Αθώοι στη Βέροια… από διαφορετικούς πειθαρχικούς κώδικες

Αθώοι στη Βέροια… από διαφορετικούς πειθαρχικούς κώδικες

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαλλακτική ήταν η απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της Σούπερ Λίγκας για την ΠΑΕ Βέροια, τον πρώην πρόεδρό της, Γ. Αρβανιτίδη, και τον μέχρι πρότινος γενικό αρχηγό της, Γ. Λαναρή, εναντίον των οποίων ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη από τον υπεύθυνο άσκησης πειθαρχικών διώξεων της ΕΠΟ με τις κατηγορίες της δωροδοκίας και του προκαθορισμού αποτελέσματος του αγώνα Ολυμπιακός – Βέροια 3-0 που διεξήχθη στις 6/1/2013.

Η απόφαση διατηρεί τη Βέροια, η οποία κινδύνευε με υποβιβασμό εφόσον τιμωρούνταν, στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας και πλέον η μοναδική εκκρεμότητα για την ολική επικύρωση του βαθμολογικού πίνακα είναι η καταγγελία του Εργοτέλη στην ΕΕΑ για κακή μετοχική σύνθεση της Κέρκυρας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σκεπτικό της αθώωσης της Βέροιας και των δύο φυσικών προσώπων που απηλλάγησαν «λόγω αμφιβολιών», ενώ αντιμετωπίζουν κατηγορίες από τον ανακριτή Διαφθοράς, Γ. Ανδρεάδη, στο πλαίσιο της υπόθεσης της «εγκληματικής οργάνωσης».

Οσον αφορά τη Βέροια, η πειθαρχική επιτροπή δεν τη δίκασε με βάση το κατηγορητήριο που παρέπεμπε στον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ το 2012 αλλά με βάση τον πειθαρχικό κώδικα του 2014 που προβλέπει, κατά παράβαση των αντίστοιχων κανόνων των FIFA και UEFA, ότι προϋπόθεση για την τιμωρία ομάδας για χειραγώγηση αγώνα είναι η εμπλοκή τουλάχιστον τριών ποδοσφαιριστών. Η προϋπόθεση αυτή δεν προβλεπόταν στον πειθαρχικό κώδικα του 2012 αλλά η επιτροπή εφάρμοσε το αρ. 39 παρ. 2 που λέει ότι πειθαρχικός κώδικας του 2014 εφαρμόζεται για πειθαρχικά παραπτώματα που έλαβαν χώρα πριν από την έναρξη ισχύος του μόνο αν οι διατάξεις είναι για τους υπαίτιους ευνοϊκότερες από εκείνες που ίσχυαν όταν συντελέστηκε το αδίκημα.

Για τους κ. Αρβανιτίδη και Λαναρή, όμως, ίσχυσε ο παλαιότερος πειθαρχικός κώδικας, αφού προέβλεπε για την τιμωρία φυσικών προσώπων «πλήρη απόδειξη», που κρίθηκε επιεικέστερο από τις «επαρκείς ενδείξεις» που προβλέπει ο πειθαρχικός κώδικας που είναι σε ισχύ.

Δηλαδή, οι κατηγορούμενοι για την ίδια υπόθεση δικάστηκαν με διαφορετικούς πειθαρχικούς κώδικες, προκειμένου να εφαρμοστούν οι ευνοϊκότερες διατάξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή