοντονή, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος για την ορθότητα των διατάξεων και επιφυλακτικός για τον κίνδυνο τιμωρίας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αργά το βράδυ κάλεσε σε διάλογο τις FIFA και UEFA τονίζοντας ότι έχουν ευθύνες για τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

«Προκαλεί ποικίλα ερωτήματα το γεγονός, ότι ενώ ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η τριήμερη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου αναλυτικά θα συζητηθούν οι προτάσεις των κομμάτων και των εμπλεκομένων φορέων, οι διεθνείς ομοσπονδίες από κοινού προτρέχουν να προκαταλάβουν την κρίση των Ελλήνων και Ελληνίδων βουλευτών, εκτοξεύοντας απειλές περί αποκλεισμού. Διαφαίνεται ότι δεν ενδιαφέρονται για τη ρύθμιση όσων δεινών έχουν επικαθήσει στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, για τα οποία έχουν σοβαρότατη ευθύνη, ως εποπτεύουσες αρχές της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, αλλά επιδιώκουν με τρόπο προσβλητικό για την ελληνική συνταγματική τάξη και τον ελληνικό λαό, ιδίως τους Ελληνες φιλάθλους, να διατηρηθεί στο διηνεκές το καθεστώς σήψης και διαφθοράς, το οποίο η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας προσπαθεί ν’ ανατρέψει. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός, ότι προτρέπεται η ΕΠΟ να ενημερώσει τις “οικείες αρχές” για τις “συνέπειες”, ενώ θα έπρεπε να γνωρίζουν, ότι ήδη στελέχη της ΕΠΟ παρελαύνουν καθημερινά ενώπιον του αρμόδιου Τακτικού Ανακριτή, για να τον ”ενημερώσουν” για τα έργα και τις ημέρες τους.

Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο άκουσε τις απόψεις των διεθνών ομοσπονδιών, αλλά έχει ζητήσει τις προτάσεις των, για σοβαρότατα ζητήματα που απασχολούν τους Ελληνες φιλάθλους, όπως η διαιτησία, ο εκδημοκρατισμός των οργάνων διοίκησης και ο στοιχηματισμός. Αναμένουμε παρ’ όλα αυτά, όπως οι διεθνείς ομοσπονδίες κατανοήσουν τα σοβαρά, συσσωρευμένα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου και εμπλακούν εποικοδομητικά και ενεργά στη διαδικασία εξυγίανσης, εκδημοκρατισμού και διαφάνειας. Γι’ αυτό δηλώνουμε ότι τους προσκαλούμε, όχι μόνο κατά την ήδη προγραμματισμένη συνάντηση της 30ής Απριλίου, αλλά και πριν από αυτήν εάν το επιθυμούν» ανέφερε ο κ. Κοντονής.

«Αποκλεισμός όλων των συλλόγων από την Ευρώπη δεν συνιστά λύση αλλά καταστροφή», επεσήμανε ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Γιάννης Αλαφούζος, ενώ επιστολή στους βουλευτές έστειλε η ΠΑΕ Ολυμπιακός ταυτιζόμενη εν πολλοίς με τις θέσεις της ΕΠΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή