Κάγκελα… προστασίας στους αθλητές

Κάγκελα… προστασίας στους αθλητές

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρέπει το ντόπινγκ να ποινικοποιηθεί ή οι τιμωρίες για τους αθλητές που έχουν κάνει χρήση παράνομων ουσιών πρέπει να αφορούν μόνο τους αθλητικούς περιορισμούς; Αυτό μοιάζει να είναι το ερώτημα που απασχολεί αξιωματούχους των αθλημάτων, αλλά και του WADA (Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ) τις τελευταίες εβδομάδες. «Η ποινικοποίηση του ντόπινγκ είναι μια καλή ιδέα και πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας αυτό το ενδεχόμενο», ανέφερε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας της ποδηλασίας, Μπράιαν Κούκσον.

Η έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Μεταρρυθμίσεων της ποδηλασίας, που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο, περιλαμβάνει αλλαγές που αποσκοπούν στη σφαιρικότερη κάλυψη των ζητημάτων του ντόπινγκ, αλλά και σε μια πιο εξειδικευμένη διαδικασία καταπολέμησης του φαινομένου, με τη συνεργασία κυβερνήσεων, αστυνομίας και δικαστικών σωμάτων.

Η πιθανότητα να καταλήγουν στη φυλακή αθλητές που έχουν κάνει αποδεδειγμένα χρήση παράνομων ουσιών, είναι μια ιδέα προωθούμενη από πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως, ιδίως τους τελευταίους μήνες, και ο Κούκσον μοιάζει να τη συμμερίζεται, ωστόσο αρκετοί οργανισμοί συμπεριλαμβανομένου και του WADA είναι εναντίον αυτής της πρότασης. Αξίζει να σημειωθεί πως στην ποδηλασία έχουν παρατηρηθεί πολλές περιπτώσεις αθλητών που έχουν κάνει χρήση παράνομων ουσιών, με πιο ηχηρό παράδειγμα τον αθλητή – φαινόμενο Λανς Αρμστρονγκ.

«Θεωρώ πως η ιδέα να πηγαίνουν οι παράνομοι αθλητές στη φυλακή είναι πολύ καλή, καθώς με αυτόν τον τρόπο υπογραμμίζεται η σοβαρότητα της κατάστασης και ο τρόπος που πρέπει να αντιλαμβάνεται η κοινωνία την εξαπάτηση στον αθλητισμό», επισημαίνει ο Κούκσον. «Ο αθλητισμός είναι κάτι με το οποίο είμαστε πολύ παθιασμένοι και όταν κάποιος βλέπει μια “κλοπή”, αυτή σχεδόν ακουμπά την καρδιά και την ψυχή του. Υπό ένα συγκεκριμένο πρίσμα, αυτής της μορφής το έγκλημα είναι ίσως χειρότερο από άλλα. Οσο κι αν ακούγεται τρελό, αν στα σπορ υπάρχουν στημένοι αγώνες και αθλητική απάτη, είναι σαν να διαγράφεται μια όμορφη και θετική πτυχή της ζωής των ανθρώπων», συνέχισε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας της ποδηλασίας.

Στη Γερμανία, προτάθηκε ένας νόμος στον οποίο προβλέπεται τριετής φυλάκιση για επαγγελματίες αθλητές που κρίθηκαν ένοχοι για χρήση παράνομων ουσιών, ενώ η Ολυμπιακή Επιτροπή της Κένυας κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να θεσπίσει αντίστοιχο νόμο.

Πλήρως αντίθετος με αυτές τις προτάσεις εμφανίστηκε ο πρόεδρος του WADA, σερ Κρεγκ Ρίντι, αναφέροντας πως ο αθλητισμός πρέπει να καταπολεμά ανεξάρτητα τέτοιου είδους φαινόμενα, τονίζοντας πως είναι εύκολο να δημιουργηθούν προβλήματα σε κοινωνικό επίπεδο, δεδομένου ότι ορισμένες ουσίες που κρίνονται παράνομες για αθλητές, αλλά είναι νόμιμες για πολίτες, θα δημιουργούσαν περαιτέρω προβλήματα.

Ο Κούκσον παραδέχθηκε πως είναι αρκετά δύσκολο να πείσει κάποιους που δεν έχουν άμεση σχέση με τον αθλητισμό να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης, καταλήγοντας όμως στο συμπέρασμα πως «όσο δυσκολότερη κάνουμε την υπόθεση ντόπινγκ για τους αθλητές, τόσο το καλύτερο. Οι συνέπειες γι’ αυτούς που παρανομούν, αλλά και για τους υπόλοιπους που προσπαθούν να πείσουν αθλητές να παρανομήσουν, πρέπει να είναι οι σκληρότερες δυνατές».

Αξίζει να σημειωθεί πως η ποδηλασία είναι το άθλημα που έχει πληγεί από το ντόπινγκ όσο κανένα άλλο, τουλάχιστον ως προς τις περιπτώσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία του αθλήματος.

Απαγόρευση διά νόμου

Σε ορισμένες χώρες, το ντόπινγκ αποτελεί ποινικό αδίκημα, με τις παραβάσεις που σημειώνονται στον αθλητισμό να έχουν προεκτάσεις και εκτός αυτού.

Στην Αυστραλία, ορισμένες ενέργειες που αφορούν στο ντόπινγκ και έχουν να κάνουν με διακίνηση, κατοχή ή χρήση στεροειδών αποτελούν ενέργειες που κρίνονται παράνομες σε αρκετές περιοχές. Ωστόσο, ουδείς εκ των συγκεκριμένων νόμων έχει ως βάση του τον αθλητισμό, αλλά αφορά σε γενικότερα ζητήματα της κοινωνίας.

Μερικές χώρες έχουν δημιουργήσει νόμους βασισμένους στον αθλητισμό για καταστάσεις στις οποίες έχει γίνει αποδεδειγμένα χρήση απαγορευμένων ουσιών, όπως αυτές ορίζονται από τη λίστα των εν λόγω ουσιών. Πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η Γαλλία, η Αυστρία και η Ιταλία, που έχουν επί της ουσίας ποινικοποιήσει το ντόπινγκ, όποτε είναι κοινώς κατανοητό.

Στις περισσότερες χώρες, οι τιμωρίες των αθλητών έχουν να κάνουν μόνον με αθλητικούς περιορισμούς που αφορούν σε αφαίρεση δικαιώματος συμμετοχής σε αγώνες αλλά και πρόστιμα.

Η Αυστρία είναι μια ειδική περίπτωση ως προς τον δικό της αθλητικό νόμο, καθώς σε περίπτωση που έχει αποδειχθεί χρήση παράνομων ουσιών, ο παραβάτης αντιμετωπίζει τριετή ποινή φυλάκισης. Στην περίπτωση που από την παράνομη πράξη έχει προκύψει κέρδος από 50 χιλιάδες ευρώ και πάνω, αυτή η ποινή δύναται να φθάσει και στη δεκαετή κάθειρξη. Με αυτόν τρόπο, η χώρα καταπολεμά με έναν αρκετά σκληρό τρόπο τους παραβάτες, προσπαθώντας να αποτρέψει όσους σκέφτονται να παρανομήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή