Ιδιος στόχος, διαφορετικό κίνητρο

Ιδιος στόχος, διαφορετικό κίνητρο

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο συλλέκτης Κυπέλλων Ελλάδας, Ολυμπιακός -έχει 26 στην τροπαιοθήκη του- αντιμετωπίζει απόψε την Skoda Ξάνθη -πρωτάρα σε τελικό- στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας (ώρα έναρξης 20.30). Δίχως άλλο, ο πρωταθλητής Ελλάδας που φιλοδοξεί να πανηγυρίσει το 17ο νταμπλ της ιστορίας του, φαντάζει ως το φαβορί απέναντι στην ομάδα της Θράκης. Oμως, με τον Ραζβάν Λουτσέσκου στον πάγκο της, η Ξάνθη έχει δείξει φέτος πως είναι ικανή να βάλει υψηλά, ακόμη και ανυπέρβλητα εμπόδια σε οποιαδήποτε ελληνική ομάδα.

Αξίζει να θυμηθούμε την πορεία της προς τον τελικό. Στη φάση των ομίλων, αρχικώς νίκησε εντός έδρας τη Νίκη Βόλου με 1-0, ηττήθηκε στο Ηράκλειο από τον ΟΦΗ με 1-0 και επικράτησε της Ζακύνθου με 3-1 στα «Πηγάδια». Στη φάση των «16», οπότε και άρχισαν τα νοκ άουτ παιχνίδια, έκανε τη μεγάλη έκπληξη αποκλείοντας τον κάτοχο του κυπέλλου, Παναθηναϊκό. Το πρώτο ματς στη Θράκη είχε λήξει ισόπαλο με σκορ 1-1. Αλλά στη ρεβάνς, η ομάδα του Λουτσέσκου κάνοντας εξαιρετική εμφάνιση επικράτησε των «πρασίνων» με 1-0 μέσα στη «Λεωφόρο Αλεξάνδρας» και προκρίθηκε. Στον προημιτελικό γύρο κληρώθηκε ξανά με τον ΟΦΗ. Εφερε ισοπαλία με σκορ 1-1 στο «Γεντί Κουλέ» και νίκησε με 3-0 στα «Πηγάδια». Στον ημιτελικό ξεπέρασε το εμπόδιο του Ηρακλή (0-1 στο Καυταντζόγλειο, 0-0 στη Θράκη) και προκρίθηκε έτσι στον τελικό.

Από την άλλη πλευρά, ο Ολυμπιακός πορεύθηκε αήττητος έως τον τελικό, αντιμετωπίζοντας μόνο μία ομάδα της Σούπερ Λίγκας, τον Πανιώνιο στους ομίλους (ήρθε ισόπαλος με σκορ 1-1 στο Καραϊσκάκη). Εκεί, έπαιξε και με την Παναχαϊκή (0-1 στην Πάτρα) και τον Φωστήρα (0-2). Μάλιστα, στο τελευταίο ματς στον Ταύρο που έγινε στις 7 Ιανουαρίου, υπηρεσιακός τεχνικός ήταν ο Νικοπολίδης και στις εξέδρες ο διάδοχος του Μίτσελ, Βίτορ Περέιρα. Στη νοκ άουτ φάση απέκλεισε κατά σειρά τον Τύρναβο (0-3 στο Αλκαζάρ και 8-0 στο Φάληρο), την ΑΕΚ (1-1 στο Καραϊσκάκη, ενώ διεκόπη η ρεβάνς στο ΟΑΚΑ εις βάρος των γηπεδούχων) και τον Απόλλωνα Σμύρνης (0-3 στη Ριζούπολη, 1-1 στο φαληρικό γήπεδο).

Ο Βίτορ Περέιρα που έκανε ντεμπούτο στον πάγκο του Ολυμπιακού στις 11 Ιανουαρίου στην εκτός έδρας νίκη επί της Ξάνθης με 3-1 για το πρωτάθλημα, φιλοδοξεί η ομάδα του να κάνει παιχνίδι κατοχής και παράλληλα να μην επιτρέψει στον αντίπαλο να «κτυπήσει» με αντεπιθέσεις. Από την άλλη πλευρά, φαντάζει πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ο Λουτσέσκου να ρίξει το βάρος του στην αμυντική λειτουργία της ομάδας του και να αναζητήσει το γκολ στην κόντρα επίθεση. Να υπενθυμίσουμε ότι σε περίπτωση που ο Ολυμπιακός κατακτήσει το Κύπελλο, τότε οι εκπρόσωποι του ελληνικού ποδοσφαίρου που θα λάβουν μέρος στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και σε εκείνα ή στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, θα είναι βάσει της κατάταξής τους στα πλέι οφ της Σούπερ Λίγκας τα οποία άρχισαν την Τετάρτη. Ωστόσο, σε περίπτωση κατά την οποία η Ξάνθη κατακτήσει το Κύπελλο, τότε θα κερδίσει και το δικαίωμα συμμετοχής στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Τα υπόλοιπα τρία ευρωπαϊκά εισιτήρια θα διεκδικήσουν οι ομάδες των πλέι οφ, με την ουραγό να μένει εκτός προκριματικής φάσης του Γιουρόπα Λιγκ.

Ο νόμος του… Γολιάθ

Δεκαοκτώ ομάδες έχουν αγωνιστεί στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Η Ξάνθη θα γίνει απόψε η 19η. Ο Ολυμπιακός έχει 38 συμμετοχές (με 26 τρόπαια) που είναι οι περισσότερες. Ακολουθούν: Παναθηναϊκός 29 (18), ΑΕΚ 21 (14), ΠΑΟΚ 17 (4), Αρης 9 (1), Πανιώνιος 6 (2), Ηρακλής 5 (1), Λάρισα 4 (2), Δόξα Δράμας 3 (0), ΟΦΗ 2 (1), Ατρόμητος 2 (0), Εθνικός Πειραιά 1 (1), Καστοριά 1 (1), Πιερικός 1 (0), Αθηναϊκός 1 (0), Απόλλων Αθηνών 1 (0), Ιωνικός Νίκαιας 1 (0), Αστέρας Τρίπολης 1 (0).

Μόλις τέσσερις ομάδες έχουν νικήσει τον Ολυμπιακό σε τελικό. Πρόκειται για τον Παναθηναϊκό (5 φορές), την ΑΕΚ (2), τον ΠΑΟΚ (2) και τον Ηρακλή (1). Αντιθέτως, δεν έχει ηττηθεί ποτέ από μία ομάδα η οποία έχει την έδρα της εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης, έχοντας απολογισμό έξι νίκες σε ισάριθμους τελικούς. Το 1954 νίκησε τη Δόξα Δράμας με 2-0, το 1958 επίσης τη Δόξα Δράμας με 5-1, όπως και την επόμενη χρονιά (το 1959) με 2-1, το 1963 τον Πιερικό με 3-0, το 1990 τον ΟΦΗ με 4-2 και το 2013 τον Αστέρα Τρίπολης με 3-1.

Η τελευταία φορά που ο Ολυμπιακός ηττήθηκε σε τελικό ήταν το 2004 από τον Παναθηναϊκό με 3-1 στη Νέα Σμύρνη. Από τότε επικράτησε σε πέντε τελικούς. Το 2005 επί του Αρη με 3-0 στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας, το 2006 επί της ΑΕΚ με 3-0 στο Παγκρήτιο Στάδιο του Ηρακλείου, το 2008 επί του Αρη με 2-0 στο Καυταντζόγλειο Στάδιο, το 2009 επί της ΑΕΚ με 4-4 και 15-14 στα πέναλτι, το 2012 επί του Ατρόμητου με 2-1 στην παράταση και το 2013 επί του Αστέρα Τρίπολης με 3-1. Οι τρεις τελευταίοι τελικοί φιλοξενήθηκαν στο ΟΑΚΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή