«Ειρηνευτική» αποστολή στο Ισραήλ

«Ειρηνευτική» αποστολή στο Ισραήλ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια δύσκολη αποστολή αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Ζεπ Μπλάτερ, καθώς συμφώνησε να μεταβεί σε λίγες ημέρες, πριν από τις εκλογές της FIFA όπου είναι και πάλι υποψήφιος, στο Ισραήλ για συναντήσεις με κορυφαίους Ισραηλινούς και ίσως Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Σκοπός του ταξιδιού του Ελβετού παράγοντα είναι να αποτρέψει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για αποπομπή του Ισραήλ από τη FIFA, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Τζιμπρίλ Ρατζούμπ.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν διαμαρτυρηθεί στην παγκόσμια ομοσπονδία για τους περιορισμούς που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη διακίνηση των Παλαιστινίων ποδοσφαιριστών, ζητώντας να ανασταλεί η συμμετοχή του στη FIFA. Τώρα ο κ. Ρατζούμπ δηλώνει πως ελπίζει να καταφέρει ο κ. Μπλάτερ να πείσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά τη συνάντησή τους την προσεχή Πέμπτη να άρει όλους τους περιορισμούς σε βάρος των Παλαιστινίων αθλητών και να αποδεχθεί την Παλαιστινιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ως ίση με αυτή του Ισραήλ. Διαφορετικά, ο κ. Ρατζούμπ απειλεί ότι δεν θα αποσύρει το αίτημά του για ψηφοφορία κατά το προσεχές συνέδριο της FIFA στη Ζυρίχη στις 28-29 Μαΐου με αντικείμενο την πρόταση αποπομπής του Ισραήλ από την Παγκόσμια Ομοσπονδία. «Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει την παρουσία της παλαιστινιακής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας που λειτουργεί σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIFA» δήλωσε πρόσφατα ο κ. Ρατζούμπ, προσθέτοντας μάλιστα ότι «θα πρέπει να συσταθεί επιτροπή που θα επιτηρεί κατά πόσον το Ισραήλ τηρεί τους νόμους της FIFA».

Ο πρόεδρος της παλαιστινιακής ομοσπονδίας κατηγορεί το Ισραήλ ότι εμποδίζει τις δραστηριότητες του ποδοσφαίρου των Παλαιστινίων, και δηλώνει αγανακτισμένος με τους περιορισμούς που όπως λέει επιβάλει το Ισραήλ στη μετακίνηση των αθλητών μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης, ενώ εγείρει και μια σειρά άλλων θεμάτων.

Ο κ. Ρατζούμπ, που προσφάτως είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της FΙFA στην Αίγυπτο για το θέμα αυτό, δηλώνει ότι θα περιμένει ενημέρωση από τον κ. Μπλάτερ μετά τη συνάντησή του με τον κ. Νετανιάχου την Πέμπτη προτού αποφασίσει το πώς ο ίδιος και η παλαιστινιακή ομοσπονδία θα πορευθούν.

«Εμείς δεν θα ανεχθούμε συμβιβασμό που δεν θα εξασφαλίζει την αναγνώριση της Παλαιστινιακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και του δικαιώματός της να διοικεί το παλαιστινιακό ποδόσφαιρο, και να φροντίζει για την ανάπτυξη και την εξάπλωσή του κατ’ εφαρμογήν των νόμων της FIFA» τόνισε ο κ. Ρατζούμπ.

Πρόπερσι ο κ. Μπλάτερ συνέστησε ομάδα δράσης για να εξετάσει τις καταγγελίες των Παλαιστινίων, προσπαθώντας να βρει μια λύση. Πέρυσι ο πρόεδρος της FIFA έπεισε τον κ. Ρατζούμπ να μην καταθέσει πρόταση αποκλεισμού του Ισραήλ στη Σύνοδο του 2014, αλλά ο Παλαιστίνιος ποδοσφαιρικός παράγοντας είπε πριν από μερικές εβδομάδες ότι έχει χάσει πια την υπομονή του και ζήτησε από την παγκόσμια ομοσπονδία να δείξει «κόκκινη κάρτα» στο Ισραήλ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή