Εκλογές FIFA με τις «σκιές» να παραμένουν

Εκλογές FIFA με τις «σκιές» να παραμένουν

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη Παρασκευή, 29 Μαΐου, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) καλείται να εκλέξει νέο πρόεδρο. Ή ακριβέστερα και με βάση τα προγνωστικά που δεν αμφισβητούνται από καμία πλευρά, να επανεκλέξει για πέμπτη φορά τον επί 17 έτη πρόεδρο Σεπ Μπλάτερ, τον 79χρονο Ελβετό παράγοντα, ο οποίος έχει σαφές προβάδισμα στις προτιμήσεις των 209 εθνικών ομοσπονδιών – μελών της FIFA που έχουν από μία ψήφο, έναντι των αντιπάλων του που είναι, πλέον -μετά την απόσυρση του προέδρου της ολλανδικής ομοσπονδίας, Μάικλ Βαν Πράαχ και του Πορτογάλου πρώην ποδοσφαιριστή Λουίς Φίγκο- μόνο ο Ιορδανός πρίγκιπας Αλί Μπιν αλ-Χουσεΐν, νυν αντιπρόεδρος της FIFA.

Οι «σκιές» παραμένουν

Οι τρεις υποψήφιοι συζητούσαν εδώ και καιρό την κάθοδο ενός μόνο προσώπου απέναντι στον Μπλάτερ για να μη διασπαστούν οι ψήφοι, όπερ και εγένετο την περασμένη Πέμπτη.

Η επανεκλογή του «πλανητάρχη του ποδοσφαίρου» γίνεται σε μια περίοδο σκανδάλων και έντονης κριτικής. Αποκορύφωνα αποτελεί η έρευνα που διεξήγαγε ο επιθεωρητής της επιτροπής ηθικής της FIFA, Mάικλ Γκαρσία, για το αν υπήρξε δωροδοκία προς τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA σχετικά με τις αποφάσεις επιλογής της Ρωσίας και του Κατάρ ως των χωρών που θα φιλοξενήσουν τα Παγκόσμια Κύπελλα ποδοσφαίρου το 2018 και το 2022, αντίστοιχα.

Η FIFA δεν δημοσιοποίησε την έρευνα, αλλά αρκέστηκε, τον περασμένο Σεπτέμβριο να πει ότι δεν προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος μελών της που να αφορούν τις αποφάσεις ανάθεσης των δύο Παγκοσμίων Κυπέλλων. Ο Γκαρσία, τον περασμένο Δεκέμβριο, άσκησε έφεση κατά της απόφασης της FIFA να δημοσιοποιήσει μια «λανθασμένη περίληψη» της έρευνας που αποτυπώθηκε σε 430 σελίδες και κατόπιν υπέβαλε την παραίτησή του κάνοντας λόγο για «έλλειψη ηγεσίας» στη FIFA. Ο πρόεδρος της UEFA, Mισέλ Πλατινί χαρακτήρισε την εξέλιξη της υπόθεσης ως «νέα αποτυχία της FIFA».

Το Κατάρ

Για το θέμα υπήρξε δημοσίευμα των Sunday Τimes με έγγραφα που δείχνουν ότι το πρώην μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA και πρόεδρος της ασιατικής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας Μπιν Χαμάμ, διέθεσε πέντε εκατομμύρια δολάρια για να εξαγοράσει ψήφους υπέρ της υποψηφιότητας του Κατάρ.

Ο Χαμάμ τιμωρήθηκε το 2011 από την επιτροπή ηθικής της FIFA με ισόβια απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο λόγω δωροδοκίας που αποκαλύφθηκε τρεις ημέρες πριν από τις προηγούμενες εκλογές κι ενώ είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του απέναντι στον Μπλάτερ.

To FBI και οι ΗΠΑ

Ενώ η FIFA με αυτόν τον αμφιλεγόμενο τρόπο έσπευσε να κλείσει την υπόθεση, το FBI την κρατά ανοιχτή, εδώ και τρία χρόνια. Μάλιστα σύμφωνα με εκπομπή του ESPN προ ολίγων ημερών, ο Μπλάτερ αποφεύγει να μεταβεί στις ΗΠΑ για να μη συναντηθεί με τους επιθεωρητές του FBI που διερευνούν την υπόθεση. Ο Μπλάτερ το διέψευσε λέγοντας ότι «αν θέλουν να με συναντήσουν υπάρχουν διαδικασίες».

Στοιχεία που προκαλούν σοκ

Η απόφαση ανάθεσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ έχει και μια άλλη, δραματική, διάσταση που αφορά τον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους ως εργαζόμενοι στην κατασκευή γηπέδων.

Τα στοιχεία που υπάρχουν σε δημοσίευμα του Guardian προκαλούν σοκ: συνολικά 157 εργάτες από το Νεπάλ έχασαν τη ζωή τους το 2014 δουλεύοντας για τις υποδομές του Μουντιάλ σε άθλιες συνθήκες, για πολλές ώρες και με θερμοκρασία που έφτανε τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Από αυτούς, 75 έχασαν τη ζωή τους από καρδιακά επεισόδια και 34 από εργατικά ατυχήματα. Ο αριθμός των εργατών που έχασαν τη ζωή τους το 2013 δουλεύοντας για το Μουντιάλ ήταν 163.

Σύμφωνα με το Forbes o Μπλάτερ θα επανεκλεγεί για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι οικονομικός. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η FIFA που είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, έβαλε τα τέσσερα τελευταία χρόνια στο ταμείο της περίπου 5,72 δισεκατομμύρια δολάρια από τηλεοπτικά δικαιώματα και σπόνσορες.

Στις ομάδες που συμμετείχαν στο Μουντιάλ της Βραζιλίας δόθηκαν 358 εκατ. δολάρια, ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν δοθεί 1,56 δισεκατομμύρια δολάρια για υποδομές και οργάνωση στις εθνικές ομοσπονδίες.

Ο δεύτερος λόγος είναι το εκλογικό σύστημα. Ολες οι εθνικές ομοσπονδίες έχουν μία ψήφο. Είτε είναι η Βραζιλία με πληθυσμό 200 εκατομμυρίων είτε τα νησιά Κέιμαν με πληθυσμό 58.000 κατοίκων, που έχουν λάβει τα 13 τελευταία χρόνια από τη FIFA δύο εκατομμύρια δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή