Η FIFA στηρίζει απόλυτα την επιλογή της Ρωσίας

Η FIFA στηρίζει απόλυτα την επιλογή της Ρωσίας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της FIFA Ζεπ Μπλάτερ, απάντησε σε όσους πολιτικούς του πλανήτη επικρίνουν την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 στη Ρωσία, αναφέροντας πως «όποιος δεν θέλει να έρθει, να κάτσει σπίτι». Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου συναντήθηκε στο Σότσι με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλους Ρώσους αξιωματούχους, προκειμένου να διαπιστώσει την εξέλιξη των εργασιών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 που θα πραγματοποιηθεί στη Ρωσία.

Ο Ζεπ Μπλάτερ εμφανίστηκε ενθουσιασμένος από την πρόοδο των εργασιών στη Ρωσία εν όψει του Μουντιάλ που θα «απλωθεί» σε 11 πόλεις. Απευθυνόμενος μάλιστα στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο συναντήθηκε, τόνισε ότι «η οργανωτική επιτροπή αλλά και εσείς προσωπικά, αξίζετε θερμά συγχαρητήρια».

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, μια ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών παρότρυνε την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου να αποσύρει την ανάθεση της διοργάνωσης από τη Ρωσία, επικαλούμενη τον ρόλο της Μόσχας στην ουκρανική κρίση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, έχει και αυτός τοποθετηθεί στο παρελθόν κατά της διοργάνωσης, δηλώνοντας πως θα μποϊκοτάρει το τουρνουά, σε περίπτωση που τα ρωσικά στρατεύματα που υποστηρίζουν τους φιλορώσους αυτονομιστές δεν αποχωρήσουν από την ανατολική Ουκρανία.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά, που η διοργάνωση ενός αθλητικού γεγονότος στη Ρωσία συμπίπτει με διεθνή ένταση. Οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι το 2014 είχαν έντονο το «αποτύπωμα» της κρίσης με αρκετούς ηγέτες κρατών να μην παρίστανται στο ρωσικό θέρετρο, προκειμένου να αντιδράσουν στον συνεχή περιορισμό που υφίστανται τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.

Παρόμοιοι προβληματισμοί δημιουργούνται και εν όψει του Μουντιάλ, με αφορμή τα υψηλά επίπεδα ρατσισμού που παρατηρούνται στους Ρώσους οπαδούς ποδοσφαιρικών ομάδων. Σε αυτό το πρόβλημα τοποθετήθηκε και η FIFA, αναγνωρίζοντας πως πρέπει να υπάρξει λύση, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να απαντά πως «δουλεύουμε πυρετωδώς για την κατασκευή γηπέδων και υποδομών, αλλά είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη FIFA, όποτε μας ζητηθεί».

Παρά τα όσα ακούγονται, ο Ζεπ Μπλάτερ τόνισε με κάθε τρόπο πως η απόφαση για τη Ρωσία είναι ειλημμένη. «Είμαι χαρούμενος και περήφανος πρόεδρος», ανέφερε ο Μπλάτερ συνεχίζοντας: «Είμαι περήφανος που το Παγκόσμιο Κύπελλο θα διεξαχθεί στη Ρωσία που προετοιμάζεται γι’ αυτή τη διοργάνωση. Αυτό το Μουντιάλ θα είναι το 10ο της ζωής μου και θεωρώ πως θα είναι καταπληκτικό. Οσο για εκείνους που δεν το θέλουν, έχω να δώσω μονάχα μια απάντηση: Ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο και δεν θα επιτρέψουμε στην πολιτική να μπει μέσα σε αυτό».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή