Σκάνδαλο με στημένα στην Ιταλία

Σκάνδαλο με στημένα στην Ιταλία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συλλήψεις 50 ατόμων και ανάκριση συνολικά 70 προχώρησαν οι ιταλικές αρχές μέχρι αργά χθες το απόγευμα, καθώς το σκάνδαλο στημένων αγώνων με στοιχηματικό όφελος που αποκαλύπτεται -τουλάχιστον στη γνωστή ώς τώρα έκτασή του- προκάλεσε ακόμη και στον πρωθυπουργό της Ιταλίας «τον αποτροπιασμό και την αηδία», κατά τη χθεσινή δήλωση του Ματέο Ρέντσι.

Μπορεί η υπόθεση να αφορά σειρά αγώνων των μικρότερων κατηγοριών, όμως έχει συγκλονίσει την ιταλική φίλαθλη και μη κοινή γνώμη λόγω του εκτεταμένου δικτύου που αγγίζει και παίκτες και παράγοντες με παραστάσεις και από την κατηγορία των μεγάλων.

Η επιχείρηση – αστραπή των ιταλικών αστυνομικών αρχών βασίστηκε στα εντάλματα που προέκυψαν από το πόρισμα των 1.267 σελίδων επί 31 ύποπτων αγώνων, κυρίως της τρίτης και της τέταρτης κατηγορίας της Ιταλίας, κατόπιν έρευνας ετών. Πάντως στη λίστα των αγώνων που εξετάστηκαν είναι κι ένας φετινός αγώνας κυπέλλου με τη συμμετοχή της Σασουόλο, ομάδας της πρώτης κατηγορίας.

Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται ποδοσφαιριστές, παράγοντες, αλλά κι ένας αρχιμαφιόζος από την Καλαβρία που θεωρείται ύποπτος στησίματος δεκάδων αγώνων χαμηλών κατηγοριών. Ανάμεσα στους υπόπτους για δωροδοκία παικτών και προπονητών βρίσκονται Σέρβοι, Αλβανοί και Μαλτέζοι σύμφωνα με την αστυνομία.

Ενας από τους συλληφθέντες είναι ο πρόεδρος της ομάδας Νεάπολις, της Δ΄ κατηγορίας, που για ένα μικρό διάστημα είχε διατελέσει και πρόεδρος της Νάπολι. Ο γιος του, και αρχηγός της Νεάπολις, συνελήφθη με την κατηγορία ότι έστησε πέντε από τα 31 υπό έρευνα παιχνίδια.

Συνολικά στην υπόθεση στημένων αγώνων πρωταθλήματος και κυπέλλου ενέχονται 33 σύλλογοι, ενώ η αστυνομία έχει καταγράψει περί τις 10.000 τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ ποδοσφαιριστών, παραγόντων και γραφείων στοιχημάτων που συνδέονται με τη Μαφία της Καλαβρίας, ονόματι «Ντρανγκέτα».

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, οι αρχές ξεσκέπασαν οργανωμένο σύστημα με το οποίο τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ήταν σε θέση να «αγοράσουν» το αποτέλεσμα ενός αγώνα έναντι 5.000 έως 50.000 ευρώ, και μετά να στοιχηματίζουν σε αυτό αποκομίζοντας τεράστια χρηματικά κέρδη.

Ο Ελιο Ρομάνο, ένας εκ των ανακριτών που αποκάλυψαν την έκταση του σκανδάλου, δήλωσε πως «το ποδόσφαιρο είναι ένας άρρωστος κόσμος», στον οποίον «το εύθραυστο των ποδοσφαιριστών συνδυάζεται με την αδίστακτη πονηριά των μάνατζερ και του οργανωμένου εγκλήματος».

Ο πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Κάρλο Ταβέκιο, υποσχέθηκε να εξαλείψει από το άθλημα «τους εγκληματίες και τους απατεώνες», ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε αλλεπάλληλα σκάνδαλα που μας έχουν αφήσει άφωνους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή