Η ομάδα του Euro 2004 ξανά στο χορτάρι

Η ομάδα του Euro 2004 ξανά στο χορτάρι

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μπασινάς εκτελεί το κόρνερ, ο Χαριστέας με κεφαλιά στέλνει την μπάλα στα δίχτυα, η Ελλάδα σείεται από τους πανηγυρισμούς και ένας υπέροχος αστερίσκος γράφεται στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ιστορία. Το 2004 ο Χρυσοβαλάντης ήταν μόλις πέντε ετών, αλλά από το έπος της Πορτογαλίας δεν είχε χάσει ούτε ένα ματς. Ποιος να το έλεγε ότι έντεκα χρόνια αργότερα –και συγκεκριμένα στις 7 μ.μ. σήμερα στην Τούμπα– ο ίδιος θα έβγαζε εκείνη την ομάδα πάλι στο χορτάρι;

Πριν από περίπου 2,5 μήνες, οι εθελοντές της οργάνωσης Make Α Wish, που έχει στόχο να εκπληρώνει τις πιο βαθιές επιθυμίες παιδιών που πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες, επισκέφθηκαν τον Χρυσοβαλάντη στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν προκειμένου να καταγράψουν τη δική του ευχή. Ο 16χρονος το είχε σκεφτεί πολύ καλά. «Θα ήθελα να οργανωθεί ένας φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ του ΠΑΟΚ και της Εθνικής Ομάδας 2004 και τα έσοδα να δοθούν στο Παιδοογκολογικό Τμήμα του ΑΧΕΠΑ», τους είπε και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό το έργο του νοσοκομείου και χρειάζεται τη στήριξη όλων μας για να συνεχίσει να βοηθάει παιδιά με καρκίνο».

Στην οργάνωση έπεσε συναγερμός. Το εγχείρημα ήταν το μεγαλύτερο που έχουν κληθεί να φέρουν εις πέρας: πώς συγκεντρώνεις τη χρυσή ομάδα του Euro 2004, όταν πολλοί από τους παίκτες βρίσκονται στο εξωτερικό; Ποιος όμως μπορεί να πει όχι στην επιθυμία ενός παιδιού και μάλιστα για τόσο ευγενή σκοπό; Στο γήπεδο του ΠΑΟΚ θα βρεθούν σήμερα όλοι οι αστέρες της Εθνικής του 2004 (Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Νικολαΐδης, Χαριστέας, Ζαγοράκης κ.ά.), ενώ για την εκδήλωση ταξίδεψε στη χώρα μας και ο ενορχηστρωτής της επιτυχίας της Λισσαβώνας, Οτο Ρεχάγκελ. Απέναντί τους θα παραταχθεί φυσικά η πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ, η ομάδα του Χρυσοβαλάντη, που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την πρωτοβουλία. «Είμαστε με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ στα τηλέφωνα κάθε δέκα λεπτά», λέει χαρακτηριστικά στην «Κ» η γενική διευθύντρια του Make A Wish κ. Σάντρα Ζαφειρακοπούλου, φανερά συγκινημένη από τη σύμπνοια που οδήγησε στην ευόδωση του εγχειρήματος. «Για πρώτη φορά μια ποδοσφαιρική ομάδα και ένας φιλανθρωπικός οργανισμός οργανώνουν μία ενέργεια με αφετηρία την πρωτοβουλία ενός παιδιού για να ενισχύσουν έναν έτερο οργανισμό, όπως είναι αυτός του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Ο Χρυσοβαλάντης έδωσε σε όλους μας μάθημα ζωής». (Η οργάνωση δεν στηρίζεται από το κράτος, αλλά από δωρεές.)

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος και αρχηγός του ΠΑΟΚ, αλλά και αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος που κατέκτησε το Euro 2004, Θοδωρής Ζαγοράκης, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία δήλωσε (paokfc.gr): «Η ευχή του Χρυσοβαλάντη μάς έχει αγγίξει όλους πάρα πολύ βαθιά. Γνωρίζουμε το έργο του Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος και το θαυμάζουμε, αλλά πιστεύουμε ότι με τη συμβολή μας σε αυτήν την πολύ “μεγάλη” από όλες τις απόψεις ευχή, δίνεται στο έργο του οργανισμού και ένας εκπαιδευτικός χαρακτήρας, που στις μέρες μας είναι πολύ αναγκαίος. Τέλος, θα ήθελα να πω ότι το γεγονός πως ο Χρυσοβαλάντης, που το 2004 ήταν μόλις 5 ετών, έχει μοιραστεί μέσα από την ιστορία τον θρίαμβο της Εθνικής Ομάδας τότε, μάς κάνει ιδιαίτερα περήφανους. Και δεν πρέπει να τον απογοητεύσουμε!».

Το Make A Wish ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1996 και μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει τις ευχές περισσοτέρων των 1.350 παιδιών, ενισχύοντας τον αγώνα τους για ζωή. Διεθνώς, η οργάνωση έχει εκπληρώσει πάνω από 330.000 επιθυμίες παιδιών. Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε το 2010 στην παγκόσμια «κοινότητα» του Make A Wish (επαγγελματίες υγείας, οικογένειες, εθελοντές), το 81% των γονέων παρατήρησε μεγαλύτερη προθυμία των παιδιών να συμμορφώνονται με τους κανόνες θεραπείας, ενώ το 97% επεσήμανε ότι η εμπειρία της ευχής αύξησε τη δύναμη και βελτίωσε τη σωματική υγεία των παιδιών. Ο Χρυσοβαλάντης υποβάλλεται ακόμα σε θεραπεία, με την πρόγνωση των γιατρών να είναι πολύ αισιόδοξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή