Οι αλλαγές που έρχονται στο ποδόσφαιρο

Οι αλλαγές που έρχονται στο ποδόσφαιρο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «επόμενη ημέρα» της ψήφισης του αθλητικού νόμου αναμένεται να επιφέρει αλλαγές σε αρκετούς τομείς του ποδοσφαίρου.

Στα θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας, ο αρμόδιος για τον Αθλητισμό υπουργός δύναται να επιβάλει σε συλλόγους, ομοσπονδίες και επαγγελματικές λίγκες πρόστιμα έως ενός εκατ. ευρώ και να απαγορεύει προσωρινά τη διεξαγωγή αγώνων ή να διακόπτει οριστικά τις διοργανώσεις. Από την επόμενη αγωνιστική περίοδο δεν θα γίνονται αγώνες παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα που δεν έχει τοποθετηθεί σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Οι προβλέψεις αυτές υπήρχαν, όμως δεν εφαρμόζονταν επειδή, όπως τόνισε ο Στ. Κονονής, «δεν υπήρχαν κυρώσεις». Στο θέμα των οργανωμένων φιλάθλων, επαναδιατυπώνονται οι διατάξεις περί ελέγχου των λεσχών από τη ΓΓΑ και αναγνώρισης από τις ΠΑΕ, ενώ διατηρούνται οι ποινές για τους παραβάτες. Επιπλέον, προβλέπεται ότι οι ιδιοκτήτες χώρων που χρησιμοποιούνται ως λέσχες φιλάθλων χωρίς να έχουν βεβαίωση από τη ΓΓΑ κινδυνεύουν με πρόστιμο έως 100.000 ευρώ.

Σε επίπεδο καταδικασθέντων για αδικήματα αθλητικής βίας και εφόσον επιβληθεί ποινή φυλάκισης για επεισόδια που δεν εμπίπτει στις διατάξεις που προσδιορίζουν το αδίκημα ως ιδιώνυμο και επιβληθεί ποινή φυλάκισης με αναστολή, ο καταδικασθείς υποχρεούται να διαμένει στο σπίτι του κατά το Σαββατοκύριακο για όσο διάστημα διαρκεί η ποινή.

Η μεγάλη τομή επέρχεται με την αλλαγή της σύνθεσης των πειθαρχικών οργάνων της ΕΠΟ που είχαν, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, εκδώσει αμφιλεγόμενες αποφάσεις. Πλέον τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου συγκροτούνται αποκλειστικά από τακτικούς δικαστές με τριετή θητεία, που δεν μπορεί να ανανεωθεί, κάτι που σημαίνει ότι το μεικτό σύστημα συνταξιούχων δικαστών και δικηγόρων που διόριζε η ΕΠΟ, καταργείται.

Πλέον, η επιλογή και ο διορισμός θα γίνεται μεν από την ΕΠΟ, αλλά από κατάλογο που συγκροτεί και αποστέλλει το αρμόδιο δικαστικό όργανο. Το ίδιο ισχύει και για τον υπεύθυνο άσκησης πειθαρχικών διώξεων («ποδοσφαιρικό εισαγγελέα») στη θέση του οποίου θα τοποθετηθεί εν ενεργεία εισαγγελικός λειτουργός με βαθμό αντεισαγγελέα πρωτοδικών.

Προβλέπεται, επίσης, ότι οι διαιτητές, βοηθοί διαιτητές και παρατηρητές διαιτησίας θα υποβάλλουν στην ΕΕΑ δήλωση περιουσιακής κατάστασης για τη διεξαγωγή σχετικών ελέγχων. Η ΕΠΟ θα υποχρεούται να διαβιβάζει αμελλητί στον αρμόδιο για τον Αθλητισμό υπουργό και στην ΕΕΑ, τις εκθέσεις της UEFA για τους ύποπτους χειραγώγησης αγώνες. Η ΕΕΑ δύναται να απαγορεύει τη συμμετοχή ομάδων στο κουπόνι του στοιχήματος, ενώ οι πληροφορίες που έρχονται σε γνώση του υπουργείου σχετικά με τη χειραγώγηση αγώνων θα διαβιβάζονται στην ΕΠΟ.

Τέλος, επαναδιατυπώνεται το άρθρο για το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ. Το προηγούμενο την εξαιρούσε από τις διατάξεις του νόμου πλην θεμάτων δημόσιας τάξης, νομιμότητας και ελέγχου επί των κρατικών επιχορηγήσεων. Με τη νέα διάταξη και σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο αρμόδιος για τον Αθλητισμό υπουργός, διατηρείται το «αυτοδιοίκητο» αλλά καταργείται το «καθεστώς αυτονομίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή